Paraglajding, druženje, skijanje, zezanje :D

24 Maj 2012, 03:42:56 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: JuventusVentus Paraglajding portal www.juventusventus.org/pg

Početna   Pomoć Pretraga Kalendar Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rotor  (Pročitano 912 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
sasa
Patka
Van mreže Van mreže

« poslato: 12 Novembar 2007, 19:38:44 »

Pozdrav svima.Zanimali su me ovi komentari vezani za letenje u rotoru.Moje skromno misljenje je da je letenje u rotorima cesta pojava kod nas,u Kraljevu,i da je nekad neophodno za postizanje rezultata.ALI, morate povasti racuna sa koliko rotora MOZETE i ZELITE da se pozabavite taj dan.
Na ovim terenima preferiramo vetrove severne komponente.a juzne padine su osuncane pa sada zamislite.Ako nismo dovoljno visoko da uhvatimo termiku sa juzne i vetar sa severne strane(sjedinjene,konvergencija)onda pada teska odluka.
Pretpostavimo sad da smo u rotoru ne svojom voljom, i da je jak, tu moze da vam samo malo pomogne dobra utreniranost i iskustvo.Zasto?Zato sto imate jako malo vremena za razmisljanje i obradu svih podataka koji vam trebaju.VISINA,PROCENA JACINE VETRA I TURBULENCIJE(morate znati sta vam glajder ,,govori,,)DA LI JE SUMA ISPOD VAS(pomaze pri odluci za bacanje rezerve,i na premaloj visini povecava se verovatnoca da se okaci na ,,nesto,,)  
Sve ovo u tim trenucima ne mozete da obradite pa vam iskustvo moze pomoci, prvo da trezvenije i ne panicno razmisljate,drugo vec ste bili u drndavim situacijama i lakse vam je da procenite- bezanje od padine ili cete moci da se izborite i prizemljite,sa usima najbolje.
Usi je nekad jako tesko napraviti u turbilenciji(nemate ni delic sekunde vremena da pokusate da uhvatite konopce za usi,zauzeti ste bacakanjem po sistemu i pokusajima da ispravite podvijanja.)
Rotor je najbolje izbegavati pogotovo ako nemate veliko letacko iskustvo, par siv kurseva i hladnu glavu.
U svetu 60% letaca ne uradi nista kada dozivi kolaps.
30% pre-reaguje ili uradi pogresno.
Mozete zamisliti kakav bi bio procenat u nasoj zemlji kada bi se letelo?
Sačuvana
JuVentus
Administrator

Van mreže Van mreže

Model: Ares
Marka: Sky Paragliders

« Odgovor #1 poslato: 12 Novembar 2007, 21:41:06 »

Kao prvo, dobro nam doshao Sale. Znajuæi da si ti jedan od iskusnijih pilota, ne samo na ovom forumu vec i u zemlji, dobro æe nam doæi tvoji saveti.

Meni je i Žeks jednom priæao o neophodnosti da se u nekim situacijama(trkama uglavnom) udje u rotor. S jedne strane vetar s druge sunce. To bih mogao da skapriam pri slabom vetru(tipa 1-2ms). E sad, mene zanima do koje jaèine vetra bi smelo da se zalazi u rotor , imajuæi u vidu razne nivoe iskustva pilota. Znachi npr. pilot koj je tek pocheo da leti nesme ulaziti u rotor,  pilot koj leti 50h god. mozda do 2ms, 70h god. do 3-4ms .....

Daj neke cifre iz tvog iskustva. Ili me prepravi potpuno.

E da , i po TEBI, koja je razlika u ponashanju rotora(i krila u njemu) pri razlichitim brzinama vetra i ne/osunchanoj strani?
Sačuvana

Veni, vidi, volo!
www.JuventusVentus.org
Sale
Orao

Van mreže Van mreže

Model: Vista
Marka: APCO

« Odgovor #2 poslato: 12 Novembar 2007, 22:29:17 »

Djole, promeni pitanje jer sta da ti covek odgovori. Ne lete svi podjednako i ako imaju isti broj sati naleta. Takodje recimo da neko sada napise da sa 35h godisnje mozes da ides u zavetrenu stranu ukoliko vetar nije jaci od 2m/s i onda se ispostavi da nakon ulaska u rotor shvatis da ne mozes da kontrolises krilo u tim uslovima...povratka i odustajanja nema, znaci padas, a savet si dobio na forumu...boze sacuvaj. Jedini pravi savet je ne ulaziti u rotor. Saveti sta raditi kada si vec u rotoru su druga stvar. Pretpostavka je da si se protiv svoje volje nasao u nevolji, pa je dobro imati na umu sta sve mozes da preduzmes i koji je najbolji nacin da se izvuces, a takodje i sta niposto da ne radis.
Sto se tice ovog drugog dela i zavisnosti ponasanja rotora od brzine vetra to i mene interesuje, mada mislim da je prekomplikovano za objasnjavanje, jer nema dve iste padine na ovom svetu, tako da tesko da moze da se kaze nesto univerzalno sto bi vazilo za svaki teren na kojem se leti.
Sačuvana

Cheesy
sasa
Patka
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 13 Novembar 2007, 01:46:25 »

Ponovo pozdrav.Na tvoje pitanje nema odgovora.
Sve zavisi od letaca.Cak isti letac nije isti u dva dana ili dva leta.Mogu da pisem samo u svoje ime.Popusta koncentracija,dolazi do zamora i sve to dovodi do pogresnih odluka.Nisi sposoban da ,,razumes,, glajder,kasnis sa pariranjem zbog toga,to nastavlja da se komplikuje dalje.
Rotor treba izbegavati.
Nekad kada je vetar slab(namerno ne pominjem cifre)krenes ka nekom nizem brdu u dolini koja je okruzena planinama.Odlucis da ides na termiku posto je dinamika preslaba,prilazis na osuncanu stranu malo nizi i  greska.Dolinski vetar kanalise prejako i to tek na toj visini ispod brda jer iznad vec ima prostora.Zbog toga me brzina na gps-u nije upozorila i sada sam u zestokom rotoru.Cesta situacija i nema pravila.
Nekada na glajdu ne mogu da preskocim brdo ispred pa ulazim u rotor pokusavajuci da MOZDA nadjem deo kovitlaca koji penje(ludost).
pravilo je
Sačuvana
sasa
Patka
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 13 Novembar 2007, 01:56:11 »

Pravilo je da se u rotor ne ide.Svaki dolazak u rotor je zbog neke greske.
Ili pogresna procena ili ne znanje i to tako treba gledati.Svako namerno ,,vadjenje,,u rotoru je samo pokusaj da se ispravi predhodna greska i prilika da se napravi veca.
Sada je ovo dobar primer da se vidi razlika izmedju takmicenja i obicnog letenja.
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
VLtop100!