Paraglajding, druženje, skijanje, zezanje :D

24 Maj 2012, 08:04:03 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Penis bonus, pax in domus!!

Početna   Pomoć Pretraga Kalendar Prijavljivanje Registracija  
Stranice: 1 2 [3]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Pitanja? i Odgovori!  (Pročitano 3914 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
coik
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Model: Summit XC
Marka: UP

Coik

« Odgovor #30 poslato: 31 Jul 2010, 12:39:24 »

Probaj da kontaktiras Gugijia ili Bujketa! Cuj se i sa njima pa vidi  Undecided  poslao sam ti brojeve na pm
Sačuvana

adrenalina viciado
Pingvin
*

Van mreže Van mreže

eke

« Odgovor #31 poslato: 20 Jun 2011, 18:41:17 »

u jebote...Gledam vam ove postove o skolama letenja,stvarno su skupi i verovatno to toliko i vredi.Nego,sta da radi sirotinja raja,kako da se to drugacije nauci,premda bi se za opremu snasao vec. Moze li to da se nauci posecivanjem vasih letackih akcija?Malo ti nesto kaze ovaj,onaj... i tako ili je to opasno?
Sačuvana
coik
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Coik

« Odgovor #32 poslato: 22 Jun 2011, 15:24:03 »

Druze, nije problem nauciti da upravljas glajderom to se brzo uci! Za letenje je potrebno dosta vremena. Vodi racuna od koga gledas i koga pitas za savete. Problem je sto ces ako nesto pogresno naucis, imati dosta poteskoca da to kasnije ispravis. Da ne pricam o tome koliko moze da bude opasno ako ti nesto od toga sto si pogresno naucio, zatreba negde gore na nebu, kada budes sam...
Sačuvana

adrenalina viciado
Pingvin
*

Van mreže Van mreže

eke

« Odgovor #33 poslato: 24 Jun 2011, 13:13:22 »

Hvala Coik na upozorenju, razmisljao sam ja o tome sto me ti savetujes, jedan pogesan korak u neznanju i cao.. Lepo cu ja za pocetak da idem sa nekom ekipom i da gledam i da im pomazem,pa lagano da kradem znanje Smiley super i fala puno jos jednom
Sačuvana
coik
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Coik

« Odgovor #34 poslato: 24 Jun 2011, 15:52:13 »

Nema na cemu. Ako nesto mozemo da pomognemo slobodno pitaj. ( ne persiram sebi nego mislim na ljude ovde WinkCool
Sačuvana

adrenalina viciado
Pingvin
*

Van mreže Van mreže

eke

« Odgovor #35 poslato: 27 Jun 2011, 19:07:42 »

Coik,aj vidim da si skroz ok lik, mozes li mi dati neke informacije o kupovini glajdera, s obzirom da sam totalni pocetnik i da ne znam prakticno nista o tome? Mislim citao sam ova upozorenja,sta treba kupovati,a sta ne. Jos uvek nemam,pravu sliku! Eto,ako bi mi dao neke karaktersitike,glajdera za pocetnike tipa cena,model... itd.

P.S. Imam izmedju 85-90 kg. Hvala unapred. glajder
Sačuvana
coik
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Coik

« Odgovor #36 poslato: 27 Jun 2011, 19:34:57 »

Pa gde bas to da me pitas? Ne znam sta da ti kazem. Nije to bas zahvalno raditi... Sad, najlakse je kupiti novo krilo u 1-2 klasi, u svojoj kilazi. Znaci racunaj da je oprema u proseku teska 20 i kusur kilograma. To dodas na svoju kilazu i  znas koja ti velicina krila treba. Mislim da bi tebi trebalo nesto do 110 kilograma mozda i vise gornje granice nosivosti. Cena zavisi od svote koju si spreman da ulozis. Novo krilo je novo krilo, ali mu se i cene krecu od 1800e pa navise. Ako nisi spreman da ulozis toliko novca, mozes probati neku polovnu varijantu, ali tu budi obazriv. Najbolje je da postavis oglas ovde, pa cemo videti ima li neko nesto za prodaju. Mozda ne bi bilo lose da prvo sacekas malo sa kupovinom krila i da kontaktiras neke letace. Rekao si da zivis u Beogradu, tamo imas pumbu i jos neke letace( od ovih sa foruma) Mozda mozes da se cujes sa njima i da odes malo sa njima da vidis sve uzivo, pre svega. . Takodje si rekao da si i iz Kraljeva, tamo imas Eol klub pa mozda ne bi bilo lose da se cujes i sa njima. Zavisi od toga koliko cesto ides u Kraljevo.

