Paraglajding, druženje, skijanje, zezanje :D

24 Maj 2012, 08:49:30 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Nova mogućnost - dodajte vaš SKYPE nalog u profilu. Povežite se sa forumašima...

Početna   Pomoć Pretraga Kalendar Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: ko za sta se bori...  (Pročitano 383 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
SkyLord
Orao

Van mreže Van mreže

Model: SelfMade
Marka: AXISpara

« poslato: 16 Decembar 2011, 11:46:25 »

procitaj te ovo da vam bude malo jasnije sta se desava
F@#$ Folding Lines

Prica je izmedzu Hannes Papesh (Nova) i David Dagault (Ozone)
na PMA meeteng pre neka nedelja... (Paragliding Manufacturers Asociation)

* folding lines arguments comparison 1.2.pdf (74.81 KB - preuzeto 30 puta.)
« Poslednja izmena: 16 Decembar 2011, 11:57:09 SkyLord » Sačuvana

Martin Jovanoski...
-Team Axis-
www.axispara.cz
www.avasportcentral.com
SkyLord
Orao

Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 16 Decembar 2011, 12:05:37 »

jos

* report round table dec 11.pdf (228.05 KB - preuzeto 9 puta.)
* Statement_David_collapse_lines.pdf (110.81 KB - preuzeto 6 puta.)
* Statement_DHV_collapse_lines.pdf (41.92 KB - preuzeto 9 puta.)
Sačuvana

Martin Jovanoski...
-Team Axis-
www.axispara.cz
www.avasportcentral.com
Pumba
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Model: Factor
Marka: Nova

« Odgovor #2 poslato: 16 Decembar 2011, 12:11:36 »

Taman sam spremio da zakacim, pretekao si me Smiley VRLO bitna tema koja utice na sve nas! Moje misljenje je definitivno uz David-a i Ozone. Jedino njihovi argumenti drze vodu. Haness-ov predlog da se predje na ltf koji ima sire podrucje prihvatljivog kolapsa je po meni pogresan. Upravo tako ce uvek moci da se napravi blazi kolaps po potrebi. Podrucje za kolaps je previse siroko. EN sigurno obezbedjuje agresivniji kolaps prilikom testiranja. Ako ukinu collaps lines bice to ozbiljan korak u nazad :(
Sačuvana

"Aeronautics was neither an industry nor a science, it was a miracle";
http://gpspress.com/
SkyLord
Orao

Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 16 Decembar 2011, 12:15:54 »

idem na letenje cu ti odgovorim kasnije -kontraargumente Evil (da malo razdvizimo forum haha)
Sačuvana

Martin Jovanoski...
-Team Axis-
www.axispara.cz
www.avasportcentral.com
Pumba
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 16 Decembar 2011, 12:20:35 »

Cekam Smiley Srecno letenje Smiley
Sačuvana

Ixa
Orao

Van mreže Van mreže

Model: Mamboo

« Odgovor #5 poslato: 16 Decembar 2011, 23:48:36 »

Moje misljenje je definitivno uz David-a i Ozone. Jedino njihovi argumenti drze vodu. Haness-ov predlog da se predje na ltf koji ima sire podrucje prihvatljivog kolapsa je po meni pogresan. Upravo tako ce uvek moci da se napravi blazi kolaps po potrebi. Podrucje za kolaps je previse siroko. EN sigurno obezbedjuje agresivniji kolaps prilikom testiranja. Ako ukinu collaps lines bice to ozbiljan korak u nazad :(

Pa sta je onda EnZo? Nije li sertifikovan kao EnD? Ustvari sta predstavlja oznaka EnD?
Sačuvana

Do not underestimate the power of stupid people in large numbers!!!
Pumba
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 16 Decembar 2011, 23:58:06 »

Mislim da EnZo jos nije prosao seritfikaciju u potpunosti, jedino ako su zavrsili setifikaciju ovih dana... Ovde se ne radi samo o EN D glajderima vec o svim kategorijama. Npr. Rush 3 (EN B) je testiran sa dodatnim linijama, ako ih zabrane sta je onda sa tim krilom? Delta takodje. Zaista sumnjam da je Rush 3 manje bezbedan od Mentora 2 koji je testiran bez dodatnih kanapa (ne ukljucujuci dodatne kanape koji idu sa jedne strane na drugu).
Sačuvana

Ixa
Orao

Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 17 Decembar 2011, 12:19:57 »

Mislim da EnZo jos nije prosao seritfikaciju u potpunosti, jedino ako su zavrsili setifikaciju ovih dana...

