JuVentus
Administrator

Van mreže
Model: Ares
Marka: Sky Paragliders
|
 |
« poslato: 27 Mart 2007, 16:21:55 » |
|
Sve što vas interesuje a niste znali koga da pitate ili se stidite Postavite pitanje i redovni letaèi æe vam odgovoriti. pozz Djole
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Zligor
Čovek-Lav ptica

Van mreže
Model: Boomerang 16, dhv 7
Marka: Gin tonik
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 21 Maj 2008, 21:37:39 » |
|
Sve što vas interesuje a niste znali koga da pitate ili se stidite Postavite pitanje i redovni letaèi æe vam odgovoriti. pozz Djole Kada se ljubim sa devojkom, u stomaku osetim blago golicanje. Da li je to ljubav ili preterana kolicina alkohola?  Izvini Djole, morao sam  , jbg kad me ovaj post podseca na psihologa kad izadje pred decu u sestom razredu osnovne 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Potpuno je isto kao i kada si bio dete i sanjao da letis. Sada je jedina razlika u tome sto se probudis i znas da stvarno mozes 
|
|
|
Davor
Patka

Van mreže
Model: Kantega 2
Marka: UP
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 23 Jun 2008, 07:27:53 » |
|
Pozdrav! Pocetnik sam i imam dhv 1-2 PHILOU Classic 29, pravo pocetnicko krilo, staro ali dobro. E sad mene zanima posto ono ima ogromne otvore da bih mogao pustiti decu sa sve metlama da mi ociste komore kolika je max. brzina vetra za poletanje i letenje i sta se desava ako se to prekoraci. Jednom sam imao strasno dizanje pa voznju u rikverc...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
ex je dobar ali je letenje zanimljivije !!!
|
|
|
Pumba
Urednik foruma

Van mreže
Model: Factor
Marka: Nova
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 23 Jun 2008, 08:45:17 » |
|
Po propisima maksimalna brzina vetra pri kojoj sme da se polece iznosi 2/3 maksimalne brzine glajdera. Ako si pocetnik ja bi preporucio i konzervativnije odluke po jakom vetru. Znaci, nadji u uputstvu ili na netu specifikaciju vezanu za maksimalnu brzinu tvog glajdera pa vidi sam. Ako je vetar prejak sledi upravo to sto ti se desilo - vracanje u rikverc. A to na nekim terenima moze da bude jako opasno. Starija krila jos vise izgube na probojnosti i brzini od onoga kad su bila nova. Platno pocne da propusta vazduh i performanse znatno opadnu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Bangy
Orao

Van mreže
Model: VITA
Marka: AIRDESIGN
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 23 Jun 2008, 14:43:36 » |
|
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Bolje biti malo lud, nego malo pametan.
|
|
|
JuVentus
Administrator

Van mreže
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 24 Jun 2008, 01:21:06 » |
|
Ja bi ti preporučio da za početak ne polećeš na vetru jačem od 6m/s. To ti daje dobru rezervu od 3-4m/s tvoje brzine kretanja uz vetar u odnosu na zemlju. Bangy ti je dao dobar link sa podatcima tvog krila(trim brzina: 36km/h, slom uzgona: 21km/h i pod spidom: 42km/h). Obrati pažnju na činjenicu koju je Pumba pomenuo da starija krila gube malo svojih performansi.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Mona
Jaje
Van mreže
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 28 Oktobar 2008, 01:42:52 » |
|
totalni sam pocetnik,imam veliku zelju da se oprobam u paraglajdingu,odakle da pocnem? eto... 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
JuVentus
Administrator

Van mreže
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 28 Oktobar 2008, 02:26:24 » |
|
Ćao Mona, za početak prošvrljaj po forumu(pogotovo ovaj odeljak) i čitaj tekstove/priručnik, gledaj snimke/klipove i pitaj šta god ti nije jasno. Usput obrati pažnju na "paraizlet" odeljak i kad vidiš da neko ide na letenj privali se i vidi to uživo. Sigurno će ti neko dati da trčkaraš po livadi sa krilom što je super početak.
Ja sam nažalost od skoro samo vikendom slobodan, no sve jedno najaviću odlazak na neki terenčić pa si dobrodošla.
Pozz Dj
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
JAstreb
Galeb

