Budući da je ekipa bila 03.11. na Kuštilju i potrošila dobar vetar, mi bolje nismo ni mogli da očekujemo

Prognoza za Subotu 05.11 je iz dana u dan predviđala sve jaču košavu, da bi na kraju to bilo zabrinjavajućih 8 m/s na Noi.
Odlučujemo se ipak da krenemo pa šta bude. Usput poznat prizor, ptice, zbog jakog vetra, ne mogu da pređu da drugu stranu puta Pančevo-Vršac

Jedino nam ostaje da se uzdamo u fenomen Kuštilja, da baš tamo da bude mnogo slabiji vetar. Polako prilazimo padini i gle čuda, paraglajder u vazduhu!
Našoj sreći je brzo došao kraj kada smo prepoznali da je to naš akro Pera, i uvideli da samo on sa svojim akro krilom može da leti po tako jakom vetru. Preostalo nam je da čekamo i da se nadamo da će vetar malo oslabiti. Sreća u nesreći je da je dan kratak i da to čekanje neće biti duže od 4h. Vreme provodimo u priči i graund hendingu, ko je hteo.
U jednom trenutku nam se učinilo da je vetar smanjio i izlazimo na start. Ispostavilo se da je to samo delimično tačno. Par ljudi je poletelo sa bitno manjim krilima i letelo bez problema. Dragan maser koristi trenutak i poleće. Po ponašanju njegovog glajdera zaključujemo da je vetar i dalje jak, pomalo sa istoka. Odlučujemo se da sačekamo još malo. To se ubrzo pokazalo kao pametno jer je vetar opet pojačao i maser je tek sa spidom uspeo da zaustavi let unazad i polako sleti dole na livadu.
Mnogi su već odustali i krenuli kući pošto je do zalaska sunca ostalo max 45 min, kad se ponovo pojavila mogućnost poletanja jer je vetar smanjio. Polećem ja, u vazduhu pri zemlji malo turbulentno a na 20 metara iznad starta skroz mirno. Nabrah tih 20-30 metara iznad starta i krenuo polako da idem iznad sela. Vrlo brzo se to pokazalo kao loša odluka jer bivam glatko preduvan iza padine, ni spid nije pomagao. To se desilo jedno 100 m dalje od useka izmedju brega gde se inače leti i brega koji se proteže iza sela. Zanimljivo je što je u istom trenutku na padini gde se inače leti, leteo Zeka i nije uspeo da ostane na padini zbog slabog vetra!
Ja sam se peške brzo vratio do padine i poleteo opet ali vetar je već bio znatno oslabio pa sam uspeo tek 10-tak minuta da uhvatim tik uz breg.
Raspisah se, ni sam ne znam zašto, ipak neće da škodi