Nije prosao je su zaustavili sertifikovanje svih novih EnD competition glajdera! Ali sigurno znas da je prosao Flight testove, ostalo je samo da se zavrsi papirologija. Da nije doslo do onog incidenta na testu vec bi se prodavo.

Ovde se ne radi samo o EN D glajderima vec o svim kategorijama. Npr. Rush 3 (EN B) je testiran sa dodatnim linijama, ako ih zabrane sta je onda sa tim krilom? Delta takodje. Zaista sumnjam da je Rush 3 manje bezbedan od Mentora 2 koji je testiran bez dodatnih kanapa (ne ukljucujuci dodatne kanape koji idu sa jedne strane na drugu).

Koliko sam ja razumeo Hanes dokazuje da su kolapsi izazvani dodatnim kanapima meksi nego kolapsi u realnom vazduhu. EnB - C kategorija jos nije dostigla vrhunac ali ko ti grantuje da Ozone nece vec sledece sezone da napravi dvolinijski glajder sa XX- AR-om koji se uz pomoc dodatnih linija lako da se sertifikuje kao EnB / C?

Ozone i dalje tvrdi kako je R11 extra bezbedno krilo. Mislis li i ti to?
Sačuvana

Pumba
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 17 Decembar 2011, 12:49:00 »

Mislim da EnZo nije prosao sve testove, mislim da nije isao na load testiranje. EN D kategorija je trenutno posebna prica...

Niti su kolapsi na krilima koja su testirana sa dodatnim kanapima  ista sa realnim kolapsima niti su to kolapsi na krilima testirana povlacenjem gurtni. Kolapsi koji se prave gurtnama su tu samo zato sto je u startu to bio zgodan nacin. Nicim nisu opravdani kao realan prikaz kolapsa. Testiranje pocinje kada  se krilo savije po normi na odredjeni nacin. Bez preubrzanja, bez momenta valjanja (roll), bez momenta skretanja (yaw). Upravo to omogucuju dodatni kanapi - ravnopravno testiranje krila. Slicno kao kad bi pravio kolapse gurtnama iz pravolinijskog leta i wing overa.

Sto se tice vitkosti, ona je znatno porasla u svakoj kategoriji a krila su bezbednija nego sto su pre bila sa manjom vitkoscu. Ako Ozone napravi, kao sto kazes glajder sa XX AR, i kaze da je to glajder za EN C pilota bicu srecan da ga kupim. Isto tako je pre 10 godina neko mogao da smatra vikosti koje se danas koriste suludim. Vreme koje proizvodjac provede na testiranju krila i dizajniranju je neuporedivo duze od vremena koje krilo provede na testiranju. Proizvodjacev opis krila meni licno mnogo vise znaci nego  samo testiranje. Barem u slucajnu nekih proizvodjaca (Ozone...) Sto se mene tice, testiranje je tu samo kao nezavisna strana da potvrdi ono sto proizvodjac tvrdi. Nista vise.

R11 nisam leteo. Ali po onome sto pricaju piloti koji jesu, smatram da je za svoju klasu jako bezbedno krilo. Takodje, mislim da je zadnjih godina R10 i R11 kupilo gomila pilota koji nisu bili spremni za tu klasu i ipak su ok leteli na njima. Da su kupili comp glajdere proslih generacija, siguran sam da bi bilo znatno vise nezgoda.