Van mreže
I desiGn stuDio
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 23 Novembar 2008, 19:31:27 » |
|
Prvo da se predstavim. Moje ime je Zvezdan, i od kako znam za sebe mastam o letenju =] Nazalost samo sam dva puta u zivotu imao priliku da letim. Leteo sam motornim zmajem i ultra lakim avionom (istog dana).
Razmisljao sam o mnogim nacinima letenja, i nadam se da cu da se oprobam u mnogima od njih. Ali posto su finansije jelte problem, skuplje varijante ce morati da pricekaju... Voleo bih da pocnem sa paraglajderom za pocetak, zbog jednostavnosti letenja i pristupacnih cena. Vise cu se informisati na forumu, ali pre svega me interesuje da li moze da se poleti sa bilo kog mesta u Srbiji? Ili mora da se ima posebna dozvola?
Hvala u napred. Pozdrav
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
JuVentus
Administrator

Van mreže
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 23 Novembar 2008, 23:37:49 » |
|
 dobro nam došao Zvezdane. Možes poleteti sa bilo kog mesta dokle god je to bezbedno i nije u zoni sletanja nekog aerodroma. Po pravilu svaki let treba da se najavi ali mislim da se to ne radi u 99% slučajeva. Takođe bi za letenje trebao da imaš dozvolu ali i to nije tako u praksi pa većina naših pilota to i nema. Naj vaznije je da se dobro povežeš sa iskusnijim pilotom (ili školom) da ti daje savete, pamet u glavu i korak po korak učiš da letiš. Dj
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
JAstreb
Galeb

Van mreže
I desiGn stuDio
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 24 Novembar 2008, 00:27:56 » |
|
Hvala na dobrodoslici  Super. Ja sam relativno blizu avale, i okruzen sam predivnim brdima...tako da ima dosta potencijala za uzletista...I bila bi prava steta ne moci iskoristiti potencijale zbog nemogucnosti dobijanja dozvole za let. Jel to tako sa svim UL letelicama ili vazi samo za paraglajder i hangeGlider? Gde moze da se kupi oprema povoljno? Pa da krenem da stekam malo ozbiljnije 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
okrad
|
 |
« Odgovor #11 poslato: 29 Novembar 2008, 17:53:03 » |
|
Ja sam relativno blizu avale, i okruzen sam predivnim brdima...tako da ima dosta potencijala za uzletista... pricaj! na koja predivna brda mislis? mi se ubismo trazeci, i nista! 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
JAstreb
Galeb

Van mreže
I desiGn stuDio
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 29 Novembar 2008, 19:20:10 » |
|
He he  Ima podosta lepih brda u okolini! Pogotovo iza ripnja i rusnja. Ne mogu naravno sva da se koriste kao poletista, ali ima i dosta velikih "strmih" livada bez dalekovoda, bandera...i bez mnogo zbunja... To je moje misljenje, ali ja ne znam o paraglajdingu bas mnogo... Ako ste za setnju, i pregledanje terena javite se, rado cu pomoci. Evo nasao sam i neke slike! To je samo jedan mali delic. Bio je skoro mrak tako da su originalne slike mnogo tamne, pa sam ih grubo korigovao.    
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 29 Novembar 2008, 19:23:27 JAstreb »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
okrad
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 29 Novembar 2008, 20:39:15 » |
|
aj zabodi ta mesta na google earthu, pa posalji vamo, bas me interesuje. u okolini znam samo za rupetinu na Kosutnjaku (koja je ok za upoznavanje sa opremom, ucenje poletanja, sletanja), i Vincu (za koju rekosmo da cemo je srediti, pa nista) ostatak, mrka kapa. potez od Umke, preko Mostanice, Ripnja, do auto puta je pun brdasaca, ali ima i sume, dalekovoda, puteva, ljudi, naselja, uvek negde nesto smeta. jednom sam bio ispred Umke na padini za zapad, i iznad zel st. Ripanj na brdu, ali vise mucenje zbog gomile drugih gluposti. ko zna za okolinu BG nek kaze... a muka me uhvai svaki put kad vidim Avalu...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
JAstreb
Galeb

Van mreže
I desiGn stuDio
|
 |
« Odgovor #14 poslato: 29 Novembar 2008, 23:36:42 » |
|
Sto te muka uhvati svaki put kada vidis Avalu?
Evo kml fajla na kome je oznaceno brdo sa fotografija. Ako jos nesto treba recite!
|
|
|
« Poslednja izmena: 30 Novembar 2008, 00:21:41 JAstreb »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|