livri
Jaje
Van mreže
|
 |
« poslato: 15 Decembar 2011, 22:03:41 » |
|
Kao neko ko zeli da se oproba u ovom sportu interesuje me kako ste vi savladali strah od visine i da li ste ga imali. Imam zelju da letim, zeleo bih da probam, da platim instruktora i sve to ali nisam siguran da li cu moci, desavalo mi se kada radim na skeli, na nekoj vecoj visini, npr 3, 4 sprat... ili menjam crep na krovu, da mi se tresu noge (narocito ako se ljulja skela ili je fosna nesigurna), sad ja mislim da je to normalno ili mozda nije? Kako je bilo kod vas, da li gledate na dole kada poletite ili samo pravo? Da li je bolje da prvo letim tandemom da bih video da li uopste mogu ili da pokusam sa obukom. Plasim se da bih se mozda osetio nesigurnije ako bih leteo sa nekim a da pritom nemam nikakvu kontroli.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Mancha
Pingvin
Van mreže
Model: Golden 2
Marka: Gradient
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 15 Decembar 2011, 22:17:51 » |
|
Vidis, ja sam npr. uvek imao strah od visine kada sam na vrhu zgrade, pa pridjem ivici i u slicnim situacijama (kao sto je tvoj primer sa krovom ili skelom), ali na paraglajdingu ni u jednom trenutku nisam osetio strah. Pretpostavljam da je razlog to sto podsvesno znam da ako padnem sa zgrade, necu se lepo provesti, dok na letenju znam da je glajder za to i pravljen i da dok god radim ono sto treba, nema potrebe za strahom. U svakom slucaju, nikako nemoj probati prvo tandem, jer tako dodjes odmah u situaciju da se nadjes na velikoj visini, a da ne znas kako sve to funkcionise, pa je verovatnoca da zbog straha neces ni probati da krenes na obuku. Kada prolazis obuku postepeno i znas principe i imas iskustva sa malim letovima, tada i tandem ili prvi visinski let drugacije dozivis jer znas da si siguran, pa strah brzo nestane.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Pumba
Urednik foruma

Van mreže
Model: Factor
Marka: Nova
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 15 Decembar 2011, 22:28:29 » |
|
Prvo, dobrodosao na forum.
Strah od visine nije nesto sto obavezno mora da nestane kod letaca. Ima ljudi koji se sasvim lepo osecaju dok lete a kad se popnu na par metara, kao na ti na skeli, reguju slicno. Znam jednog letaca koji je imao ogroman strah od visine. Covek je bio uporan, vezbao i sad leti najnormalnije.
Sto se tice tandem leta, mozes slobodno da probas ako zelis. Nikako nije obavezno da prvo letis tandemom. Kao sto ti je Mancha napisao, ljude moze u startu da odvrati od obuke letenje tandem letom. Naravno, to je individualno, na nekog deluje upravo obrnuto. Ako se odlucis za tandem let opusti se, sigurno je bezbednije da te vozi iskusan pilot nego da ti letis sam, bez obzira sto ti nemas kontrolu. Na obuci prvo naucis da kontrolises krilo na ravnom, zatim kreces sa malim letovima sa par metara visine. Kako postepeno napredujes tako i letis na sve zahtevnijim terenima. Vremenom strah od visine nestane i letenje ti postane nesto sasvim normalno.
Pozdrav, Marko
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Buntovnik
Orao

Van mreže
Model: trango 3
Marka: UP (jupi)
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 15 Decembar 2011, 22:41:51 » |
|
 svejdno je probaj i jedno i drugo... ja bih ipak tandem prvo ... najbrzi i najeftiniji nacin da se upoznas koliko ti se svidja LETENJE .. poz i dobro dosao ps. i mene je strah skele, krova ,drveta i sl.. dok je NEBO nesto sasvim drugo ...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Ima raznih vrsta ludila i neka su od njih pravo uživanje" Bukowski
|
|
|
Parapumpkin
Galeb

