Paraglajding, druženje, skijanje, zezanje :D

24 Maj 2012, 08:18:32 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Letenje je jedini istinski nov osecaj koji je covek postigao u novijoj istoriji
~James Dickey

Početna   Pomoć Pretraga Kalendar Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Vršačka kula  (Pročitano 1096 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
Zeka
Patka
Van mreže Van mreže

Model: Rush
Marka: Ozon

« poslato: 27 Novembar 2011, 23:10:14 »

U subotu smo Želko Malić i ja (a tamo naišli na Arsu, Srdjana, Mladena ...) u ludoj nadi da će možda biti letenja otišli na Kulu.

Normalno, vreme je bilo katastrofa - sve u magli i nije se moglo leteti.

Ali otvaram ovu temu zbog činjenice da je teren u katastrofalnom stanju. Da je bilo idealno vreme - nije bilo šansi da se poleti.

Nažalost, kako nisam bio u najboljem raspoloženju (iz gore navedenih razloga) nije mi bilo do slikanja. Zato ću pokušati da vam opišem stanje:
- skoro duž čitave ivice puta je lagerovan pesak i cement, tako da bukvalno
  ostaje  2-3m prolaza za najveštije letače,
- i na ta 2-3m je bila mešalica i kamion (rade nešto i na repetitoru),
- paralelno sa podignutim zidom (visine oko 2m) iza naših ledja a ispred zida jedno 1.5 m
  kopa se novi kanal (dubine 1.5-2m) koji počinje od kule i ide prema našem poletištu i
  već je došao do   travnatog dela poletišta. U njega stavljaju armaturu i to će biti
  betonski most/staza koji ozbiljno može da ugrozi poletište,
- sva iskopana zemlja se baca desno od puta niz padinu, ali se ne odgurava dovoljno niz
  padinu tako da je to novo proširenje potpuno ravno i naravno završava skoro vertikalnim
  ambisom/padinom. To ni do sada nije bilo prijatno za "protrčavanje" a sada jedino
  možeš da se "baciš" jer je i ta strmina uglavnom od nekih stena.
- sa leve strane kapije dvorišta "repetitora" neko je iskopao parking mesto, te tako suzio
  i onako tesnu padinu poletišta.

Sve ovo što sam naveo izgleda stvarno loše u ovom trenutku. Naravno, organizovanom akcijom mogu se mnoge stvari ispraviti i čak okrenuti u korist letilišta (recimo - nepravilno lagerovana zemlja iskopa da se odgurne i napravi kosina  i napravi bezbednijim deo poletišta ispod puta) - ali iskreno sumljam u organizovanost nas letača.

Nadam se da nisam u pravu, ali iskustvo mi govori da u ovako urbanizovanim sredinama
bez plana, odobrenja i drugih dozvola teško može da se nešto uradi. Dobra volja, improvizacija i sl. nisu dovoljni.

Voleo bih da potuno grešim (i da nisam informisan) i da će me letači iz Vršca (Goranče...), naši funkcioneri u VSS (Ovuka...) i ljudi koji su registrovali teren i komercijalno ga koriste (Voja...) - ljuto demantovati i pokazati planove, crteže i odluke koje pokazuju da neko ima kontrolu nad situacijom.

Kao jedan od letača koji dobar deo (u svakom slučaju lepši deo) svog života provodi na tom terenu spreman sam da maksimalno pomognem u saniranju situacije. Siguran sam da ima još mnogo letača sličnih namera. Medjutim, voleo bih da svi zajedno zamolimo pomenutu trojku (Goranče, Ovuka, Voja) da pokušaju da koordiniraju te napore.
Primer sredjivanja terena u Aludovu me oduševio i ponukao da se postidim.

Opet se izvinjavam ako kritikujem i pozivam da se nešto uradi što je možda već dogovoreno (sredjivanje Kule), ali primer:
 -  praktično zabrane sletanja na aerodrom,
 -  zabrane letenja sa Kule do 15h radnim danom (leteli ili ne leteli avioni)
 -  i sl.
govori mi da tu nema ni pravog dogovora ni uticaja na administraciju u Vršcu i vazduhoplovne organe.

Ako to nije uradjeno, voleo bih da pokušamo da urgiramo da se napravi projekat poletišta Kula i formalizuje (ako je ikako moguće). Argumenata ima poprilično (tradicija, turistička atrakcija, sport, ...). Jedino tako možemo biti sigurni da za 3-4 godine neko neće da isprojektuje na tom mestu "dečiji zabavni park" sa sve klackalicama ili kafić lokalnog tajkuna. Za urbaniste je to prazan prostor (bez obziran na privremena obećanja) i dokle ga mi ne zauzmemo i formalizujemo - sve je moguće.

