Drago mi je da si se ukljucio u diskusiju Sale
Nadpritisak koji nastaje ispod gornjake jednoslojnog aeroprofila ce najcesce biti manji od zaustavnog pritiska kod profila sa donjakom. Trebalo bi izracunati tacne cifre sto mi nije bila namera. Hteo sam da ukazem na princip i da, sto se gornjake tice, nije velika razlika da li donjaka i postoji ili ne. Vrednosti promene pritiska ce naravno biti nesto drugacije ali ne previse.
Moze se proceniti razlika u nadpritisku sa donje strane gornjake na grafiku. Uzmi vrednost koeficijenta pritiska za mesto gde se obicno nalaze otvori komora kod profila2 i koeficijenta pritiska ispod gornjake za profil 1. Vec sa grafika mozes da vidi da nije velika razlika u vrednostima.
Slazem se da ce glajder sa donjakom lakse da otvori kolaps jer kako kazes vazduh moze da ide linijom manjeg otpora kod jednoslojnog krila. Na to sam i mislio kad sam rekao da ce se pojaviti najveca razlika pri dinamicnim reakcijama kad inercija vazduha dolazi do izrazaja. Pri sporijim reakcijama razlika ce biti mala. Seti se i da kod dvoslojnog glajdera racunamo na inerciju vazduha. Krilo nije balon jer je otvoreno, pritisak u krilu ce se povecati samo naglim kocenjem kad inercione sile dolaze do izrazaja. Ako polako kocis pritisak u krilu nece bitno da se promeni.
Tehinka letenja i otvaranja kolapsa bi trebala da bude kao sto si rekao. Isto kao kod obicnog glajdera, najvaznije je zadrzati pravac pa tek onda otvarati kolaspiranu stranu. Ako je u pitanju veci kolaps ne mzoes da vuces kolapsiranu stranu jer su komandni kanapi labavi. To mozes kad se na kolapsiranoj strani savila samo napadna ivica.
Stoji problem kolapsa kad se jednoslojni glajder potpuno podvije na nacin koji si opisao. Postoji mogucnost da se ovo desi i na obicnom glajderu. Ako tad glajder udje u deep stall nece pomoci ni kocenje zdrave strane i ako ima donjaku jer je nadpritisak ispod krila dosta jak (veliki napadni ugao) i zalepi savijenu stranu u tom polozaju. Ovo se desava extremno retko, i mislim da je vise bio problem na starijim glajderima koji su lakse upadali u deep stall. Dokle god glajder leti, makar i sa pola krila, ovo tesko moze da se desi, barem na nizim krilima.
Jos jedna bitna stvar: kad krene kolaps, A, zatim B, zatim C galerija kanapa sprecavaju da se krilo podvije na taj nacin. Ovo je jedan od problema na modernim dvolinijasima. A kanapi su pomereni jako nazad i nema sta da zaustavi kolaps da se ne podvije i zalepi. Bilo je par postova na paraglidingforumu gde su ljudi imali upravo takva iskustva, krilo se podvije, zalepi za donjaku i nece napolje. Na EN B ili C je mala sansa za tako nesto.
Zakljucak, ne tvrdim da su jednoslojno i dvoslojno krilo potpuno isti, ali tvrdim da razlika nije velika vec dovoljno mala da jednoslojno krilo moze da se koristi bez vecih problema.