Van mreže
Model: Rush 2
Marka: Ozone
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 15 Decembar 2011, 23:00:33 » |
|
Ajd sad i od mene dobrodosao na forum.  Strah od visine, i strah od letenja su dve potpuno razlicite fobije, tako da nemoj da te to preterano brine. Ako zaista imas zelju da letis, probaj (naravno da cemo svi mi ovde da zagovaramo da probas, ipak smo svi letaci  ), bilo u tandemu, bilo sam. Ljudi razlicito reaguju na tandem, ima onih kojima bude super, ima onih koji bas zbog tandema odluce da ipak ne zele da lete. Ako se odlucis na tandem, nemoj bas da odes sa bilo kim, dosta ljudi leti tandeme, ja ti licno ne bih preporucila bas da bilo kog od njih pustis da te vozi. Ako se odlucis za obuku, kao sto ti je vec receno, vezbaces prvo na zemlji, pa se odvojiti neki metar od zemlje, pa tek kasnije zapravo poleteti. Ako mislis da bi te visina uplasila, ovo je mozda bolja varijanta, posto ces se postepeno navikavati na istu (ovo pod uslovom da ti pare nisu neki faktor, posto je razlika izmedju cene tandema i cene obuke poprilicno velika). Dosta ljudi dolazi na letenje upravo da bi prevazisli strah od visine. U svakom slucaju, jos jednom dobrodosao i nadam se da ces se uskoro pridruziti letackom drustvu.  Poz Svetlana
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Never argue with an idiot, they drag you down to their level and then beat you with experience.
|
|
|
flyrabit
Orao

Van mreže
Model: Biće
Marka: Biće
Carepe diem.
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 15 Decembar 2011, 23:35:26 » |
|
Letim već više od 30 godina, ali zmaja a tek ponekad paraglajder. Živim na prvom spratu i nije mi svejedno kad priđem ivici terase. Zato neka te to ne brine. Odluči sam kako ćeš da počneš. Ja bih ti savetovao da probaš tandem pri čemu trebaš da obratiš pažnju na one lepe stvari koje ti pruža letenje, a strah potisni koliko možeš. Ako kreneš prvo sam, uvek ima nekih loših iskustava na početku i ako se tome doda i strah od visine, lako može da te odvrati od ovog zaista lepog sporta. Evo ti link koji to potvrđuje:
Pusti ga preko celog ekrana i HD-u i uživaj. Ali pogledaj i ovo:
I to se dešava. Iz toga možeš da vidiš koliko ozbiljno treba pristupiti letenju. Kada gledaš majstore kako lete sve izgleda lepo i izuzetno lako. Iza toga stoje desetine sati letenja i na stotine startova. Razmisli i odluči.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Iskoristi dan - ko zna koliko ih je još preostalo ;-)
|
|
|
flyrabit
Orao

Van mreže
Carepe diem.
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 16 Decembar 2011, 00:01:39 » |
|
Najlepši snimak o letenju koji sam video do sada. Ako te on ne ubedi ta letiš, neće ništa. Ful HD, ceo ekran i muzika. Fantastično uklopljeni. Za ovo je trebala dobra priprema. A verovatno i dosta para jer je snimano iz helikoptera.
Uživaj.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
flyrabit
Orao

Van mreže
Carepe diem.
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 16 Decembar 2011, 00:03:15 » |
|
Pardon, nije ful HD.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Mirče NAUTILUS
Albatros

