Paraglajding, druženje, skijanje, zezanje :D

24 Maj 2012, 06:19:27 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: JuventusVentus Paraglajding portal www.juventusventus.org/pg

Početna   Pomoć Pretraga Kalendar Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Novajlija...  (Pročitano 369 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
Filip Ča
Jaje
*
Van mreže Van mreže

« poslato: 15 Novembar 2011, 23:46:23 »

Dakle, ja imam 16 godina (što će reći II razred gimnazije) i u poslednje vreme se onako - "žestoko" informišem o paraglajdingu i mogućnostima da počnem da se bavim njim. Ali ta zainteresovanost i veliki elan u pogledu eventualnog bavljenja nije pao s neba, naime meni je ćale usadio ljubav prema avijatici od najranijih dana, u kući imam tonu knjiga o avionima i ostalim letećim čudima i nekako je prirodno-genetski okvir utro put i mojoj velikoj ljubavi prema avionima, paraglajderima itd. Ćale je član našeg lokalnog, čačanskog avio kluba (predsednik zapravo), ali se zbog materijalne situacije u samom klubu ja i ne oslanjam nešto previše na njih, možda bih mogao da pozajmim (maznem) paraglajder dok sam još na nivou obuke i to bi bilo to (za sada).

Ali, to me nije sprečilo da sam nastavim da istražujem i da se raspitujem. Ono što znam je da je u neka bolja vremena izvestan broj učenika obučavan kod Gugija iz Kraljeva (verujem da svi znate ko je on), odnosno u tom njegovom "Eol" klubu. Ja sam njima nedavno poslao e mail, ali kako mi već neko vreme nisu odgovorili, pretpostavljam da im je taj mejl neaktivan. Ako neko ima bilo kakve informacije o uslovima za maloletnike, ceni, dužini obuke i sl. u tom klubu ili bilo kom klubu koji se nalazi na razumnoj udaljenosti od Čačka bio bih zahvalan.

Uopšte, ako imate neke generalne savete za mene kao potpunog početnika, ali sobziram da sam dosta mlad mislim da imam dosta prostora i vremena da napredujem, pa i da se, što da ne, profesionalno bavim ovim sportom... I da, imam jedno pitanje oko opšte fizičke spremnosti neophodne za bavljenje, u principu mislim da sam spretan i u tom smislu fizički pogodan, ali me zanima da li je neophodno da se napravi i određena "podloga" u teretani, odnosno da malo poradim na mišićima (neka određena grupa?) - naravno pretpostavljam da sam ja već sad dovoljno spreman i po tom pitanju, ali čisto za svaki slučaj...

Ajde, da više ne odugovlačim, čega se setim naknadno ću pitati, unapred hvala svima na odgovorima  frontalac  Grin
« Poslednja izmena: 16 Novembar 2011, 00:38:01 Filip Ča » Sačuvana
Pumba
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Model: Factor
Marka: Nova

« Odgovor #1 poslato: 16 Novembar 2011, 00:27:47 »

Prvo, dobrodosao na forum Filipe.

Sto se obuke tice, Gugi jos uvek aktivno obucava ucenike. Mislim da ti je on ubedljivo najbolja opcija. Saljem ti njegov broj na pm, slobodno ga pozovi i on ce ti objsasni sve detalje vezane za obuku. S obzirom da imas 16 godina, potreban je pismeni pristanak tvojih roditelja da krenes na obuku. Pre kretanja na obuku moras da prodjes lekasrski pregled koji najcesce svi prodju bez problema. Dakle, ako si generalno zdrav proci ces, nemoj da brines. Ne zahtevaju se nikakve posebne sposobnosti.

Sto se tice teretane: ako mozes da potrcis par metara to je sve sto ti je potrebno od fizickih sposobnosti. Paraglajding se oslanja pre svega na tehniku i razmisljanje. Nije ti potrebna nikakva snaga niti posebna fizicka spremnost. Naravno, pesacenje na brdo sa glajderom na ledjima ce ti biti lakse ako si u dobroj kondiciji.

Za sada ti je moj savet da pozoves Gugija i slusas njegove savete. On ce ti najbolje objasniti sve sto te ceka i kroz sta ces da prodjes. Jos jedna stvar: NIKAD nemoj da ides na letenje sam, pogotovu kad si pocetnik. Ako budes u situaciji da pozajmis krilo iz kluba nemoj nikako sam, bez iskunijeg pilota, na brdo.

Ako budes imao jos pitanja, slobodno pitaj, ovaj forum tome i sluzi.