U očekivanju (i nadi) žestokih demantija.

Sačuvana
Pumba
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Model: Factor
Marka: Nova

« Odgovor #1 poslato: 28 Novembar 2011, 00:41:45 »

Zeko, pricao sam sa Gorancetom i znam da je razgovarao na temu da se prosiri poletiste i da se nase potrebe imaju u vidu. Znam i da su se Vrscani jedva izborili da se premesti plan za kamenu stazu koja je trebala da ide tacno preko mesta gde sirimo glajdere. Mi smo takodje bili u subotu na Kuli, ali smo se ranije vratili kuci, pa smo se verovatno zato mimoisli. Na poletistu, kao sto si rekao ima svega i svacega. Ako donesu jos toga (a verovatno hoce) bice jos gore. Nadam se da je sve to prolaznog karaktera. Mada, imajuci u vidu kojom brzinom se zavrsavaju projekti kod nas to moze da potraje godinama. Ako podignu zid u ravni kule bice i turbulencije i pojacanog vetra na startu. Mislim da ce da prave jos jednu kulu. Neka stara infomacija za koju znam je da meteo stanica i antena treba da se uklone. Gorance je pregovarao i koliko znam dogovorio da se nama ostavi poletiste i na toj strani. Tako bi moglo da se polece JZ. Sta ce sve od toga biti niko ne zna. Jedino mogu samo da ti potvrdim da barem Gorance radi nesto po tom pitanju. Za ostale ne znam. Urgiranje VSS-a bi sigurno pomoglo da se stvar lakse resi u nasu korist.

Takodje, zadnjih nedelja je radio inteznivno na tome da nam se dozvoli letenje i radnim danima kad ima letenja sa aerodroma. Jednostavno treba da se napravi zona oko Kule koja je za nas i resen problem. Rekao mi je da je predao sve moguce papire i vise puta isao na "razgovore" sa njima.  Pravljenje slobodnih zona je koliko znam tema o kojoj se pregovara za teritoriju cele Srbije ali nemam pojma dokle je to stiglo. Nadleznima bi najvise odgovaralo kad bi mi nestali pa da ne moraju da se petljaju sa nama. Ovako, zamisli molim te, moraju nesto da rade. Veciti problem sa institucijama u ovoj zemlji je to sto tamo svi misle da narod postoji zbog njih a ne obrnuto...

Sto se tice prosirenja, meni nije toliko strasno kako trenutno izgleda. Naravno kad bi se poletiste rascistilo. Bez obzira sto je sad ivica poletista ostrija znatno je veci ravan deo gde moze da se digne i iskontrolise glajder. Ako si vec dosao do ivice, to ce da bude sa krilom iznad glave.  Ne znam da li si isao iza kule - napravljen je put do meteo stanice skroz oko kule. Uz malo sece drveca moglo bi da se napravi poletiste i prema JI.
« Poslednja izmena: 28 Novembar 2011, 00:44:17 Pumba » Sačuvana

"Aeronautics was neither an industry nor a science, it was a miracle";
http://gpspress.com/
maratonac
Patka
Van mreže Van mreže

Model: quix
Marka: sky sports

« Odgovor #2 poslato: 28 Novembar 2011, 00:54:27 »

pametno ,da mi svojevremeno ne grebasmo po vrhu brda oni zidovi se nebi ni pojavili m... im arheološku.No ozbiljno mislim da ionako opasan start prvenstveno treba da srede (papirološki) oni koji ga godinama komercijalno koriste.Svojevremeno su uzimali 10dm za fora sredjivanje starta
Sačuvana
Zeka
Patka
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 28 Novembar 2011, 02:10:22 »

Znam i sam da Goranče iz sve snage pokušava da kontroliše i poboljša situaciju. Ali i dalje mislim da  trebamo da mu pomognemo i da pokušamo da formalizujemo stvar.
Recimo da smo preko VSS uspeli da za registrovane terene (kao što je Kula) obavezno rešimo i vlasničko/korisničke odnose (što za Kulu znači da se odredi korisnik i namena površine) - onda na taj deo niko ne bi smeo da deponuje materijal, vozila i sl. A ovako,
sa ovom dinamikom, to može da rade godinama.
Što je još gore, pojma nemamo šta može da se desi u budućnosti.

Nisam baš stručnjak, ali bi možda bilo dovoljno sprovesti akciju da se u urbanističkom planu Vršca te parcele namenski označe "za paraglajderske" aktivnosti i već bi bio rešen deo problema. Na neki način bi prostor bio zaštićen.

