Author Topic: Уз помоћ лептирових крила  (Read 762 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline VeskoMk

 • Galeb
 • **
 • Posts: 75
 • Karma: 235
Уз помоћ лептирових крила
« on: 18 July 2018, 12:59:52 »
    Љето без љета, зима без зиме. Чудне промјене у природи. Наука кеже људски фактор и климатске промјене а Миланковић каже да небеска механика не мари много за ситна људска дешавања на Земљи и да за наредних 26 хиљада година можемо бити безбрижни.
    Напокон дан без кише у јулу мјесецу. Летење је избор а оно је изаблало Савин Кук на Дурмитору. Али, авај! Не дам 7 евра за жичару. Идем под Штуоц на алтернативно полетиште. Тамо је и ресторан „Момчилов град“. Топоними пренесени из народне пјесме. Сигурно се сјећате из старих добрих читанки и Пирлитора, журе Вукашина, Видосаве Момчилове љубе и наравно војводе Момчила.

                                 „Књигу пише жура Вукашине
                                   у бијелу Скадру на Бојани
                                   па је шаље на Херцеговину
                                   бијеломе граду Пирлитору
                                   Пирлитору према Дурмитору..

    Извлачим адут из рукава, прошлогодишњу неважећу карту и пролазим, идем на Савин Кук. Са мном су и Ђаловић и Тодор, заправо, ја сам са њима. Облаци се уздижу и врхови Дурмитора су слободни, може да се полијеће. Сваки лет над врховима Дурмитора вреднији је и од самог прелета, али план је другачији. Послије само неколика заокрета већ сам у бази и крећем низ вјетар на југ према Никшићу. Прва препрека је планина Ивица. Заправо, то је само наставак гребена Дурмитора испод ког је прокопан дугачки тунел према Шавнику. Сваки топоним има своје заслужено мјесто у епском стиху:

                                 „Зар да сађем с планине Ивице
                                   у прљави харем и улице
                                   гдје волова нема да се бију
                                   да не гледам срне како пију
                                   да не слушам чактар ни свиралу
                                   да не гледам волове у ралу“...

    Тако млада војводкиња одговара паши на пашину понуду након смакнућа војводе Илије Косорића и наставља даље:

                                  „Не стидиш се була ни харема
                                    што то нигдје у свијету нема
                                    десет жена да дијеле мужа
                                    и да свакој задовпљство пружа“...

    Нијесам могао изабрати љепше мјесто гдје бих могао да исцурим од два дивна Пошћенска језера уз сам кањон  ријеке Комарнице. Невидио – није виђен, касно откривен, отуда име Невидио. Не нарочите дубине, око 300 м, али са стијешњеним долинским странама од свега пар десетина метара у самом врху. Добро се сјећам емисије „Сасвим природно“ у којој је Јован Мемедовић направио одличну причу о кањону, племену Дробњацима и Смаил аги Ченгићу. Ево шансе да исцурим и после много година поново да будем код Пошћенских језера гдје сам некада давно на бициклу долазио у посјету код свог пријатеља. Али авај, не даде ми се! Копрцајући се у турбулентном ваздуху и мотрећи да не изгубим  прилаз слијетању на двадесетак метара од мене пролеће као метак  бијели лептир низ вјетар, фијууууу! Кренем ја за њим и наилазим на ракету! Јак, узак и закошен стуб. Тешко га ухватити на минималној висини па ме рашчупао док сам се поиздигао изнад земље и добро се уцентрирао. Захваљујући лептиру домогох се ја из понора врхова планине Војника. Усправних стјеновитих и стрмих литица са сјеверне стране држи стражу између двије рељефне регије и не носи случајно име Војник. Сада имам отворен пут према Никшићком пољу уз још једно вађење испред Никшића у ком пењем на 2700 м. Прелијећући Никшићко поље ка долони Зете према Подгорици размишљам којом страном долине, осунчаном, али завјетреном или сјеверном, али навјетреом? Вјерујем да ми је осунчана стрна боља и ако је у завјетрини али даља, питање је да ли ћи да добацим до првих кумулуса док је сјеверна страна ближа и имам сигуран долет. Поступио сам као магарац између два пласта, кренем према најближем кумулусу на јужној страни па скренем ка кумулусу на сјеверној страни, па опет ка кумулусу на јужној страни, па коначно ка кумулусу на сјеверној страни. Тај кумулус изнад Будоша нијесам ваљано искористио а самим тим ни одавно ишчекивану шансу да идем према мору. Небо је обећавало а последње планине према мору, Орјен и Ловћен оцртавају видикову линију. Иако је небо изванредно обећавало, запутити се са недовољном висином преко непроходног љутог краса, био би велики ризик. Вјерујем да ће ми се кад тад пружити прилика да са далеког континенталног залеђа добацим до мора и слетим на плажу, а ја настављам даље ивицом долине Зете ка Подгорици држећи се сјеверне навјетрене стране што мислим да ми је био лошији избор. На запрепашћење мог рођака слијећем му поред дворишта у близини Спужа на 15 –ак км од Подгорице.
    Дистанца од 84 км у Србији одавно је рутинска ствар. Не пишем овај извештај због његовог значаја већ због потребе да утисак о прелету изразим кроз писану ријеч. Најљепше ријечи које су извирале док сам се враћао аутобусом, ишчезле су у неповрат јер их нијесам ухватио пером. Ријечи су као птица, налете и пролете, ако их не ухватиш одоше у неповрат. Оно што је остало, дијелим са вама.
    Јувентус вентус је најљепше мјесто виртуелног окупљања пилота које блиједи. Његовом блијеђењу и сам сам допринио значајним повлачењем броја објавњених постова јер се троши потреба да будем тамо као што се и ми трошимо а младе енергије нема. Ипак трајемо јер сан о летењу није ни изблиза завршен.