Pozz,
Marko
Sačuvana

"Aeronautics was neither an industry nor a science, it was a miracle";
http://gpspress.com/
Parapumpkin
Galeb
**

Van mreže Van mreže

Model: Rush 2
Marka: Ozone

« Odgovor #2 poslato: 16 Novembar 2011, 09:53:39 »

Ja bih takodje da pozelim dobrodoslicu, kako na forum, tako i medju pilote. Smiley

Imam samo jos jednu stvar da dodam na sve ovo sto ti je Marko napisao, a to je kupi duboke patike. Dakle, nesto sto ide malkice iznad skocnog zgloba da bi isti moglo da drzi. Ja ovo smatram za vrlo bitnu stavku posto sam videla vise izvrnutih zglobova zbog nosenja plitkih patika, pa ti je moj savet da ne mislis kako to ne mora bas za pocetak, moze za prvo vreme sta se god ima. Smiley

I da, slazem se da se javis Gugiju, po mom misljenju (bez ikakve tendencije reklame) on je najbolji instruktor kog imamo (barem od ovih koje sam ja imala prilike da upoznam).

Dobrodosao jos jednom i srecno letenje.

Poz
Svetlana
Sačuvana

Never argue with an idiot, they drag you down to their level and then beat you with experience.
coik
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Model: Summit XC
Marka: UP

Coik

« Odgovor #3 poslato: 16 Novembar 2011, 11:06:20 »

Zdravo!

U Cacku imas dobre pilote, tako da mislim da ti je najbolji nacin da stupis prvo u kontakt sa nekima od njih. (Milenko, Bojan, Aca, Somi, (Gorance 15 goidna, vrsnjaci ste)) Najbolji nacin da budes na neki nacin prisutan u sportu a da se jos uvek ne bavis aktivno je da ides sa letacima na letenje i da par puta na licu mesta vidis kako to sve izgleda. Tu mozes da se upoznas sa opremom, a ako se odlucis za letenje preporuka u vezi instruktora koji su ti dali Pumba i Svetlana je najbolja. Citaj forum, pitaj sve sto ti nije jasno!
Sačuvana

Filip Ča
Jaje
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 16 Novembar 2011, 14:50:02 »

Prvo, dobrodosao na forum Filipe.

Sto se obuke tice, Gugi jos uvek aktivno obucava ucenike. Mislim da ti je on ubedljivo najbolja opcija. Saljem ti njegov broj na pm, slobodno ga pozovi i on ce ti objsasni sve detalje vezane za obuku. S obzirom da imas 16 godina, potreban je pismeni pristanak tvojih roditelja da krenes na obuku. Pre kretanja na obuku moras da prodjes lekasrski pregled koji najcesce svi prodju bez problema. Dakle, ako si generalno zdrav proci ces, nemoj da brines. Ne zahtevaju se nikakve posebne sposobnosti.

Sto se tice teretane: ako mozes da potrcis par metara to je sve sto ti je potrebno od fizickih sposobnosti. Paraglajding se oslanja pre svega na tehniku i razmisljanje. Nije ti potrebna nikakva snaga niti posebna fizicka spremnost. Naravno, pesacenje na brdo sa glajderom na ledjima ce ti biti lakse ako si u dobroj kondiciji.

Za sada ti je moj savet da pozoves Gugija i slusas njegove savete. On ce ti najbolje objasniti sve sto te ceka i kroz sta ces da prodjes. Jos jedna stvar: NIKAD nemoj da ides na letenje sam, pogotovu kad si pocetnik. Ako budes u situaciji da pozajmis krilo iz kluba nemoj nikako sam, bez iskunijeg pilota, na brdo.

Ako budes imao jos pitanja, slobodno pitaj, ovaj forum tome i sluzi.

Pozz,
Marko

Hvala za broj, definitivno ću se uskoro čuti sa njim. Naravno, nisam ni mislio da idem na letenje sam...  ;

Ja bih takodje da pozelim dobrodoslicu, kako na forum, tako i medju pilote. Smiley

Imam samo jos jednu stvar da dodam na sve ovo sto ti je Marko napisao, a to je kupi duboke patike. Dakle, nesto sto ide malkice iznad skocnog zgloba da bi isti moglo da drzi. Ja ovo smatram za vrlo bitnu stavku posto sam videla vise izvrnutih zglobova zbog nosenja plitkih patika, pa ti je moj savet da ne mislis kako to ne mora bas za pocetak, moze za prvo vreme sta se god ima. Smiley

I da, slazem se da se javis Gugiju, po mom misljenju (bez ikakve tendencije reklame) on je najbolji instruktor kog imamo (barem od ovih koje sam ja imala prilike da upoznam).

