Prvo, dobrodosao na forum Filipe.
Sto se obuke tice, Gugi jos uvek aktivno obucava ucenike. Mislim da ti je on ubedljivo najbolja opcija. Saljem ti njegov broj na pm, slobodno ga pozovi i on ce ti objsasni sve detalje vezane za obuku. S obzirom da imas 16 godina, potreban je pismeni pristanak tvojih roditelja da krenes na obuku. Pre kretanja na obuku moras da prodjes lekasrski pregled koji najcesce svi prodju bez problema. Dakle, ako si generalno zdrav proci ces, nemoj da brines. Ne zahtevaju se nikakve posebne sposobnosti.
Sto se tice teretane: ako mozes da potrcis par metara to je sve sto ti je potrebno od fizickih sposobnosti. Paraglajding se oslanja pre svega na tehniku i razmisljanje. Nije ti potrebna nikakva snaga niti posebna fizicka spremnost. Naravno, pesacenje na brdo sa glajderom na ledjima ce ti biti lakse ako si u dobroj kondiciji.
Za sada ti je moj savet da pozoves Gugija i slusas njegove savete. On ce ti najbolje objasniti sve sto te ceka i kroz sta ces da prodjes. Jos jedna stvar: NIKAD nemoj da ides na letenje sam, pogotovu kad si pocetnik. Ako budes u situaciji da pozajmis krilo iz kluba nemoj nikako sam, bez iskunijeg pilota, na brdo.
Ako budes imao jos pitanja, slobodno pitaj, ovaj forum tome i sluzi.
Pozz,
Marko
Hvala za broj, definitivno ću se uskoro čuti sa njim. Naravno, nisam ni mislio da idem na letenje sam... ;
Ja bih takodje da pozelim dobrodoslicu, kako na forum, tako i medju pilote.

Imam samo jos jednu stvar da dodam na sve ovo sto ti je Marko napisao, a to je kupi duboke patike. Dakle, nesto sto ide malkice iznad skocnog zgloba da bi isti moglo da drzi. Ja ovo smatram za vrlo bitnu stavku posto sam videla vise izvrnutih zglobova zbog nosenja plitkih patika, pa ti je moj savet da ne mislis kako to ne mora bas za pocetak, moze za prvo vreme sta se god ima.

I da, slazem se da se javis Gugiju, po mom misljenju (bez ikakve tendencije reklame) on je najbolji instruktor kog imamo (barem od ovih koje sam ja imala prilike da upoznam).
Dobrodosao jos jednom i srecno letenje.
Poz
Svetlana
A koje duboke su najpogodnije, nešto kao one zimske patike ili? Da, svi kažu da je Gugi odličan i drago mi je da je iz Kraljeva, pa mi neće biti teško da idem na "časove"...

Da li ovde na forumu možda ima nekoga ko je pohađao njegovu školu?
Zdravo!
U Cacku imas dobre pilote, tako da mislim da ti je najbolji nacin da stupis prvo u kontakt sa nekima od njih. (Milenko, Bojan, Aca, Somi, (Gorance 15 goidna, vrsnjaci ste)) Najbolji nacin da budes na neki nacin prisutan u sportu a da se jos uvek ne bavis aktivno je da ides sa letacima na letenje i da par puta na licu mesta vidis kako to sve izgleda. Tu mozes da se upoznas sa opremom, a ako se odlucis za letenje preporuka u vezi instruktora koji su ti dali Pumba i Svetlana je najbolja. Citaj forum, pitaj sve sto ti nije jasno!
Naravno, o tome sam dosta razmišljao, kad sam bio mlađi, nekoliko puta sam sa ćalom išao da gledam paraglajderiste (njega je jednom na Zlatiboru Gugi provozao u tandemu pre nekoliko godina, a mene nije hteo jer sam bio mnogo "mali"

). Milenko poznajem (ne lično, doduše), ali on je i član tog kluba između ostalih (kod njega je većina parglajdera), tako da pretpostavljam da neće biti problem da idem s njim, mada nzm koliko sad često leti, jer ih nešto i ne viđam po Ovčaru (no pitaću oca). Pretpostavljam da znam i ko Bojan, Aco, Šomi, a zanima me na kog Gorana misliš, pošto nisam imao ideju da se neki moj vršnjak bavi paraglajdingom ovde? Da nemaš možda kontakt broj ili fejsbuk od tog dečka?
I da, da li neko zna oko cene obuke, zanima me naravno ako bih sam finansirao, pitaću ja i Gugija kad ga budem zvao, ali čisto orijentaciono...

Hvala svima na odgovorima...