Paraglajding, druženje, skijanje, zezanje :D

24 Maj 2012, 14:05:27 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Latinska izreka nedelje:
Vir bonus miser vocari, at esse non potest miser.
(Dobar čovek može biti nazvan bednikom,ali ne može biti bedan.)

Početna   Pomoć Pretraga Kalendar Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: koliko nije puno?  (Pročitano 668 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
danko
Patka
Van mreže Van mreže

Model: arcus
Marka: swing

« poslato: 08 Septembar 2008, 12:01:15 »

Pazljivom posmatracu sa strane, ne moze da promakne veliki broj nesreca, na srpskom nebu...

Znam, lako je meni iz Austrije da popujem, al ljudi obratite paznju! Nas sport je po definiciji opasan, ne moramo ga mi ciniti jos opasnijim. Za pohvalu je da je vrjeme otrovnih krila proslo, koliko vidim vecina pilota leti na 1-2, ali to ne znaci da se ispod ovakvog krila mozemo potrbusiti i opustiti.
E, sad idealno bi bilo kad bi se ova krila redovno odrzavana i pregledana. Kod nas ovdje je 2 godisnji chek materijala obaveza bez koje nema osiguranja. Sta mi vrjedi "siguran" i "dobrocudan" paraglajder ako je skroz rastrimovan, a konci truli? Rezerva se 2 puta godisnje prepakuje, najbolje je prije toga vjezba bacanja, a nakon 10 godina trazim novu (noviju). Sjediste mora da ima dobar protektor. Kaciga i visoke cipele su takodje neophodne.

Ipak je osnovni element meterologija. Koliko je jak vjetar i kog je smjera? Kakav je teren, ima li gdje kakvih rotora? Gdje je luv a gdje lee? Kakva je termika? Jel se iza brda neki cb valja? Pocetnici ili oni koji imaju duzu pauzu, nema sta da traze, ljeti na startu, od 11 do 16 sati. Ako sam ne mogu da procjenim sta se desava, pitam iskusnije, na nepoznatom terenu konsultujem domace pilote. Nemojte se ustrucavati! Ovo nije sport gdje se treba praviti pametan!

Kao posljednji elemenat bi izdvojio tehniku. "Aktivno letenje": kocnice uvjek malo zategnute, osjecam sta radi krilo iznad mene i gledam da i ostane iznad mene. Ako kapa visi iza mene pustim kocnice, a ako prjeti da zagrize ispred mene malo je prikocim. Nema klackanja! Sve mora da bude tecno, bez naglih poteza. Na visini ispod 100 m nema zajebancije! A ako je termka zesca nema ni centriranja! Letim osmice, siroko, bez naglih poteza gledam da mi padanje bude sto manje, a podizanje ce vec doci samo po sebi. Drzim odstojanje od brda. Grebanje usima po kanti nista ne donosi. Koncentrisano gledam gdje da sletim, kakav je vjetar, ima li kakvih rotora? Ako sta zajebem, razgovaram o tome sa drugima i gledam da se to vise ne desi. Ako je vjetar jaci (u ravnici preko 20 km/h, na brdu vec od 15 km/h) radje se igram na livadi sa krilom, vjezbam motoriku, nego da sa punim spidom stojim u vjetru. Sigurnosni trening nebi bio los, ni ja ga jos nemam. Letim vec evo 10-tak, godina, napravio sam do sada par gluposti, ali hvala bogu nisam ih skuplje platio. Recimo spiralu nisam jos nikad probao, i mislim da ako pilot malo gleda sta se oko njega desava, da je nikad nece ni trebati. Usi sa spidom su dovoljne.
Mozda sam po prirodi defanzivan tip, mozda radi dvoje male djece, ali ja letim OVAKO. Tek nakon godina letenja, sam shvatio da pojma nemam, da ne znam da procjenim vremensku situaciju, da sam los pilot, da imam losu motoriku... Ali me sve to ne sprecava da uzivam u letenju i dalje...

