Author Topic: Пилотска књига  (Read 1114 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline VeskoMk

  • Galeb
  • **
  • Posts: 75
  • Karma: 235
Пилотска књига
« on: 15 May 2016, 14:28:45 »
    Неки дан прије колега са посла предложи ми да пођемо на сајам књига у Подгорици. Који трнутак сам био у недоумици, код толико штандова и мора књига, хоћу ли имати оријентацију шта ми треба. Одосмо. За улазницу можемо да учествујемо у наградној игри али ми не пада на памет. Не кошта нас ништа - каже колега. Кошта заблуде - кажем ја, нема пара без рбата. Како сам почео загледати по насловима, почињу се отварати интересовања, међу неколико одабраних наслова нађе се и ''Пилотска књига'' аутора Зорана Модлија, пилота и инструктора летења. Књига је намијењена пилотима авиона, али зар нијесмо сви у ваздуховству? Одмах сам навалио на њу. Сјајан је приручник за оно што смо знали и да допунимо знања  оним што нијесмо знали. Посебно ми се допао стил којим пише, умјесто научним, сувопарним језиком, написана је лепршавим, лирским, чинећи је веома занимљивом и духовитом. Ево једног цитата:
     ''Летење по некад личи на сан. Сви смо ми летачи у властитим сновима.То и јесте разлог што не постоји хомо сапиенс који не сања о летењу. Ако и постоји, онда је ускраћен за најљудскију од свих особина - способност маштања. Колико сам само маште потрошио на летењу? На срећу, машта не подлеже пореској обавези па профит који доноси можете слободно да гомилате''.
    Ево још једног цитата:
    ''Пилот за командама авиона мора да пронађе начин како да превазиђе самога себе. Да превазиђе самољубље, ирационални такмичарски дух, ароганцију и страх од поруге. Једном речју - да се дисциплинује. Ако самољубље изједначите са нарцисоидношћу, видјећете колико критеријум драматично опада у односу на могућности. Такмичарски дух је здрав, али оног момента када осјетимо мучнину у стомаку због сазнања да је неко испред, губимо тло под ногама. Ароганција на најекстремнији начин угрожава предност тимског рада у кокпиту а страх од поруге затвара нас у аутистични свијет сопствених заблуда''.
   Одушевљен мудрошћу аутора и квалитетом књиге, одлучио сам да на једној од најљепших књига прибјегнем једниј од најружнијих ствари - да узмем оловку и избиљежим све оне реченице које ми се могу отргнути забораву. Оног момента када стигнем до краја, најљепше цитате подијелћу са вама. 

Offline JuVentus

  • Administrator
  • ****
  • Posts: 1.840
  • Karma: 981
    • Juventus Ventus
Re: Пилотска књига
« Reply #1 on: 16 May 2016, 21:41:16 »
Hvala na divnim citatima Vesko. Jednog dana kad stekneš iskustva koja želiš deliti možeš i ti nekoga da oduševiš tvojom kolekcijom postova na JV - kao što je taj autor tebe putem njegove knjige. I ti imaš talenta za pisanu reč.

Drugi citat je i meni legao kao džem na lebac. Slažem se u potpunosti i često se preispitujem ako i "disciplinujem" kada pređem određene granice. Stanem, udahnem duboko i preispitam moja osećanja na racionalan način - onda se smirim i spustim nege na zemlju, iako sam možda fizički u vazduhu! :)
Veni, vidi, volo!
www.JuventusVentus.org

 

Iznad Srbije 2018
Rezultati su trenutno dostupni samo na sajtu takmicenja.
JV team - skorašnji letovi
'tice JV foruma 2018