Jedna bitna stvar koja se previdja cesto. R10 i R11 su otvorila vrata letenju u mnogo zescim uslovima. Kolapsi su znatno redji jer je krilo stabilnije, to znaci da se kolapsi desavaju samo u EXTRA jakoj turbulenciji. U takvim trenucima je i za ocekivati da kolapsi budu ekstremno agresivni. Ima jedna poslovica u vaduhoplovstvu: "Shit happens with square of velocity". S obzirom da su svi novi glajderi sve brzi za ocekivati je da kolapsi budu agresivniji. Ne kao posledica agresivnosti krila vec kao posledica vece brzine na kojoj se desavaju. Na 14m/s kolapsi su duplo agresivniji nego na 10 m/s. R11 ide 80km/h... Jos jedan pokazatelj da je agresivnost posledica brzine je da bi i R11 bi blizu da prodje EN D test ako se brzina ogranici.

Raketa sa foruma je leteo R10 pa neka da svoje misljenje o bezbednosti krila...
« Poslednja izmena: 17 Decembar 2011, 12:51:18 Pumba » Sačuvana

Ixa
Orao

Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 17 Decembar 2011, 12:53:58 »

A SIV?
Sačuvana

Pumba
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 17 Decembar 2011, 13:01:49 »

SIV ostaje po meni jedini veliki problem sa dodatnim linijama. Smatram da je SIV izuzetni bitan za svakog pilota.  Za sada Ozone savetuje da se kolapsi rade do trim brzine, nikako na speed-u (konretno za Rush3). Postoji opcija da se uz glajder salju dodatni kanapi i da na donjaci postoje mesta gde da se vezu kako bi krilo moglo na SIV. S druge strane je bio video sa Deltom gde je covek odradio ceo SIV kao sa obicnim krilom. Njegov komentar je bio stilu: Ne znam koji ih je paranoidni advokat naterao da napisu da ne sme da se radi SIV sa ovim krilom.
Najbolji dokaz da dodatne linije nisu zavera da se proture nebezbedna krila na trziste jesu iskustva ljudi koji ih lete u realnim situacijama. Delta je vec dugo u prodaji, iskustva ljudi sa kolapsima su vise nego pozitivna. 

Wizz leti Delta-u, bilo bi lepo da podeli svoje misljenje o krilu...
Sačuvana

Ixa
Orao

Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 17 Decembar 2011, 17:35:35 »

Hmmm, razmisli malo. Znas da dobar pilot moze da napravi da svako krilo izgleda bezbedno. Ja sertifikaciju shvatam malo dugacije. Krilo se svrstava u odredjenu kategoriju ako se bez reakcije pilota vrati u normalan let onako kako propis nalaze. Mislim da serifikacija najvise sluzi da zastiti pilote od samih sebe. Nece siv sa Deltom uvek raditi pilot koji leti En C klasu vec X godina.

A ne mozes da ne potvrdis da je prica o extra setu kanapa za SIV vrlo skorasnjeg datuma. Koliko se vec dugo prodaje Delta i R3? Ima li neko kanape za SIV?

I na kraju, da li bi ti pre odradio Siv ns Faktoru 2 ili Delti? (Ustvari Mentoru 2 ili Rushu 3, jer ne zanm da li su koristili extra linije na F2)
Sačuvana

Pumba
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 17 Decembar 2011, 20:28:30 »

Video koji sam gledao sa Deltom je bio skoro bez reakcije pilota nakon kolapsa.

Tacno je da se krilo svrstava  u odredjenu kategoriju ako se ponasa po normi. I dalje mislim da je sertifikacija tu da potvrdi to sto tvrdi proizvodjac. Po meni to je sustina. Neko ko leti EN C krilo po meni treba da bude dovoljno informisan da odluci koje je krilo za njega. Nije iskljuceno da krilo vise kategorije bude generalno prijatnije za letenje  od krila nize kategorije. Vise ljudi je reklo da je u normalnom letenju Mentor2 osetno zahtevniji od Delta-e koja je klasa vise. Nisu ni sva krila u jednoj kategoriji ista. Neka su pogodna za step up iz druge klase, neka nisu. Opet, treba poslusati proizvodjaca. Ako letis EN C klasu i treba ti ustanova koja testira krila da te zastiti od samog sebe onda je problem u tebi. (ne mislim na tebe konkretno, i ne znam sta letis)