Bilo bi dobro da se Goranče uključi u diskusiju i pojasni nam planove (eventualno ih "okači" na web) da bi videli da li možemo i gde da pomognemo.
Sačuvana
Pumba
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 28 Novembar 2011, 09:31:11 »

Treba razgovarati sa Gorancetom i videt u opste kako trenutno stoje stvari, kakvi su dogovori i kakav je pravni status poletista. Sumnjam da moze da se utice na to da li ce da istovaruju materijal na poletiste jer jednostavno nemaju gde drugde. Kula im je bitnija od parglajderista i koliko sam cuo gradnja ima i politicku pozadinu. Da li je to prica ili ne ne znam. Mozda idem ovih dana do Vrsca pa cu da pricam detaljno sa Gorancetom. Kula se verovatno vodi i kao kulturni spomenik, sto sigurno otezava mogucnost da mi tu dobijemo bilo kakvo vlasnistvo. Trebalo bi da se time pozabavi neko ko je upucen u pravne odnose, ja to stvarno nisam.

Javljam ako saznam nesto vise...
Sačuvana

coik
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Model: Summit XC
Marka: UP

Coik

« Odgovor #5 poslato: 28 Novembar 2011, 18:25:47 »

Voleo bih da potuno grešim (i da nisam informisan) i da će me letači iz Vršca (Goranče...), naši funkcioneri u VSS (Ovuka...) i ljudi koji su registrovali teren i komercijalno ga koriste (Voja...) - ljuto demantovati i pokazati planove, crteže i odluke koje pokazuju da neko ima kontrolu nad situacijom.

...i ja se nadam, ali ovde sigurno nece  Undecided  teren mozda jesu registrovali ali nikove na forumu jos nisu rolleyes  bar koliko ja znam...
Sačuvana

Taki
Čovek ptica

Van mreže Van mreže

Model: Makalu

« Odgovor #6 poslato: 28 Novembar 2011, 20:05:45 »

Coik berkut i cloudbase su Vrscani. Javicu im da se vodi debata oko Kule pa ce je oglasiti. glajder
Sačuvana
coik
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Model: Summit XC

Coik

« Odgovor #7 poslato: 28 Novembar 2011, 21:07:32 »

Hvala Taki  Cool mislim da bi stvarno bilo dobro da ostave negde i adresu ovog foruma Smiley mozda nam se ipak i pridruze neki, imali bi sta da kazu na razne teme u vezi PG-a, a i tako bi ostali clanovi foruma na neki nacin bili uvek informisani iz prve ruke  Wink
Sačuvana

Miša
Albatros

Na mreži Na mreži

Model: Sport 3
Marka: Airwave

« Odgovor #8 poslato: 29 Novembar 2011, 09:28:35 »

Samo da ne budem "opet pogrešno shvaćen" ali sam primetio da "vrščani", "nišlije" pa pomalo i "kraljevčani" slabo učestvuju na J.V. forumu a znam da su to jaki paraglajding klubovi pa bi mi mogli od njih mnogo korisnih stvari da naučimo...a šta je razlog možemo samo da nagađamo??? Huh? Huh? Huh?

Poz. svoj mojoj nebeskoj braći Miša
Sačuvana
JuVentus
Administrator

Van mreže Van mreže

Model: Ares
Marka: Sky Paragliders

« Odgovor #9 poslato: 29 Novembar 2011, 10:04:35 »

Momci, molim vas da se držite teme - "Vršačka kula"
Sačuvana

Veni, vidi, volo!
www.JuventusVentus.org
Berkut
Golub
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 29 Novembar 2011, 11:38:52 »

