Paraglajding, druženje, skijanje, zezanje :D

24 Maj 2012, 14:33:57 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Penis bonus, pax in domus!!

Početna   Pomoć Pretraga Kalendar Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Katapult  (Pročitano 751 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Zligor
Čovek-Lav ptica

Van mreže Van mreže

Model: Boomerang 16, dhv 7
Marka: Gin tonik

« poslato: 05 Novembar 2008, 21:17:14 »

Razmisljam vec neko vreme da kupim nekih 100m uzeta za vitlo ili nekog alpinistickog konopca pa da se napravi neko malo stacionarno vitlo. Da posluzi cisto kao katapult na brdima gde je mala visinska razlika do sletanja, a dolina obecava termiku. Onda na bilo kom terenu gde iza starta ima livada od 100m, moze da se dobije 50m dodatne visine, cisto kao pomoc Smiley
Eto, ideja je tu, jos samo fali neko da to lepo konstruise, da bude bezbedno, udobno, efikasno...Bas i nisam siguran u svoje proracune. Ja za sad mogu samo da zamislim gomilu likova koji trce niz brdo vukuci kanap za sobom i coveka na kraj kanapa Cheesy Salim se naravno. Ajd ako neko ima ideju kako to sprovesti u delo neka pise, evo ja se prijavljujem kao sonda Cheesy Ustvari moze da se veze dzak peska za glajder da vidimo kako bi islo sa komandama na nuli, a i vitlovanje je najsigurnije bez kocenja komandama, samo upravljanje tezistem. Evo uzecu najtezi deo posla na sebe, donecu dzak Cheesy Dobra stvar je i to, sto kad ima vetra, nema potrebe mnogo vuci, pa je moguce i da jedan covek rukama zateze konopac i paraglajderistu podigne u vazduh kao dete zmaja. Samo opet, moram da napomenem, da nije isto kad zmaj udari u zemlju i kad covek udari u zemlju.
P.S. Jel zna neko gde ima da se kupi konopac? Grin Smiley
« Poslednja izmena: 05 Novembar 2008, 21:25:03 Brabonjak » Sačuvana

Potpuno je isto kao i kada si bio dete i sanjao da letis.
Sada je jedina razlika u tome sto se probudis i znas da stvarno mozes Smiley
okrad
Patka

Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 05 Novembar 2008, 21:51:11 »

P.S. Jel zna neko gde ima da se kupi konopac? Grin Smiley
imas uzad u gori na padini, devetci u savskoj,...
Sačuvana
danko
Patka
Van mreže Van mreže

Model: arcus
Marka: swing

« Odgovor #2 poslato: 06 Novembar 2008, 16:57:29 »

opet cu ja da ti pokvarim chejf sa svojim soljenjem pameti o sigurnosti. Vitlo je mnogo ozbiljna stvar. Vec je bilo mnogo nesreca jer se ljudi navlace sa svim i svacim.
Stacionarno vitlo je prilicno komplikovana naprava, mi u klubu imamo jedan koch2 sto bi trebalo da je najbolje stacionarno vitlo u evropi. Cjena? Prava sitnica ca. 8000 eurona... Nije ni cudo sastoji se od golfovog motora, i automatskog mjenjaca, dva namotaja, sa sjekacima u slucaju nuzde itd.
Uze , treba barem 1000 m da se dignes na 400 m, sesatoji iz sajle, celicna ili dinema, sa istegljivim dijelom, slabim djelom i padobranom.
Ukratko: nije bas tako lako da se (dobro) napravi...
E, sad mobilno vitlo bi se i moglo napraviti...Samo dobro moras znati sta radis. Za razliku od padinskog letenja, gdje mozes ubiti samo sebe, ovde mozes ubiti i nekog drugog, pa je i zakonska regulativa, barem u pravnoj drzavi prilicno zajebana...
Da bih smjeo letjeti na vitlu morao sam da idem na poseban kurs, i da dobijem posebnu dozvolu. Da bih "vozio" vitlo morao bih da zavrsim jos jedan kurs.
Sačuvana
Zligor
Čovek-Lav ptica

Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 06 Novembar 2008, 21:11:14 »

Znaci da se ipak ne zavitlavam Smiley
Sačuvana

Zligor
Čovek-Lav ptica

Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 06 Novembar 2008, 23:27:44 »

E, Danko, ja mislim da je vas neko prevario. Za 8000e moze da se kupi bager i napravi svoje brdo Cheesy
Sačuvana

Taki
Čovek ptica

Van mreže Van mreže

Model: Makalu
Marka: UP

« Odgovor #5 poslato: 06 Novembar 2008, 23:51:34 »

Slovenačko vitlo pokretno je oko 2000 a stacionarno je 8000 i 10000 e zavisi od modela.
Sačuvana
Zligor
Čovek-Lav ptica

Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 07 Novembar 2008, 00:26:03 »

Jedina komplikacija kod paraglajdera je sto se ponasa kao klatno, pa ako je vitlo krsh moze da se desi da ode u prevuceni let kad je sila zatezanja prevelika. Da smo izabrali bilo koju drugu letelicu (zmaja, jedrilicu...) mogli bi da se katapultiramo i sa najobicnijim prackama, cak bez ikakvog namotavanja. Jako elasticno uze bi bilo skroz dovoljno. A ovako, sa paraglajderima, moramo samo da proracunavamo i majstorisemo. E ugradicu sebi raketu u dupe za 1000e i ne treba mi ni vitlo ni paramotor ni brdo! Cheesy  Grin
Sačuvana

danko
Patka
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 12 Novembar 2008, 16:04:20 »

a ne! zmajevi su puno osjetljiviji na blek-aut... na strani od kluba parateam pannonia.at mos vidjet´par slikica a i videova...
pozz.
Sačuvana
Nikola
Golub
**

Van mreže Van mreže

Model: swing
Marka: ventus

« Odgovor #8 poslato: 13 Novembar 2008, 07:11:58 »

Vitlo 8000 eura,pa za te pare bolje da se kupi  bmw 735 2000 god,sa kojim ide dobar deo mladih beogradjanki!
Sačuvana

Ako ga ne mozes pobediti pridruzi mu se
Taki
Čovek ptica

Van mreže Van mreže

Model: Makalu
Marka: UP

« Odgovor #9 poslato: 13 Novembar 2008, 09:34:57 »

Mercedesov benzinski motor je u ovom čudu

* Vitlo.jpg (24.42 KB, 350x263 - pregledano 47 puta.)
Sačuvana
danko
Patka
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 16 Novembar 2008, 17:52:12 »

bogumi taki ovo dobro izgleda, moramo se cuti kad budem sljedeci put u vojvodini pa da mi pokazes kako ovo funkcionise...
Sačuvana
Flying_man
Menadžer foruma

Van mreže Van mreže

Model: Sigma 5
Marka: Advance

« Odgovor #11 poslato: 16 Novembar 2008, 18:32:19 »

Vitlo 8000 eura,pa za te pare bolje da se kupi  bmw 735 2000 god,sa kojim ide dobar deo mladih beogradjanki!
ma za te pare moze da se kupi celo brdo
Sačuvana

Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
VLtop100!