Van mreže
Model: Summit XC
Marka: UP
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 16 Decembar 2011, 00:47:14 » |
|
Flyrabit, ubi čoveka u pojam sa onim prvim postom  !!! Mada nemogu ti nešto posebno zameriti , mora se imati na umu da je ovo ipak extremni sport i da se nezgode dešavaju, ali ništa više negoli u saobraćaju pa ipak svi sedaju za volan i voze. Novajlija ubode temu o kojoj slabo pričamo, a izgleda da smo je svi željno dočekali i pretvorili je u ispovedaonicu  . Tema glasi " Strah od visine " , a svi koristite termin strah od letenja . Složićete se samnom da su to dve nezavisne kategorije, jer svako od nas letača nema strah od visine, a strah od letenja ima većina . Što je najbitnije on dolazi sa iskustvom i koristan je u toj meri što nas drži skoncentrisane da ne napravimo neku glupost . Prisećam se mojih letačkih početaka, kada sam prve godine rešio da zaboravim sve letove sa kopa , Zatonja ,... i počeo da vrednujem i brojim samo one u Vršcu , Krilašu , Ovčaru ,... Tek sada sam svestan što je moj instruktor Dragan Stević bio poprilično zabrinut u vezi mene . Ja sam imao problem što se nisam uopšte plašio niti visine , niti letenja , čak šta više sve sam to doživljavao bez imalo adrenalina. Na Ovčaru prvi se postavljam i polećem od mojih klubskih drugova, pustim komande i snimam se u toku letenja, uživancija ko da vozim biciklu ! I upravo na Ovčaru pri sletanju uletim u neki vreo balon sa visinom od 50-ak metara u desetak sekundi preživim takav rodeo da ga i danas pamtim , a kroz glavu mi je za tih desetak sekundi proletelo kako ću da obalavim ledinu kao četiri dana pre toga na Krilašu kada je Otac Milan stolirao glajder i pao sa 15-ak metara visine. Da skratim priču , setio sam se ja još mnogo gluposti kojima sam prisustvovao , uglavnom se te gluposti dešavaju zbog neznanja ili nepažnje DRŽAČA UPRAVLJAČA (pilota). Tri nedelje ja izbegavam letenje , sve otišlo iz krajnosti u krajnost , koliko se nisam plašio , toliko mi se uvukao neki strah pod kožu . Izađem na piće sa Žikom i Draganom , jedva skupim snage da im saopštim da sam počeo da se plašim i da više nisam za letenje , a oni  počeše da se smeju ko ludi na brašno  ja popizdeo , gledam ih i neznam o čemu se radi ! Pitam, ko koga ovde zajebava , jedva sam procedio kroz zube da vam priznam kako se osećam , a vi mi se smejete ?! Dragan me zagrli i reče " e sad ću da te učim da letiš , svi smo mi prošli kroz to , Ja se i dan danas plašim kad letim , a više sam se plašio dok sam tebe gledao da letiš bez straha " . I tako svu zahvalnost dugujem svojoj ekipi Belih Orlova , koji su me nesebično podržali da istrajem u nameri da letim . Strah je i danas prisutan , ali na neki određeni način , tu je dok ne poletim , a kad poletim u trenu nestane , valjda što više ne mislim o njemu već se usredsredim na letenje , ko će ga znati . Mogu samo da potvrdim Draganove reči " strah se javlja od neletenja , a kada svaki trenutak koristiš da poletiš , strah se svodi na minimum ili se manifestuje kroz pojačanu koncentraciju " .
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 16 Decembar 2011, 00:51:21 Mirče NAUTILUS »
|
Sačuvana
|
Pozdrav , BRAĆO PO KRILU !!!
|
|
|
dusan
Galeb

