Paraglajding, druženje, skijanje, zezanje :D

23 Maj 2012, 15:56:30 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Latinska izreka nedelje:
Vir bonus miser vocari, at esse non potest miser.
(Dobar čovek može biti nazvan bednikom,ali ne može biti bedan.)

Početna   Pomoć Pretraga Kalendar Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Termal sa vise jezgara, taktike za penjanje?  (Pročitano 426 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
Pumba
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Model: Factor
Marka: Nova

« poslato: 17 Jul 2011, 12:35:17 »

Dakle, juce sam imao stub od vise jezgara iza Kule u Vrscu (bio je extra dan inace) na nekih 200m iznad zemlje. Koliko sam mogao da provalim imao je barem tri jezgra. Svako pojedinacno je premalo da bi se u njemu penjalo. Verovatno bi se to na vecoj visini spojilo i rasirilo ali na ovoj je izgledalo ovako. Dizanja u jezgrima su bila su do 3m/s, izmedju jezgara nije bilo dizanja ili je bilo nispona. S obzirom na ostre ivice jezgara pri ulasku i izlasku iz njih galjder pored svog aktivnog letenja i mog truda da smanjim oscilacije ipak osciluje, podosta. Taman kad glajder krene na gore vec sam ispao iz jezgra, onda glajder mora da "zaroni" da dobije brzinu. Ovo dovodi  do toga da cas dobijem 10m cas iscurim 10m. Neko vreme se drzim na nuli i svojski trudim da pocnem da penjem ali zakljucak je da polako ali sigurno gubim visinu. Probao sam da letim kroz sva tri jezgra kao da je jedan stub ali oscilovanje gore dole ne dozvoljava da iskoristim dizanje. Probao sam da koristim jedno jezgro, ni to nije urodilo plodom. Da napomenem da sam se trudio da oscilovanje svedem na najmanju mogucu meru. Mozda bi dodatno pomoglo da sam dodatno koristio speed da smanjim oscilacije (ako je neko gledao ona predavanja onog dizajnera iz Kortela zna o cemu pricam) ali speed mi nije dovoljno dobro namesten da bih mogao toliko brzo da ga gazim. Zanimaju me vasa iskustva, misljenja, taktike...

Pozz 
Sačuvana

"Aeronautics was neither an industry nor a science, it was a miracle";
http://gpspress.com/
coik
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Model: Summit XC
Marka: UP

Coik

« Odgovor #1 poslato: 17 Jul 2011, 13:36:10 »

Pumba, kolika je bila jacina vetra i u kolikom radijusu se sve to desavalo? ovako kako stoje stvari ja bih verovatno brzo izgubio strpljenje i pokusao na nekom drugom mestu da potrazim to dizanje.
« Poslednja izmena: 17 Jul 2011, 13:38:36 coik » Sačuvana

Pumba
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 17 Jul 2011, 13:44:55 »

Vetar je bio oko 4m/s, tesko mi je da procenim radijus jer sam bio iznad ravnice, nemas orjentire. Recimo 40-50m. Opet kazem, to je odokativno. Ja sam imao strpljenje, jer sam imao malu visinu 200m iznad zemlje, pa ako tu ne ubodem stub male su sanse da ubodem nesto dalje od toga. A ako ne ispenjem, ne isplati mi se da idem dalje jer necu stici daleko. Samo treba da cimam nekog da ide dalje po mene. Bilo je popodne tako da se i ocekivalo da polako gasi. Da sam imao vecu visinu i da je bilo ranije tokom dana posle 2-3 kruga verovatno bi i ja batalio i nastavio da trazim dalje niz vetar. Ovako je imalo logike da se zajebavam sa tim stubom.
« Poslednja izmena: 17 Jul 2011, 13:47:02 Pumba » Sačuvana

coik
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Coik

« Odgovor #3 poslato: 17 Jul 2011, 13:51:55 »

sto se mene tice probao bih isto sto i ti ... ovu varijantu da malo sire da vrtim koristeci sva ta tri dizanja... ili eventualno malo dalje niz vetar, jer 4m/s moze da da neko fino zakosenje stuba ali ne mora da znaci... u svakom slucaju novo iskustvo, tako da mi ne bi bilo krivo ni da iscurim posle toga. Voleo bih da si ovo pitanje postavio u onoj rublici gde mozemo Gugiju da postavljamo pitanja, bas me zanima sta bi nam on rekao!
Sačuvana