Prvo da vas sve pozdravim, drago mi je da se interesujete za kulu i da ste spomenuli pomoc i akciju oko sredjivanja starta. Pokusavam da nadjem prvobitno idejno resenje projekta kule ali ne znam gde je, cim budem nasao poslacu vam. Na tom planu stepeniste ide pravo preko naseg starata (tu gde sirimo krila) i brzom reakcijom VSS-a i mog maticnog kluba Berkut, uspeli smo da pomerimo stepeniste a sada i pravac kretanja tog stepenista (staze). Ona krece od puta, odprilike tamo gde je kraj parkinga pa skrece ulevo do kraja kule (gledano ka startu) pa se uz zidove kule vraca do ulaza u kulu. Sve ce vam biti jasnije kada vidite projekat. Sva zemlja koja je sada nasuta od puta vraca se u tu stazu a sav visak dole niz padinu. Moramo imati malo strpljenja jer i izvodjaci radova imaju malo prostora za rad. Za sada imamo dobru komunikaciju sa njima tako da nema mesta panici. Na repetitoru su takodje imali radove i tek sto sam sve dogovorio sa arheolozima pojave se oni. Sada su na repetitoru zavrsili radove i sve sklonili, ali jedna dobra informacija, mozda najbolja do sada je da ce se objekat oko repetitora zajedno sa repetitorom skloniti u buducnosti. Tada bih vas sve pozvao da proslavimo to. Sledece sto mi planiramo da uradimo jeste da okrcimo svo ono zbunje koje je izraslo ispod starta. Za to cekamo odobrenje od Srbijasuma, a za to su nam potrebna i materijalna sredstva tako da cu cim dobijemo odobrenje pozvati sve zainteresovane pilote koji zele da pomognu oko sredjivanja starta.
Pored starta tu je i mesto sletanja koje se takodje sredjuje. Akademija nije zabranila sletanje, moze se i tamo sletati ali je potrebno javiti se portirima pre toga. Nova livada ce za sledecu sezonu biti cela okosena i sa najmanje tri vetreokaza. Kustilj je okosen najvise zbog paljenja koje ocekujemo da ce biti a i mnogo je lepsi okosen.

Na kraju bih se izvinio svima sto smo manje aktivni na FORUMU, jer svo slobodno vreme koristimo za letenje  glajder

Ako imate jos pitanja pitajte jer je najbolje kada smo svi informisani

Veliki pozdrav od SPK Berkuta

Sačuvana
Zeka
Patka
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 29 Novembar 2011, 13:56:11 »

Jako sam zadovoljan da su počeli da stižu demanti.

Bravo za Berkut i za sve koji pomažu.

Nama ostaje da pomognemo (materijalno, organizaciono ...) čim oni to zatraže.
Sačuvana
CloudBase
Galeb
**

Van mreže Van mreže

Model: Tequila3
Marka: Skywalk

« Odgovor #12 poslato: 10 April 2012, 22:39:08 »

VAŽI SAMO ZA PILOTE PG KOJI LETE U VRŠCU TOKOM CELE GODINE:
Ares, Berkut, JAT, Dust devil, Košava, Aero Edu, i ostali piloti koji lete u Vrscu a ne pripadaju nijednom klubu.

Održavanje starta u Vršcu zahteva određena sredstva.
Rezanje drveća, naraslog šiblja u podnožju starta, posipanje hemijom radi korova, kasnije zasađivanje travom.
Rad sa motornom testerom se plaća, kao i hrana onima koji to rade (profesionalna lica).
Ovih dana i buldožer radi na pomeranju zemlje i na boljem izgledu starta. Skupljeno je nekoliko džakova kojekakvih flaša i sličnog đubreta ispod samog poletišta.
Ocenili smo da je za godišnje održavanje starta na Kuli i za kosidbu trave na Kuštilju, kao i održavanje Đakovog vrha, potrebno oko 1,000 dinara po pilotu, što je minimum koji svaki pilot koji stalno leti u Vršcu može da da.
Svaki pilot koji leti bi trebalo na DOBROVOLJNOJ bazi da ta sredstva da Goranu Đurkoviću.
Krajem aprila, objavićemo spisak svih onih koji su ta sredstva dali Smiley

Ostalo – radna snaga, entuzijazam i vreme koje potroše ljudi koji će raditi na sređivanju su besplatni.
Svako ko želi da pripomogne u tom smislu neka se javi Goranu 0637120765.

Broj tekuceg racuna je: 160-5600100544356-84, na ime Goran Đurković.

Izvestaji o trenutnom stanju starta na Vršačkoj kuli biće redovno ažurirani u ovoj temi.

Srdačan pozdrav
« Poslednja izmena: 11 April 2012, 00:22:12 CloudBase » Sačuvana

Sky Is The Best Place On Earth!
rolex
Orao

Van mreže Van mreže

Model: Mentor 2

« Odgovor #13 poslato: 10 April 2012, 23:50:16 »

Pozdravljam inicijativu i već sam uplatio. Pozivam sve pilote kojima je matični teren Vršac (3 starta) da učine isto.
Smatram da suma stvarno nije prevelika i svi mi koji tamo letimo znamo da je potrebno srediti startove.
Sačuvana
Pumba
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 11 April 2012, 07:58:57 »

Slazem se sa Roletom, trebalo bi svi da uplate. Nije mali posao odrzavati te startove, a nama puno znaci.
Sačuvana

Stranice: [1] 2   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
VLtop100!