Paraglajding, druženje, skijanje, zezanje :D

24 Maj 2012, 09:53:33 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Nova mogućnost - dodajte vaš SKYPE nalog u profilu. Povežite se sa forumašima...

Početna   Pomoć Pretraga Kalendar Prijavljivanje Registracija  
Stranice: 1 2 [3]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Meksiko Izveštaji  (Pročitano 4592 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
sasa
Patka
Van mreže Van mreže

« Odgovor #30 poslato: 11 Februar 2008, 16:40:54 »

kada sam se ja odlucivao da povedem grupu,neki put krenem malo ranije ali odmah krecu i ostali bez cekanja.ovo se desava samo pod uslovom da krenes u milimetar na pravu stranu,inace ostaju da kruze.tebi je odmah jasno da si se debelo z..... , ali si i mnogo naucio .ovo se moze videti samo u prvoj grupi.
drugu grupu najcesce cine zicerasi koji svaki stub vrte do kraja,na vode mnogo racuna o terenu i vetru ,bitno je samo gde dize.uvek lete visoko i najvise u cilju ima ljudi iz ove grupe.kroz ovu grupu mi je najteze da se probijem i da vrtim sa njima.penju polako i ne prave korekcije cesto.jedni naci je da se izdvojis i brzo zavrtis dok oni stignu da budes na vrhu.iz ove grupe nema izlaska.ako pobegnes,sam si,a grupa daje sigurnost u nalazenju stuba.
Sačuvana
sasa
Patka
Van mreže Van mreže

« Odgovor #31 poslato: 11 Februar 2008, 16:49:34 »

najcesce mi se desavalo da posle ispadanja iz prve grupe moram da se borim sam ili sa nekolicinom.to otezava stvari,ali cesto dovede i do toga da letimo brze od prve grupe jer imamo dosta repera u vidu prve grupe i onih koji su previse forsirali.
   treca grupa na ovom takmicenju nije postojala ,ali sve letace same ili u manjim grupicama koji vrte neplanski ili bez zelje za trkom samo sa idejom da stignu koji kilometar dalje, nazivali smo treca grupa.
Sačuvana
sasa
Patka
Van mreže Van mreže

« Odgovor #32 poslato: 11 Februar 2008, 17:26:20 »

nisam zadovoljan znanjem i zapazanjem ljudi iz naseg tima,ali isto tako znam da im je ovo takmicenje promenilo neke stavove.cuo sam mnogo pogresnih komentara,i mislim da ako ne promene stavove nece biti ni napretka.
    iza kompleksa i strahova mnogi letaci mogu da se kriju pricom i odabirom mesta za letenje,ali ne i oni koji misle da budu reprezentacija.
   prvo su primetili koliko im smetaju performanse njihovih 2-3 praglajdera(2-3 paraglajderi koje vidite medju prvima, verujte malo sta slicno, osim boje imaju sa nasim krilima).
   i turbulencija je predstavljala problem.na pitanja kakva je taktika,odgovor da prezivimo do sutra.
   mora se mnogo toga promeniti od obuke do svakodnevnog letenja.neka vam komentari letaca koji su bili tamo pomognu.
Sačuvana
Makarije cudotvorac
Galeb
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #33 poslato: 11 Februar 2008, 18:34:24 »

Svako iskustvo vredi a pogotovo ovako neshto,pozdrav celoj ekipi i hvala na komentarima.Svaki dobro dodje...
Sačuvana

odelimo vreme na najsitnije komade i konzumirajmo svaki ponaosob sa najvecim uzivanjem...
JuVentus
Administrator

Van mreže Van mreže

Model: Ares
Marka: Sky Paragliders

« Odgovor #34 poslato: 11 Februar 2008, 18:50:31 »

Cao Sale, dobro nam došao natrag. Drago mi je da si se odluèio da podeliš neko znanje i mišljenje sa nama. Ali kao i svaki put imam par pitanja Cheesy

Pretpostaljam da je odluèujuæi trenutak za plasman na tasku pre final glide-a.
-Dal je to nešto nalik stampeda prve grupe ili se neki piloti ranije izdvoje za taj pohod?
-Kad krenu na final jel stizu u cilj sa jedva malo visine ili sa nekom dobrom rezervom? Oæu ustvari da pitam koliko rezerve(visine) prvaci daju sebi za final do cilja?

Ta famozna druga grupa(ziceraši):
-Dal je njihova strategija takva ili im je oprema(krila..) slabija pa ne dozvoljava sebi da gaze spid/lete brze/cure vishe?
-Podseti me - kakvo je pravilo ako je neki ispod tebe u stubu ali te stiže i brže se penje - jel ga propuštaš?

Krila/oprema prvaka:
-Po èemu se najviše razlikuju od standardnih?
-Šta još od opreme si video da èesto koriste prvaci?
-Jel neko leteo sa duplim komandnim kanapima(Valiæi?)?