Uglavnom... ljudi dajte jos neki savet coveku Huh? Smiley
Sačuvana

Sale
Orao

Van mreže Van mreže

Model: Vista
Marka: APCO

« Odgovor #37 poslato: 27 Jun 2011, 20:27:49 »

cist racun:
Varijanta 1. Das 1000 Evara da kupis krilo i krenes da ucis  frontalac slusajuci savete koji ce biti i ovakvi i onakvi. Vuces i drljas krilo, po livadama i nadas se da je to sto radis ok. Par pogresnih procena u vezbi i par upetljavanja u kojekakvo zbunje (najcesce to bude kupina ili neka druga trnovita sorta...), pa malo klizanja po travi po nesto jacem vetru, i najzad si dosao do toga da bi sa dosta rizika i malo znanja mogao da poletis, ali tvoje krilo, obzirom na to sta je proslo, vise i nije za letenje... Kupis novo i sta ti bog da. sve u svemu potrosio si... pa recimo 2500 Evra.

Varijanta 2. U skoli paraglajdinga na klupskoj opremi odradis obuku po ceni koja je sigurno manja od one koju si u prvoj varijanti dao za krilo, obuku odradis sa instruktorom koji zna sta radi i koji te nauci onome sto je bitno za bezbedno letenje, e sada kupis opremu i prodjes...pa nekih 500 Evra jeftinije, a imas osnovna znanja koja ti u velikoj meri garantuju bezbednost. Takodje das sebi vremena da naucis nesto o opremi, pa lakse mozes da odaberes ono sto ce ti odgovarati.

Znaci mozes za vise para da naucis manje, a rizikujes vise ili da za manje para naucis vise i....  leteti
« Poslednja izmena: 27 Jun 2011, 20:31:09 Sale » Sačuvana

Cheesy
Pumba
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Model: Factor
Marka: Nova

« Odgovor #38 poslato: 27 Jun 2011, 21:29:34 »

Evo da se javim i ja posto me Coik pomenuo. Kao sto su ti i on i Sale rekli, ne moras odmah da kupujes opremu. Ako se opredelis za varijantu sa skolom imaces sanse da u periodu ucenja kad se najvise ostecuje krilo letis skolsko. Na sve to dodaj da ces steci pravo znanje i da ces uvek biti pod nadzorom nekog iskusnog. Moguca je varijanta i da ucis tako sto ides sa ljudima koji znaju da lete ali onda si mnogo vise prepusten sam sebi, ti ljudi hoce i sami da lete, ne moraju da se osecaju uvek odgovornim za tebe. Bilo je primera da su ljudi lepo naucili da lete na taj nacin, ali mnogi od njih su prosli kroz sve i svasta dok su naucili. Moj savet je da se obratis nekom instruktoru - mislim da je to najbolja varijanta kad sve saberes i oduzmes.

Pomenuo si da znas Zeljka, neka te povede nekad na letenje da upoznas ljude i vidis malo kako sve to izgleda. Sto se skola tice, imas vise varijanti. Ljudi iz BG-a cesto idu u Vrsac. Moje licno misljenje je da ti je najbolji izbor Gorance iz Vrsca i njegova skola (klub se zove Berkut). SVi njegovi ucenici fino i bezbedno lete. Druga varijanta, ako se odlucis za Kraljevo, je Gugi koji je vrh kod nas sto se tice obuke. Opet moje misljenje Smiley

Sto se tice kupovine novog krila mislim da mozes da dobijes Ozonovo krilo za oko 1600-1700e.