Van mreže
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 16 Decembar 2011, 01:19:48 » |
|
Prvi post je na mestu i dodao bih za preporuku svakom novajliji da pogleda (pa i meni koji spadam u tu kategoriju). Mislim da čovek treba da zna šta sve lepo, ali i neprijatno može da se desi. Uostalom, i u svakodnevnom životu nam se takve stvari dešavaju, zar ne? Pre par vikenda sam prvi put leteo (ili bolje reći desantirao) u tandemu i uz prijatno prizemljenje adrenalin je uradio svoje  . Da skratim priču. Možda je najbolje da prvo probaš tandem. Uveren sam da će ti se svideti i da ćeš lakše odlučiti da li je to ono pravo ili ne. Da ne zaboravim -još jednom pohvala profesoru za priloženi post i komentar
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
|
livri
Jaje
Van mreže
|
 |
« Odgovor #11 poslato: 16 Decembar 2011, 22:48:57 » |
|
Hvala svima na odgovorima i hvala na dobrodoslici. Procitao sam odgovore, kako sam iz poruka zakljucio svi ste imali strah od visine ili ga jos uvek imate, veci ili manji, ali se on sticanjem iskustva gubi. @Parapumpkin Sto se tice obuke sa instruktorom, tandema i samostalnog ucenja neka analogija sa voznjom automobila bi bila: platis taxi da te provoza, uplatis obuku u auto-skoli i kupis automobil i pokusavas da naucis kako to funkcionise, pa su u skladu sa tim verovatno i cene. Kako sam saznao, sto putem ovog foruma sto ovako, cena tandem leta, ovde kod mene u Nisu, je od 30e dok je obuka od 250e, mada to nisam proverio. Ukoliko bih zeleo da se samoubijem a da se ne zna da je bilo namerno, verovatno bih se odlucio za trecu varijantu, uzeo bih na limundu, ocuvan pg "nemacki" za 50-100e i ucio sam  . @flyrabit hvala za snimke, zaista su lepi... ako bih merio iskustvo po odgledanim video fajlovima mozda i nisam pocetnik, mada ova tri koja si ti postavio nisam video do sada. Zahvaljujuci internetu sam i uspeo da vidim kako to izgleda i da dodjem do vaseg foruma. Sto se tice drugog klipa gde se vide greske pilota i posledice, gledao sam i takve snimke ali je ovo prvi put da sam video i padove, obicno stignu da bace rezervu. Procitao sam i nesto malo literature koju sam uspeo da nadjem na internetu, ali sama teorija ne znaci mnogo, posto nikada nisam video kako izgleda sistem veza i sve ostalo, pa onda to sve moze malo da zbuni. ... Posto imam dosta pitanja i nejasnih stvari trudicu se da budem precizan i ne davim previse. Smatram da su prolece i leto idealni za pocetak obuke mada verujem da se i sada leti, kada ima prilike. Kako sam saznao u mojoj okolini rade tri klupa: Albatros, Dinamik i Grunf, kako se meni cini to su ljudi kao i vecina ovde na forumu koji lete za svoju dusu, nisu komercijalni, odnosno nisam nasao da se neko od njih reklamira na sajtu ili ovako da daju casove obuke. Da li je neko prosao kod njih obuku, na skolskom krilu dhv1-2, ili je potrebno da se u startu ima svoja oprema. Kupovinu svoje opreme u stratu bih se trudio da izbegnem jer se bojim da postoji sanasa da odustanem ili pogresim u startu prilikom izbora. Toliko za sada, imam jos pitanja ali nekom drugom prilikom, da ne preterujem odmah.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Parapumpkin
Galeb

Van mreže
Model: Rush 2
Marka: Ozone
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 16 Decembar 2011, 23:04:53 » |
|
Super, znaci informises se.  I da, fino si ukapirao analogiju sa kolima.  Ja licno nisam mnogo informisana kad su niski klubovi u pitanju, ali nadam se da ce se vec javiti neko da ti pruzi jos koju informaciju. Sto se tice vremena kada da pocnes obuku, i to malo zavisi i od instruktora i od terena na kojima se leti. Prolece i leto jesu najbolji za letenje (prvenstveno prolece) ali znaju da budu nezgodni za pocetnika zbog prolecne termike koja ume da bude jako turbulentna. Ti si pri tom u kraju gde ima ozbiljnijih planina (nemoj ovo da shvatis ko nesto mnogo strasno, nego mi ovde letimo uglavnom po Vrscu koji je stvarno miran teren).  Raspitaj se koliko dugo instruktori u Nisu "drze na zemlji". Moj bivsi instruktor bi te drzao barem jedno mesec i kusur dana, pa i do vise meseci pre nego sto bi poleteo sa neke normalnije visine, i onda je mozda bolje da krenes jesen-zima da bi do proleca uspeo da nesto malo naucis i poceo da letis. S druge strane, u toj situaciji moze da se desi da mesecima bude lose vreme i da ne moze da se leti, a tebi prolazi vreme od obuke. Jos jednom, raspitaj se oko niskih klubova i nacina na koji rade. Sto se tice opreme - ja smatram da je za pocetak dobro koristiti klupsku (naravno ako nije u pitanju neka potpuno propala oprema i ako ima dovoljno opreme, da se ne desi da ne letis tog dana jer vas troje deli jednu opremu) ili ako vec kupujes da kupis polovnu, jer ces na pocetku stvarno prilicno unistavati tu opremu, vukuci je po zemlji i na ground handlingu, pa bi bilo stvarno steta to raditi novom krilu. Za sva ostala pitanja i nedoumice, makar ti zvucala i najgluplje moguce, slobodno pitaj, jer bolje i da pitas nesto sto mislis da je glupo nego da se ne informises. Poz
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 16 Decembar 2011, 23:07:02 Parapumpkin »
|
Sačuvana
|
Never argue with an idiot, they drag you down to their level and then beat you with experience.
|
|
|
|
|
|
|
|