Sačuvana
JuVentus
Administrator

Van mreže Van mreže

Model: Ares
Marka: Sky Paragliders

« Odgovor #1 poslato: 08 Septembar 2008, 15:22:45 »

Odlično si ovo napisao Danko. Dobio si jedan karma poen od mene za trud, razum i dobronamernost tvoje poruke.
Smatram da je jako važan deo "Pocetnici ili oni koji imaju duzu pauzu, nema sta da traze, ljeti na startu, od 11 do 16 sati." Čini mi se da najveće gluposti proizilaze iz situacija gde ljudi koji davno nisu leteli senu u sistem dignu krilo i misle da je sve isto ko ranije. Zapravo realnost je drugačija. Posle duge pauze ne letanja pilot bi trebao da obrati pažnu na sve mogućnosti pa čak i početničke greške. To se javlja u puno sportova sem što kod ostalih su često manje povrede....
« Poslednja izmena: 09 Septembar 2008, 02:55:12 juventus » Sačuvana

Veni, vidi, volo!
www.JuventusVentus.org
Sale
Orao

Van mreže Van mreže

Model: Vista
Marka: APCO

« Odgovor #2 poslato: 08 Septembar 2008, 19:38:46 »

Moram priznati da vidim neverovatnu slicnost izmedju tvog i mog pristupa sportu, pocev od vremena provedenog na letenju do kolicine (broja) dece  Smiley. Valjda slicna situacija razvija slicne stavove. Da je vise ovakvih razmisljanja bilo bi daleko manje tema koje u naslovu sadrze "tuzna vest".
Sačuvana

Cheesy
Ivy in the sky
Orao

Van mreže Van mreže

Model: Rush
Marka: Ozon

« Odgovor #3 poslato: 08 Septembar 2008, 20:16:57 »

Moram priznati da vidim neverovatnu slicnost izmedju tvog i mog pristupa sportu, pocev od vremena provedenog na letenju do kolicine (broja) dece  Smiley. Valjda slicna situacija razvija slicne stavove. Da je vise ovakvih razmisljanja bilo bi daleko manje tema koje u naslovu sadrze "tuzna vest".

znachi treba vishe dece  Cheesy Cheesy

shalim se. Smiley

chovek razmishlja apsolutno pravilno i ima odlichan rezon.

posebno mi se svidja ovaj deo:

Citat
Tek nakon godina letenja, sam shvatio da pojma nemam, da ne znam da procjenim vremensku situaciju, da sam los pilot, da imam losu motoriku

kada bi bar pola pilota ovako razmishljali,a ne upravo suprotno
tada bi bilo mnoogoo manje tih tuznih vesti.

Sačuvana

Zivot je lep!!
simplyfly
Galeb
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 20 Oktobar 2008, 09:01:03 »

Neki put moras i da zagrizes da bi bar malo napredovao ma koliko god se plasio !
Sačuvana
maratonac
Patka
Van mreže Van mreže

Model: quix
Marka: sky sports

« Odgovor #5 poslato: 01 Novembar 2008, 01:30:31 »

najbolje napredujes ako se delimicno uvek plasis,meni je za 10g letenja najvise islo na k.... kada se nabedjeni letači duvaju omalovažavajući druge,lete na granici za neletenje,jeste da iza njih stoje rezultati ali često se desava dase sjebu.Da i akro paraglajderista se treba osloboditi ,to nije želja za letenjem onda. To samo doprinosi da kod laika imamo loš glas
Sačuvana
Pumba
Urednik foruma

Na mreži Na mreži

Model: Factor
Marka: Nova

« Odgovor #6 poslato: 01 Novembar 2008, 08:52:20 »

Ne slazem se za akro pilote.
Sačuvana

"Aeronautics was neither an industry nor a science, it was a miracle";
http://gpspress.com/
maratonac
Patka
Van mreže Van mreže

Model: quix
Marka: sky sports

« Odgovor #7 poslato: 02 Novembar 2008, 23:03:09 »

ma odvojiti se od njih mislim organizaciono i medijski]
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
VLtop100!