Treba biti oprezan kod korishcenja ovog sajta i kachenja videa na isti, jer:
Prilikom otvaranja naloga na vimeu prva stvar koju morate da uradite je da potvrdite da se slazete sa njihovim pravilima koriscenja(Terms of service i Privacy statement).
Ako se ne slazete, vas nalog nece biti aktiviran i necete moci kachiti svoje snimke.
Ako se slazete, aktivirace vam nalog i sve ce biti
"ok".
U Terms of service i Privacy statement ima mnogo texta i uglavnom ga retko ko svog prochita, ali bi trebalo, jer vas moze dovesti u gadne neprilike.
Imao sam srece da ovih dana sve to lepo prouchim, i da ne nasednem i brzopleto prodam svoj snimak i zavrshim na sudu!!! Kako sad to?? Lako uz slinavko

Na vimeu sam privatnim porukama dobio 5 ponuda od raznih producenata (jedan sa MTV-a, drugi koji radi neki holivudski shou, treci sa neke privatne televizije, i dvoje koji su vlasnici sajtova koji rade sa zanimljivim video materijalima, zgodama i nezgodama). Po snimku od interesa daju uglavnom 300 dolara, mada se moze cenkati i do 1000. Nije da se hvalim

vec se radi o sledecem:
Pre svega ne mora uopshte da znachi da su to pravi producenti, vec agenti koji rade za vimeo! A iako jesu pravi producenti, opet bih bio u problemu kad im prodam snimak i autorska prava(bilo ekskluzivna ili ne-ekskluzivna), jer bi dobio tuzbu od vimea.
Na vimeu izmedju ostalog pishe sledece(ko ne veruje nek ode pa prochita na dnu sajta):
Kada uploadujete svoj video, vi dajete vimeu svoja autorska prava i dozvoljavate mu da reprodukuje video na sajtu, na drugim sajtovima, televizijama i svim drugim servisima za distribuciju videa, ukljuchujuci i servise koji ce se tek u buducnosti izumeti, kao i ubacivati banere za zaradu "na klik". Vimeo ima pravo da na taj nachin stiche profit i reklamira sebe ili neke od svojih poslovnih partnera.
Vash video i nakon brisanja ili gashenja kompletnog naloga i dalje ostaje u arhivi neogranicheno dugo vremena i moze da se koristi kao dokaz u sudskim sporovima.
Vi nemate pravo prodavati svoj video nikome osim ako ga ne obrishete sa vimea ili ugasite nalog, i takodje nemate pravo koristiti tzv. zaradu putem klika ili ubacivati banere na bilo kom drugom sajtu.
Vimeo ima pravo da lichno ili uz pomoc drugih agencija ili trecih lica sakuplja sve podatke o vashoj lichnosti u cilju otkrivanja neposhtovanja ugovora te pochetka sudskog spora, pa chak svi oni imaju pravo koristiti sva moguca sredstva za to pa chak doslovno hakovati vash kompjuter pracenjem IP adrese i korishcenjem hakerskih sistema cookies i web beacons!
A s obzirom da imaju u arhivi vash snimak(ukljuchujuci i broj pregleda, lajkova, kontakata, poruka...), a vi ste ga nekome prodali nakon brisanja sa vimea i gashenja naloga, i dalje imaju pravo podneti tuzbu jer su oni zapravo jedini servis koji vam je omogucio da svoj video izreklamirate i "izgradite" cenu.
Ja bih to reshio jednom atomskom bombom, da imam

Dakle, ako imate neki video materijal koji cenite da moze da se dobro proda, mozete to uraditi samo na jedan nachin, a to je lichno ili preko advokata kontaktirati ciljanu tv kompaniju, i bez davanja videa, vec samo pokaza na svom laptopu ili nekom drugom uredjaju, dogovoriti cenu i sklopiti ugovor o prodaji autorskih prava (ekskluzivnih, ili ne-ekskluzivnih kako bi josh nekome mogli prodati)
Verovatno je ista pricha i sa jutjubom i ostalim online video streaming servisima.
Nadam se da nisam puno udavio

Al ipak, ovo su jako korisne informacije sigurno i mogu posluziti nekome da se ne upeca na prokletu "kapitalistichku udicu" kao sto je meni malo falilo!