Poz i srecan pocetak Smiley
Marko
Sačuvana

"Aeronautics was neither an industry nor a science, it was a miracle";
http://gpspress.com/
Pumba
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Model: Factor
Marka: Nova

« Odgovor #39 poslato: 27 Jun 2011, 21:54:21 »

Pitao si i za model paraglajdera koji ti treba. Evo sta treba da znas:

Paraglajding kao letilica dobija odredjenu sertifikaciju koja govori pre svega o zahtevnosti tog krila. Krila za pocetnike imaju manje performanse ali mnogo toga odrade sama i bezbednija su za nekog ko jos ne ume da leti. Kirla sa vise performansi su zahtevnija i traze od pilota bolje i preciznije reakcije. Ova sertifikacija se najvise odnosi na ponasanje krila nakon kolapsa, pocetnicka odrade sve sto treba sama, zahtevnija traze odredjenu reakciju od pilota da bi se vratila u "normalno" stanje.

Do pre par godina ova sertifikacija se zvala DHV. I ako nova krila vise nemaju ovu sertifikaciju, kod nas ljudi i za moderna krila u razgovoru koriste najcesce nju. Evo kako izgleda:

DHV 1 krila - za skole, pocetnike, najbezbednija sa najmanje performansi
DHV 1-2 krila za rekreativno letenje, u okviru ove klase najcesce imas visoka 1-2 i niska 1-2 krila u smislu da su prva malo manje zahtevna. Ovo nije naznaceno sertifikacijom vec u okviru klase 1-2 proizvodjaci naprave razliku izmedju krila. NAjveci broj ljudi leti ova krila.
DHV 2 krila za rekreativno letenje ali vec traze malo vise znanja i iskustva
DHV 2-3 krila koja vec imaju ozbiljne performanse, najcesece ih lete ljudi koji imaju nameru da se ozbiljnije takmice. Naravno, mozes da se takmicis i ostalim krilima ali sa znatno manje performansi. DHV 2-3 krila podrazumevaju ozbiljnu letacku tehniku.
Takmicarska krila namenjena preletu nemaju sertifikaciju, vrlo su zahtevna i namenjena su ljudima koji se ozbiljno takmice.
Akro krila takodje nemaju sertifikaciju i isto su vrlo zahtevna.

Kao sto rekoh ovo je stari tip sertifikacije. Novi tip sertifikacije je sledeci:

EN A su krila koja su pre bila DHV 1
EN B su krila koja su pre bila DHV 1-2
En C su krila koja su pre bila DHV 2
En D su krila koja su pre bila DHV 2-3

Brojcane oznake zamenjene su slovnim, a naziv sertifikacije vise nije DHV vec EN.

E sad sta tebi treba? DHV 1 (EN A) krila najcesce koriste skole i retko ih kupuju ljudi za sopstveno letenje. Relativno brzo moze da se prevazidje tako da nije previse isplativo kupovati ih jer ti brzo treba novo krilo. Tebi treba neko DHV 1-2 krilo (EN B), pozeljno niska 1-2 ali nije neophodno. Zavisi vec od konretnog modela krila. Nemoj da razmisljas o nicemu sto je vise od 1-2.

Nadam se da te nisam smorio svime ovim. Gledao sam da ti pojasnim osnove koje treba da znas.

Sačuvana

"Aeronautics was neither an industry nor a science, it was a miracle";
http://gpspress.com/
adrenalina viciado
Pingvin
*

Van mreže Van mreže

eke

« Odgovor #40 poslato: 28 Jun 2011, 10:21:56 »

Nisi me smorio, vec hvala lepo!!! Nista momci,hvala za savete.Tako sam i ja nesto kapirao da je bolje prvo neka skola,pa da krljam skolsko krilo,nego da abnormalno kasnije trosim pare. Smiley... Provalio sam otprilike i te faktore za bezbednos DHV, ali sad ste me informisali dodatno. Videcu sa Zeljkom da se povezem,a kad odem i do Kraljeva mada idem retko i sa gugijem!!! Nadam,se da cu vam se kroz neko skorije vreme pridruziti u vazduhu. 'fala jos jednom i uzivajte u letovima  glajder
Sačuvana
Stranice: 1 2 [3]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
VLtop100!