Paraglajding, druženje, skijanje, zezanje :D

24 Maj 2012, 05:10:05 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Nova mogućnost - dodajte vaš SKYPE nalog u profilu. Povežite se sa forumašima...

Početna   Pomoć Pretraga Kalendar Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Dragggg :)  (Pročitano 291 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
SkyLord
Orao

Van mreže Van mreže

Model: SelfMade
Marka: AXISpara

« poslato: 16 Oktobar 2011, 22:34:42 »

odlican primer koliko nam kanapi smetaju! Smiley

cela kompilacija snimaka je bas zanimliva i treba da se pogleda iako je uradena nedavno - 1960 Smiley

pozz.
M.
Sačuvana

Martin Jovanoski...
-Team Axis-
www.axispara.cz
www.avasportcentral.com
Pumba
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Model: Factor
Marka: Nova

« Odgovor #1 poslato: 16 Oktobar 2011, 22:56:20 »

Dobar video!
Sačuvana

"Aeronautics was neither an industry nor a science, it was a miracle";
http://gpspress.com/
Pumba
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 17 Oktobar 2011, 15:31:37 »

Evo jednog excele programcica koj racuna kako bi se promenila finesa glajdera sa promenom duzine kanapa. Hteo sam da bude jednostavan pa nisu uzete u obzir neke dodatne male promene ali je vise nego dovoljno tacan da se dobije slika koliko kanapi uticu na performanse.

* Otpor kanapa i finesa.xls (21.5 KB - preuzeto 14 puta.)
Sačuvana

Ixa
Orao

Van mreže Van mreže

Model: Mamboo

« Odgovor #3 poslato: 17 Oktobar 2011, 18:54:02 »

Imam ja jedno pitanje.

Kada bi bilo moguce napraviti kanape koji imaju precnik kao aeroprofil da li bi to poboljsalo preformanse? Naravno ti kanapi bi bili deblji nego ovi kompetition ali bi prema gornjem experimentu pravili manji otpor?!? Ili gresim?
Sačuvana

Do not underestimate the power of stupid people in large numbers!!!
Pumba
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 17 Oktobar 2011, 19:16:39 »

Ne gresis. Koeficijent otpora cilindra je oko 1, koeficijent otpora prosecnog aeroprofila je oko 0.01 kada ne prozivodi uzgon. To mu dodje da ako imas kanap precnika 1mm, aeroprofil koji bi imao isti otpor bi onda imao tetivu od 100mm - 10 cm. Zamisli sad da sve kanape zamenis aeroprofilima od 10 cm. Otpor bi bio priblizno isti.

Zasto niko nije poco da pravi pljosnate kanape? Problem nastaje kad se javi bocno strujanje. Onda otpor naglo raste. U svakom zaokretu ti pljosnati kanapi ne bi bili postavljeni u pravcu strujanja i onda otpor naglo raste. Plus, doslo bi do deformisanja krila jer bi se javile jake bocne sile. Da ne govorimo o teskocama proizvodnje tako neceg.
Sačuvana

SkyLord
Orao

Van mreže Van mreže

Model: SelfMade
Marka: AXISpara

« Odgovor #5 poslato: 18 Oktobar 2011, 00:38:26 »

+ sto bi i pri najmanji bocni vetar krilo gublo mnoogo zbog taj otpor koi bice mnogo vecij nego sto je sad sa ove kanape... ta opcija za kanape/aeroprofile bi unkcionirala Odlicno ali samo u idelni uslovi gde glider ce letiti pravo i u celnom vetru... za sve ostalo.. katastofa Smiley)

Pumba onaj racunar/excel je bash cool! hvala karmavise
Uradio sam neko "istrazivanje" sa realne brojke glajdera i sam zaklucio da ranije (2000+) ocito napredak u glajderima je bio najvishe u kupolu/profile isl. a sad ove zadne generacije izgleda da glajderi lete bolje puno vishe od kanape a manje od kupole... primer  aspen3-aspen4   avax xc2-avax xc3... upiso sam realne brojke i razlika u glajdu je bila skoro (malo manja Mozda) kako je to i u realnoscu.... Naravno ovo ne vazi za sve glajdere/modele/firme ali u globalu Paraglajding kako sam ja primetio tako se kretao...

??

Poz.
M.
Sačuvana

Martin Jovanoski...
-Team Axis-
www.axispara.cz
www.avasportcentral.com
Pumba
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 18 Oktobar 2011, 12:13:07 »

Martine i sam znas koliko se radi na smanjivanju duzine kanapa. Od 2000. su mnogo napredovali i softveri tako da je ono sto se napravi mnogo blize onome sto se projektuje i moze da se napravi bolja kupola. Mislim da su i kupole napredovale (cevice, mini ribs, cistija napadna ivica...), sad mogu i mnogo preciznije da optimizuju krila zbog svega toga.
Sačuvana

Pumba
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 09 Novembar 2011, 15:47:52 »

Evo jos jednog, malo detaljnijeg programicica pomocu kojeg moze da se proceni finesa kad unesete podatke za krilo.

* Performanse paraglajdera.xls (36 KB - preuzeto 23 puta.)
Sačuvana

Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
VLtop100!