Pumba
Urednik foruma

Van mreže
Model: Factor
Marka: Nova
|
 |
« poslato: 16 Septembar 2011, 20:13:38 » |
|
Klip se nadovezuje na stare diskusije gde sam tvrdio da nadpritisak unutar paragajdera ima vrlo, vrlo male veze sa zadrzavanjem oblika krila. Ozone je napravio prototip koji ima SAMO gornjaku. Kao sto vidite, moze i da se podigne i da leti i da zadrzi oblik bez unutrasnjeg pritiska. Oblik odrzava sila uzgona koju krilo stvara kretanjem kroz vazduh, ne pritisak unutar krila. Radi se o lightweight krilu, 1,4kg, vitkost 4,8, 19 kvadrata. Jos ne ocekuju serijsku proizvodnju, tek su poceli sa ispitivanjem prototipa. KAzu da je 3km/h sporiji od Ultralite-a i ima slicne performanse. Sto se tice aeroprofila sa samo jednim slojem, cisto sa teoretske strane, moze da proizvede vise uzgona nego klasican aeroprofil ali uz veci otpor.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
coik
Urednik foruma

Van mreže
Model: Summit XC
Marka: UP
Coik
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 19 Septembar 2011, 22:13:26 » |
|
Evo jos jednog gde se sve to malo bolje vidi...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Davor
Patka

Van mreže
Model: Kantega 2
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 19 Septembar 2011, 22:31:39 » |
|
Jedno pitanje. Koje su prednosti ovog krila u odnosu na ovo sto vozimo?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
ex je dobar ali je letenje zanimljivije !!!
|
|
|
Zligor
Čovek-Lav ptica

Van mreže
Model: Boomerang 16, dhv 7
Marka: Gin tonik
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 19 Septembar 2011, 22:45:11 » |
|
Jedno pitanje. Koje su prednosti ovog krila u odnosu na ovo sto vozimo?
Lakshe se popet peshke na planinu 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Potpuno je isto kao i kada si bio dete i sanjao da letis. Sada je jedina razlika u tome sto se probudis i znas da stvarno mozes 
|
|
|
djrakac
Roda

Van mreže
Model: omega3
Marka: advance
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 19 Septembar 2011, 22:52:13 » |
|
spakujes u dzep
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Sale
Orao

Van mreže
Model: Vista
Marka: APCO
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 20 Septembar 2011, 21:57:27 » |
|
Ok oblik krila ODRZAVA uzgon to je ok. Pitanje je sta se dogadja kada dodje do guzvanja, onda nastupa pritisak unutar krila koji ga vraca u pravilan oblik kada uzgon opet preuzima glavnu ulogu. Sta ce ovo krilo da ispravi iz kolapsa, ako nema unutrasnjeg pritiska da ga napumpa, a ni uzgona na zguzvanoj strani... Bilo kako bilo Ozon je resio da pravi ozbiljne korake u dizajnu paraglidera i na tome im svaka cast.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Pumba
Urednik foruma

Van mreže
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 20 Septembar 2011, 22:12:35 » |
|
Sale, mislim da vadjenje iz kolapsa nece da bude mnogo drugacije nego kod obicnog krila. Ali otom potom. Luk je vec pisao da ok izlazi iz kolapsa. Sad koje testove su radili jos niko ne zna, ali u svakom slucaju rade na tome. Videcemo. Ozone i dalje gura napred ceo pg svet. RESPECT!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nelche
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 12 Decembar 2011, 10:52:34 » |
|
sta reci na sve ovo.... ako pogledamo prvobitne zmajeve i oni su bili samo gornjaka i sa vremenom su postali sve zatvoreniji cak je praksa 2/3 zatvoren itd.....vreme ce pokazati kuda ide trend ! licno mislim da je ovo idealno krilo samo za planinara i neverujem u neki Boom razvoja u ovom pravcu....ko ce ga znati,ljudski um je sirokoopsezan gde ima maste ima i razvoja ....
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Pumba
Urednik foruma

Van mreže
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 12 Decembar 2011, 11:18:10 » |
|
Cela poenta ovoga je da krilo bude sto lakse i da se pakuje sto manje. Sigurno nikad nece imati perfomanse kao klasican glajder, ali ako vam treba glajder za planinarenje ovo je idealno. Koliko sam citao ne planiraju sertifikaciju tako da ce da bude jeftino. Svako po krilo u dzep pa kad zatreba tu je  Ima da ga nosim i kad idem na pijac Miso, videcemo kako se ispravlja, ja verujem da nece biti nekih posebnih problema sa time... Vecu razliku moze da napravi drugaciji aeroprofil nego to sto nema donjaku...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
coik
Urednik foruma

Van mreže
Model: Summit XC
Coik
|
 |
« Odgovor #11 poslato: 12 Decembar 2011, 12:46:17 » |
|
hm, sta mislite koliki ce biti rok trajanja ovim krilima?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Pumba
Urednik foruma

Van mreže
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 12 Decembar 2011, 12:53:16 » |
|
Mislim da ce bti ok s orzirom da je to krilo koje ces da koristis tu i tamo, a 27gramsko platno se za sada sasvim dobro pokazalo... Mozda ga naprave i od nesto debljeg platna.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Ixa
Orao

Van mreže
Model: Mamboo
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 12 Decembar 2011, 14:37:37 » |
|
27gramsko platno se za sada sasvim dobro pokazalo...
Sta podrazumevas pod tim "dobro"?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Do not underestimate the power of stupid people in large numbers!!!
|
|
|
Pumba
Urednik foruma

Van mreže
|
 |
« Odgovor #14 poslato: 12 Decembar 2011, 15:14:17 » |
|
Mislim da je pokazalo da moze da izdrzi vise nego sto su ljudi u startu mislili, naravno uz malo vise paznje pri koriscenju. Dosta glajdera koristi 27gramsko platno. Nemam nikakve cifre, ali po komentarima ljudi koji imaju krila od ovakvog materijala moze se zakljuciti da materijal nije samo "jednokratnu" upotrebu. Na to sam mislio kad sam rekao "dobro"..
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|