Radio sam SIV na Factor-u 1, na Delti na zalost nisam, ali po onome sto sam video kako se ponasa kad su drugi ljudili radili SIV apsolutno garantujem da je Factor mnogo agresivniji od Delta-e na kolapsima. Ovo su posvedocili i drugi ljudi sa kojma sam pricao na pg forumu a koji su probali oba glajdera. Siguran sam da je za pilota koji pocinje da leti EN C klasu SIV laksi na Delta-i nego na Factoru. Barem do trim brzine.

Na Delta-i i Rush-u 3 bi odradio SIV bez ikakve brige. Cak i na speed-u. F2 je testiran bez dodatnih kanapa sto Nova uveliko koristi u reklamiranju.

Kanape za SIV nema niko, sto je jedan propust. Mislim da Ozone nije imao predstavu da ce da se digne tolika frka oko toga.

Na kraju, sve je ovo posledica ishitrene odluke da se zabrani open klasa bez valjanih dokaza i ispitivanja (pricaj sa Ovukom ako ne pratis pg forum) . Kao sto Raketa rece, sjebace EN D. Samo sto izgleda nece da se zadrzi na tome, sjebace EN B i C takodje.
Sačuvana

Ixa
Orao

Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 17 Decembar 2011, 20:49:52 »

Na kraju, sve je ovo posledica ishitrene odluke da se zabrani open klasa bez valjanih dokaza i ispitivanja (pricaj sa Ovukom ako ne pratis pg forum) . Kao sto Raketa rece, sjebace EN D. Samo sto izgleda nece da se zadrzi na tome, sjebace EN B i C takodje.

Citam PG-forum naravno Smiley . Ne bih da ovde ponovo otegnemo diskusiju o zabrani open klase. Plus sto i ja smatram da je ban bio ishitren i neosnovan. Ali kad kazes da ce sjebati EN B i C klasu, na koga mislis? Ko su oni?
Sačuvana

raketa
Albatros

Van mreže Van mreže

Model: Ozone
Marka: R10.2

« Odgovor #14 poslato: 17 Decembar 2011, 21:01:57 »

E ovako sto se tice R10.2, letio sam je neko vrijeme mada ne nesto puno..
Izmedju 20-30 sati ukupno.

Krilo je VRH, glajd i performanse su naucna fantastika i uopste nemas osjecaj da letis comp. krilo.
Sto se kolapsa tice nisam bas nesto mjerodavan da pisem posto sam imao samo tri asimetrije koje su prosle bez kravate. Sto se tice frontalaca nemam pojma, posto nisam imao niti jedan ali krilo fino najavi kad jurne naprijed. Osjecaj prije frontalca (ovo sam provjerio i sa drugim likovima sto su letili R10.2) je kao kad naglo u autu pritisnes kocnicu, tako da je relativno lagan za predvidjeti.

Razlog prodaje krila je jednostavan. Ukidanje open klase i ekonomicnost, jbg. krilo je ekstra ali su kanapi na gornjem djelu komandi pretanki i bas lako pucaju. Platno krila je isto uzasno tanko i nikako nije napravljeno da traje. Kad je siris negdje na poletistu moras EKSTREMNO da pazis da ne poderes platno ili kanape.. - uzasno iritantno.

Trenutno letim Icepeak3 koji je u poredjenju sa R10.2 kao autobus. Tvrde komande, tvrd speed itd. ali je super krilo za XC...

Et, ak nekog nesto interesuje nek pita..

Pozzz
Raketa

PS
Navnodno kod R11 nisu koriscena tako laka platna i tanke spage, pa ako neko ima da prodaje M ili L velicinu nek se javi...
Sačuvana

Trazim shemu da se preselim u Interlaken Cheesy predlog?
Stranice: [1] 2   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
VLtop100!