Po meni je ovde CIVIL i FAI ili ko vec usrao zestoko stvar sa zabranom OPEN class glajdera.
Nesreca je velika kad neko pogine u nekom sportu. Ali moje licno misljenje je da su ljudi dolazili nepripremljeni
na top pilama i letili po KRETENSKIM uslovima...
Evo vrijeme je pokazalo, tj. pokazace oce li ili nece da useru END klasu. Skidam kapu Advance-u sto je ostao pri ,,normalnoj,, END klasi.
Letio sam stvarno dosta Airwave Magic 5 END krilo koje je lafo po misljenju mnogih bilo prezivcano krilo, po svakakvim uslovima od -8 do +9ms, proljece, rokanje i sve ostalo. Bilo je kolapsa na fullspeedu a
ali nista strasno, tj. galjder se vadio iz svakog sranja koje sam mu priredio mojim pretjeranim forsiranjem i internom trkom na letenju u nasem klubu. Magic 5 je po mom misljenju
mozda bio malo zivcaniji na trim speedu u odnosu na konkurente iz te generacije, ali su ga ljudi napravili da bude stablan kao VOZ NA SINAMA na speedu, sto i jeste bio. -i bio je nenormalno okretan za svoju klasu.
Znaci, vrtis stub i cim krenes negdje u tranziciju ma koliko ona mala ili velika bila gazi speed i hvataj C gurtne. - Za ovu je svrhu bio kreiran Magic 5. Ovo moze da vam potvrdi Martin iz Makedonije posto mislim da je letio Magic 4 ili Magic 5.
Sta sad ako vise ne bude takvih glajdera? vec END 2liner krila koja opet imaju nepopravljivu sistuaciju. Nije da ova standardna END krila ne mogu da dodju u nepopravljivu situaciju
ali su sanse za to drasticno manje. Npr. twist line od par krugova, gdje se zestoko zapetljaju komande i ne mosh nista uraditii osim baciti rezervu. Ovo pogotovo vazi za ljude koji lete sa npr. ergo NIviuk ruckama ili jos po meni boljim onim RR acro handles.
Po meni jedan primjer ekstra klasicnog 3liner END krila je Advance Omega8 koju leti kolega iz mog kluba. Krilo ima glajd 10+, na speedu je stabilno i mirno da ne mosh vjerovati. Kvalitet izrade stvarno je perverzija.. Handling je san itd.. Cijena je naravno kretenska... Sta vise mozes da pozelis od krila osim da nije ova kretenska cijena?

END krila u odnosu na ENB I ENC imaju po meni mnogo ljepse i preciznije upravljanje, glajd, brzinu, mogucnost da se zavrti usko u tzv ,,flat,, okretu, bolje penju a moze da prica ko sta hoce itd..
Prije nekog vremena sam probao jedno ENC krilo od kolege i iskreno da vam kazem ziv sam se isprepadao..
Uff sto se raspisah..
pozz
Raketa
PS
Ovde jugovina dere a kisa samo sto nije pala :(