Offline Ixa

 • Administrator
 • ***
 • Posts: 694
 • Karma: 1115
 • Personal text
  • skyvortex
 • Ime i prezime: Ivan Zornic
 • Glajder: Niviuk Peak 4
Re: Уз помоћ лептирових крила
« Reply #1 on: 18 July 2018, 14:00:39 »
JV možda bledi ali dok je pilota i pisaca kao što si ti, sigurno će opstati. Samo ti piši, imaš najmanje jednog vernog čitaoca koji se uvek obraduje kada vidi novi post sa tvojim imenom kao autorom.

Video sam let na XCGlobu i moram da kažem da za mene distanca od 84 km predstavlja vrhnski let. Kada se tome doda reljef iznad koga si leteo, pa ja ne bih skidao kez sa lica jedno mesec dana!!! Stvarno vrhunski let.

Vidim da si  kao krilo naveo Peak 3? Je l' to bila neka proba ili menjaš brand?
Do not underestimate the power of stupid people in large numbers!!!

Offline Мирче НАУТИЛУС

 • Urednik foruma
 • ****
 • Posts: 1.038
 • Karma: 1349
 • Ime i prezime: Miroslav Marjanović
 • Glajder: UP Makalu3
Re: Уз помоћ лептирових крила
« Reply #2 on: 23 July 2018, 11:00:57 »
Quote
Samo ti piši, imaš najmanje jednog vernog čitaoca koji se uvek obraduje kada vidi novi post sa tvojim imenom kao autorom.

Čuj jednog,...  :shocked: ima nas buljuk !   :jes: i svi uživamo čitajući tvoje izveštaje, tako pitke i lepršave da čitalac ima utisak da je sa tobom uistinu leteo.
Foruma će biti sve dok ima energije, bilo one mlade ili stare i kad prestane da se piše na njemu, uvek će se naći neko da ga posećuje i čita ove prelepe izveštane na njemu   :leteti:
" Leti se kada je vreme za letenje, a ne kada imaš vremena za letenje. "   Mirče XXI vek n.e.

Offline VeskoMk

 • Galeb
 • **
 • Posts: 75
 • Karma: 235
Re: Уз помоћ лептирових крила
« Reply #3 on: 23 July 2018, 13:00:08 »
    Пика 3 летим од почетка ове сезоне. Дебело касним али шта ћу, чекам да крило постане демоде да му падне цијена па га онда купим, другачије се не може.

Offline Ixa

 • Administrator
 • ***
 • Posts: 694
 • Karma: 1115
 • Personal text
  • skyvortex
 • Ime i prezime: Ivan Zornic
 • Glajder: Niviuk Peak 4
Re: Уз помоћ лептирових крила
« Reply #4 on: 23 July 2018, 13:42:16 »
:D ma kakvi demode! Evo pitaj Uroša sa kojim je krilom bolje leteo Peak 3 ili 4? :D :D :D
Do not underestimate the power of stupid people in large numbers!!!

 

Iznad Srbije 2018
Rezultati su trenutno dostupni samo na sajtu takmicenja.
JV team - skorašnji letovi
'tice JV foruma 2018