Dobrodosao jos jednom i srecno letenje.

Poz
Svetlana

A koje duboke su najpogodnije, nešto kao one zimske patike ili? Da, svi kažu da je Gugi odličan i drago mi je da je iz Kraljeva, pa mi neće biti teško da idem na "časove"... Smiley Da li ovde na forumu možda ima nekoga ko je pohađao njegovu školu?

Zdravo!

U Cacku imas dobre pilote, tako da mislim da ti je najbolji nacin da stupis prvo u kontakt sa nekima od njih. (Milenko, Bojan, Aca, Somi, (Gorance 15 goidna, vrsnjaci ste)) Najbolji nacin da budes na neki nacin prisutan u sportu a da se jos uvek ne bavis aktivno je da ides sa letacima na letenje i da par puta na licu mesta vidis kako to sve izgleda. Tu mozes da se upoznas sa opremom, a ako se odlucis za letenje preporuka u vezi instruktora koji su ti dali Pumba i Svetlana je najbolja. Citaj forum, pitaj sve sto ti nije jasno!

Naravno, o tome sam dosta razmišljao, kad sam bio mlađi, nekoliko puta sam sa ćalom išao da gledam paraglajderiste (njega je jednom na Zlatiboru Gugi provozao u tandemu pre nekoliko godina, a mene nije hteo jer sam bio mnogo "mali"  Angry  Smiley). Milenko poznajem (ne lično, doduše), ali on je i član tog kluba između ostalih (kod njega je većina parglajdera), tako da pretpostavljam da neće biti problem da idem s njim, mada nzm koliko sad često leti, jer ih nešto i ne viđam po Ovčaru (no pitaću oca). Pretpostavljam da znam i ko Bojan, Aco, Šomi, a zanima me na kog Gorana misliš, pošto nisam imao ideju da se neki moj vršnjak bavi paraglajdingom ovde? Da nemaš možda kontakt broj ili fejsbuk od tog dečka?

I da, da li neko zna oko cene obuke, zanima me naravno ako bih sam finansirao, pitaću ja i Gugija kad ga budem zvao, ali čisto orijentaciono... Smiley

Hvala svima na odgovorima...
Sačuvana
Parapumpkin
Galeb
**

Van mreže Van mreže

Model: Rush 2
Marka: Ozone

« Odgovor #5 poslato: 16 Novembar 2011, 15:32:31 »

Sto se cipela tice, bilo koje planinarske da uzmes, verujem da neces pogresiti. Gledaj da cipela bude crvsca, da bi mogla da ti drzi zglob i da prelazi visinu zgloba. Imas varijante koje su malo nize ispod zgloba i ja njih ne preporucujem bas (ne znam da li bas na ovo mislis kad kazes "zimske patike").
Sačuvana

Never argue with an idiot, they drag you down to their level and then beat you with experience.
coik
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Model: Summit XC
Marka: UP

Coik

« Odgovor #6 poslato: 16 Novembar 2011, 15:41:50 »

Gorance je MIlenkov sin, Bojanov brat -  http://www.facebook.com/gogo.arsenijevic - ne vidjas ih na Ovcaru zato sto su cesto sa Gugijem na Zlatiboru, mali Gorance je takodje Gugijev ucenik.
Sačuvana

Filip Ča
Jaje
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 16 Novembar 2011, 19:51:04 »

Sto se cipela tice, bilo koje planinarske da uzmes, verujem da neces pogresiti. Gledaj da cipela bude crvsca, da bi mogla da ti drzi zglob i da prelazi visinu zgloba. Imas varijante koje su malo nize ispod zgloba i ja njih ne preporucujem bas (ne znam da li bas na ovo mislis kad kazes "zimske patike").

Ok, ok, znači planinarke iznad zgloba, get it  Grin

Gorance je MIlenkov sin, Bojanov brat -  http://www.facebook.com/gogo.arsenijevic - ne vidjas ih na Ovcaru zato sto su cesto sa Gugijem na Zlatiboru, mali Gorance je takodje Gugijev ucenik.

Khm, nisam znao, on je skoro bio kod Gugija? A pretpostavljam (prilično sam siguran) da su Aco i Šomi deca drugih starijih članova kluba i da su oni isto bili kod Gugija... Mmm, super, na Zlatiboru Smiley, baš ću sad da pitam ćala da me poveže s njima...
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
VLtop100!