Vratimo se na prvu grupu.
-Kad ðuture krenu iz stuba jel se rašire radi nalaženja stuba(i kolko) ili se veæina drži iste linije?

Sale izvini što te smaram sa ovoliko pitanja al umirem od radoznalosti za više detalja.
pozz Djole
Sačuvana

Veni, vidi, volo!
www.JuventusVentus.org
SkyLord
Orao

Van mreže Van mreže

Model: SelfMade
Marka: AXISpara

« Odgovor #35 poslato: 11 Februar 2008, 21:46:03 »

Hi

Sale hvala puno na komentari za takmicejne...... sigurno ce da nam puno pomogne...

E, Jole.... Ja imam odgovaora na nekih od tvoih pitajna koji su rezultat na letejne sa Valici!!!

1.-Dal je to nešto nalik stampeda prve grupe ili se neki piloti ranije izdvoje za taj pohod?
-Od ono sto sam ja video svak izlazi kad misli da stize u cilj.... Za Valici mogu da ti kazem da oni uglavnom krene ranije od ostalih, ali ako neko krene pre nih oni da nisu sigurni da stizu i oni krece!!!

2.-Kad krenu na final jel stizu u cilj sa jedva malo visine ili sa nekom dobrom rezervom? Oæu ustvari da pitam koliko rezerve(visine) prvaci daju sebi za final do cilja?
-U glavnom ako nije bas  ''zustro'' i ako su napred ostaju neka rezerva jer nemas nista ako nisi u cilj.... Ali ako je gusto i ima puno piloti koi mogu da gi stignu ili mogu da krene prvi onda se ide sa mnogo mala rezerva ili pak jedva malo visine..... Zajebancije je to da oni mnogo bolje ''GLAJDAJU'' i i da imas isti glajder kao nihovi opet mozes da ne stignes u cilj..... na jedna tekma Urban je ulazio 1.task 100m 2.task.80-100m 3.task 15m... ali rekao je da je bilo gusto i da nije bio siguran da ce stigne....

3.-Po èemu se najviše razlikuju od standardnih?
Ovde imas jednostavni odgovor... PROFIL!!! Br.Kanapa,vitkost.... i to sto ide 70km/h :twisted:  :shock:  Cheesy  Tongue

4.Puno pilota lete sa dupli komandama..... ne samo Valici... Novi Axis Mercury 08 ima serisi dupli komandama a i Magus moze da se poruci tako, za Omega da ne pricamo.... Ja misim da je super stvar.... leteo sam tako i misim da je odlicno.... malo je tesko da se priviknes i da steknes osecaj ali uglavnom je TOP..... moje mislejne da u buducnost svi glajdere cu da budu takvih.....

5.-Kad ðuture krenu iz stuba jel se rašire radi nalaženja stuba(i kolko) ili se veæina drži iste linije?
Od to sto sam ja video..... Uvjek kad nije vreme turbo se rasire... barr oni prvi a ostatak kopira..... osim u slucaju kad ima cisti siguran stub ispred nima,odnosno triger za siuran stub.... Osim kad je vreme top za letejne/trkajne,(kumulusa na sve strane i sl.) onda se ne rasire...... Desava s ceso i kad je normalan dan da ne rasire i svi da idu u jednom pravcu al to je zbog slicno/isto znajne i mislejne gde ce da bude sledec stub, rekao sam gore, ako je ocigledno ili pak ima neki super triger....

To je ono malo sto ja znam.... moguce je da gresim negde, :oops:  ali slobodno me popravite... za to je i forum, da se ugledaju razlicih mislejna..... Cheesy

Poz.
M
Sačuvana

Martin Jovanoski...
-Team Axis-
www.axispara.cz
www.avasportcentral.com
sasa
Patka
Van mreže Van mreže

« Odgovor #36 poslato: 12 Februar 2008, 00:48:27 »

u vecini martin je u pravu i to su neka pravila.ako ima odstupanja to je mozda zbog specificnosti terena ili tog dana.oni najbolji sebi mogu da dopuste malo duze zadrzavanje u stubu,jer mogu da stignu ostale na final glidu.imaju glajdere koji idu preko 74km/h i na manjim brzinama mnogo manje propadaju.taj raspon brzina daje vece mogucnosti za ispravak greski u proceni brzina visina.
     kada grupa krene blago se razdvoji,ali vecina gleda da moze da dohvati i levu i desnu stranu u slucaju dizanja pa je najvise glajdera u sredini.dok glajdujes pravis korekcije(bezis kada vidis da je nekog naglo spusta,ka prvom koji ne propada.nekad je dovoljno da se pomeris par metara.)
       u stubu je pravilo da oni gore paze na one dole(ovi dole mozda ne vide zbog glajdera.)obicno te ne stize,ako je bas ispod tebe,jer i tebe dize,ali cesto se desi da sednes nekom na krilo.
Sačuvana
sasa
Patka
Van mreže Van mreže

