Saradjujem sa jednom stock agencijom koja se bavi prodajom fotografija preko interneta, pa znam kako funkcionisu stvari oko autorskih prava.
Posto sam imao nekoliko "kradja" fotografija, kontaktirao sam advokata koji radi samo te stvari. To je advokat Stojkovic. Meni su iz njegove kancelarije pomogli, bili vrlo korektni u jednom slucaju gde sam ih pitao samo za savet, a pomogli su i drugim fotografima iz Srbije koji su imali problema sa autorskim pravima.
Pozovi coveka i neces se pokajati (mislim da je Stojkovic akvokat blic novina, sto znaci da su ozbiljni).
Kontakt ces naci na temi, ima sajt, ali je menjao nesto kad sam zadnji put gledao, pa bolje prelistaj temu:
http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=27195&st=0&start=0Advokat ce ti verovatno reci da se ne kacis s njima i da odustanes od svega, ali bolje proveri, mozda postoji neka zackoljica u "Terms of service".
p.s. nemoj da im saljes e-mail pre nego ih pozoves telefonom, jer najverovatnije nece odgovoriti. E sad, da ti kazem moje misljenje. Ove stock agencije sa kojima radi dosta ljudi iz Srbije, uopste nisu za zezanje. Ako stavis fotografiju da se prodaje kao ekskluzivna (da prodajes samo preko njih i nigde i nikako vise), a ipak je prodas nekom bez posredstva te agencije, imas velike sanse da popijes tuzbu. Proveravaju fotografije i ako se neka nadje na sajtu, a oni je nisu prodali, pustice tuzbu bez obzira da li si iz Srbije, Tadzikistana, Somalije... Ne verujem da ima neke razlike izmedju vimea i ovih agencija. Verovatno isto rade.
Mozes da rizikujes i ponadas se da ces video dobro prodati, a da ga ipak ne odgleda veliki broj ljudi tamo gde je prodat, pa da ovi iz vimea imaju manje sanse da primete