|
paraguging
|
 |
« Odgovor #17 poslato: 29 Januar 2012, 14:22:00 » |
|
Здраво, одлична тема, одличан видео материјал, нема летења, па и ја да кажем коју.
Технички преглед је у већини уређених земаља обавеза коју пилоти мора да испоштују ради добијања гаранције и пловидбене дозволе за крило те остваривања права на осигурање. Код нас, то још није обавеза, али сматрам да сваки пилот треба да брине о исправности свог крила на сваке 2 године или по препоруци. Осим простора и опреме, прави центар мора имати сертификованог сервисера, што изискује доста новца. У Србији је то тешко исплативо, али морам рећи да сам са Вујсом управо договорио пре пар месеци да радимо на томе.
Оно што у Србији тренутно имамо, може се измерити порозност крила, визуелни преглед и тест симетричности канапа (Оноди Миклош и моја маленкост), могу се извршити све поправке цепања крила, кидања канапа, пуцања шавова и сл. (Вујса, Влаја, Цеки, Љубиша и Ђоле). Недостаје мерење канапа са програмом за тримовање канапа, мерење трајне чврстоће канапа и платна. На основу двогодишњег мерења порозности крила, могу вам презентовати следеће резултате: оцена (1) -незадовољавајуће-----------21,6% (2) -задовољавајуће--------------11,1% (3) -добро------------------------14,8% (4) -врло добро-------------------11,1% (5) -одлично----------------------33,3% средња оцена 2,89.
Најчешће се крила доносе на преглед по захтеву купца половног крила или када се примете проблеми у подизању крила. Забрињава висок проценат 62,5% крила која су са недопустивом вредности од 1. секунде код (1)-незадовољавајућег стања. Таква крила су изузетно опасна јер не лете, већ стабилно падају, потезање команде-и у том стадијуму може бити веома опасно!
Цена комлетног тех. прегледа у Инсбруку је 95еур на црно или 142еур са порезом. Цена мерења порозности код мене је била годину дана бесплатно, за полазнике пг. школе Авис је бесплатно за све време школовања, за купце нових НОВА параглајдера за све време првог власништва је бесплатно, за остале пилоте је 1000дин.
Искрено се надам да ћемо у будућности имати неколико центара за проверу крила (ово је Србија).
Поздрав
|