Pumba
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 17 Jul 2011, 14:02:58 »

Probao sam niz vetar kad sam odustao od tog stuba, nije bilo nicega. I meni je bilo zanimljivo, retko sam nailazio stubove gde su vise jezgara ovako dobro definisana.
Sačuvana

coik
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Coik

« Odgovor #5 poslato: 17 Jul 2011, 15:56:27 »

sad nesto razmisljam ... sta mislis da li bi pomogao c pilot pro a?  Wink  Cool
Sačuvana

Pumba
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 17 Jul 2011, 16:22:22 »

Hm, pa mozda bi bilo malo jasnije gde je sta i koliko je stub, ali generalno mislim da bi najbolje pomoglo da umem bolje da penjem Smiley
Sačuvana

raketa
Albatros

Van mreže Van mreže

Model: Ozone
Marka: R10.2

« Odgovor #7 poslato: 17 Jul 2011, 16:40:04 »

sad nesto razmisljam ... sta mislis da li bi pomogao c pilot pro a?  Wink  Cool

Raspitivah se bas o toj stvarcici.... uhh rekose ovi piloti da je perverzija za ponovno centriranje stuba...... ili ti ako ga izgubis opet da ga nadjes Cheesy

Jedina mana je sto je 1000 evra ako ne i vise.. :(
Sačuvana

Trazim shemu da se preselim u Interlaken Cheesy predlog?
Pumba
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 17 Jul 2011, 17:46:17 »

Zar ne moze to isto sa LK8000?
Sačuvana

coik
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Coik

« Odgovor #9 poslato: 17 Jul 2011, 20:41:23 »

Moze, al o tome je najbolje da kaze nesto Ixa.

POslednji put na Stolovima je spravica odradila svoje.ON ima taj progi na gps-u . POleteo je prvi Dare za njim Taske ali nisu uspeli da izvrte. Meni je bilo malo opustencija jer znam da on ima taj progi na uredjaju i dogovor je bio da poeltimo zajedno i da se ja drzim njega jer moze da mi bude dobar pokazatelj. Kad ti uredjaj centrira stub, posle prvog zaokreta u njemu, stavi sidro i pokazuje ti uvek tvoj polozaj u oidnosu na centar stuba. Elem, ne znam kako al provalim da sam prvi poleteo ja i da cu morati sam da se okusam samo sa variometrom i dobrom muzikom ispod kacige. Odem na provereno mesto, i tamo drzi nulu. Nekad pola zaokreta 1 pola o ili minus 1. Uglavnom tankoza, baloni, al cekam da se nesto desi. Vrtim tako nekih 10 ak minta tu 0 i mislim, vidi ga ovaj Ixa sisa  Wink  Cheesy pusta mene da mu nadjem stub i samo da se uvuce + ima spravicu... (POSLE SAM SAZNAO DA JE IMAO 3 NEUSPELA STARTA) koje nisam video, imao sam utisak da se ne pomera krilo a i bio sam zauzet cekajuci da proradi...i tad krece, malo po malo, polece Ixa  pravo ispod mene i boom eto nas na 1400. E sad on odlazi dva puta na nelogicno meso slusajuci uredjaj i penje jos nekih 200 m vise a ja u pokusaju da se prebacim na Kamariste skoro padnem ispod starta. Dovucem se nekako nazad i on mi overi jos jedan stub u kome popravljam visinu. Uglavnom spravcica jeste kul ali nemojte da zanemarite ni faktor letaca!!! Ixa bravo za let na Stolovima!!
Sačuvana

Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
VLtop100!