« Odgovor #37 poslato: 12 Februar 2008, 01:15:31 »

izvini sto ti ovako haoticno odgovaram,pardon,dajem svoje misljenje.kljucni trenutak trke je start,tada se izdvajaju grupe.za glajd na kraju moras da imas poziciju i malo srece jer ne mogu svi u grupi da budu iste visine.oni sa losijim plasmanom krecu ranije na rizik,a bolje plasirani moraju da ih prate,jer ce mozda da rizik urodi plodom pa moraju da budu tu.tada je bitno imati glajder brzi od ostalih i po mogucstvu voziti ga sa manjim propadanjem od ostalih.
      glajderi se prvo razlikuju od serijskih po spid sistemima tako da obicna omega moze da ide i 10km/h brze od fabricke.mnogi trimuju glajder pred samu trku,menja se cak i zategnutost grudne veze.
Sačuvana
sasa
Patka
Van mreže Van mreže

« Odgovor #38 poslato: 12 Februar 2008, 03:26:57 »

najbolje isplaniran glajd je kada dodjes sa 1m visine u cilj,ali i najrizicniji.zato krenes sa malom zalihom,pa ako vidis da se situacija ne menja dodajes spid,ako gubis vise, popustis.tako mozes da korigujes visinu stizanja u cilj.ostavis sebi uvek dovoljno visine za jedan kolaps(ovo ti treba u delu glajda gde se vozi na ful spidu.ako je grupa gusta onda zaboravi na to i nastavis na ful s.)u mnogome ti pomazu instrumenti koji ovo racunaju za tebe.
Sačuvana
sasa
Patka
Van mreže Van mreže

« Odgovor #39 poslato: 12 Februar 2008, 03:43:00 »

druga grupa se ne razlikuje po opremi od prve(ne racunam prototip glajdere kojih ima mnogo u prvoj).samo rezoni letaca su drugaciji.neki su zicerasi,neki su mnogo dobri letaci koji su imali los start pa sada zaglavljeni lete tu i koriste grupu za laksi nastavak.ima i onih koji bas slabo lete,ali u grupi uspevaju da drze prikljucak.samo u toj grupi se sve nekako odvija sporije i slabo sta moze da se nauci.
    kod nas ima letaca koji godinama idu na velika takmicenja i nista bolji nisu postali,niti pokusavaju.bolje je leteti brzo.bar imam preduslov da napravim nesto dobro,a i nauci se vise.
Sačuvana
SkyLord
Orao

Van mreže Van mreže

Model: SelfMade
Marka: AXISpara

« Odgovor #40 poslato: 12 Februar 2008, 08:33:21 »

Hi

E, Sale aj mi molimte reci kako je bio Boom prema ostaih tamo? Glajd? Brzina? pisi nesto vise milimte.... ako mozes sporedi ga se ostalih...

hvala
M.

p.s: Sta je sa vase drzavno? Kad pocije prijavlejne? Ima neko info?
Sačuvana

Martin Jovanoski...
-Team Axis-
www.axispara.cz
www.avasportcentral.com
sasa
Patka
Van mreže Van mreže

« Odgovor #41 poslato: 12 Februar 2008, 19:11:00 »

boom se pokazao odlicno u turbulenciji.najvise ga poredim sa icepeak-om. peak izgleda da brze panje,ali je malo nervozniji u pokretima.boom malo sporije penje i mirniji je ali cesce podvija.na glajdu imam vecu brzinu tako da se finese razlikuju u zavisnosti da li idemo u vetar ili ne.boom je malo teze voziti od ice-a u guzvi,pogotovo ako su pusteni trimeri(bolje slusa u termici sa pustenim trimerima),ali zato kada penjes sam penjes mnogo brzo.sa magusima je lako u stubu,ali oni manje propadaju kada imaju podvijanja i brze ispravljaju.kravate su im retke.
   boom je poznat po kravatama.ja sam licno imao samo jednu bas komplikovanu.izgubio sam 500m dok sam ispravio.svi su mislili da cu da bacim rezervu,pa cak i ja na momente.prvo sam vukao liniju stabilizatora,pa onda radio negative dok ne udje u sat,posle ful stolove i pri izlasku iz jednog glajder je naglo jurnuo u spiralu na podvijenu stranu.strasno opterecenje ,ali povecen pritisak je izgleda pomogao.
Sačuvana
sasa
Patka
Van mreže Van mreže

« Odgovor #42 poslato: 12 Februar 2008, 19:34:21 »

prema mojim procenama boom sa 4 kg preko gornje granice moze da pridje blizu 70km/h.najvise paznje treba posvetiti hendlingu.mora se naci glajder ciji hendling ti odgovara.performanse su ujednacene samo treba naci nacin da se iskoriste.
Sačuvana
Stranice: 1 2 [3]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
VLtop100!