Krilo spolja izgleda kao pg krilo (otvori na napadnoj, isti materijal, rebra...). Unutrasnja konstrukcija je drugacija kako bi omogucila ovakav oblik. Pg ima vrlo, vrlo retku karakteristiku da u celoj konstrukciji postoje samo sile zatezanja. Ako podignes tacku vesanja ta karakterisitika se gubi. Najnepovoljnije opterecenje koje mozes da imas je savijanje jer proizvodi najvece napone u materijalu sa najmanjom silom. Naravno, sto je nesto manje debljine u ravni savijanja lakse ce da se slomi. Kod avionskog krila upravo moment savijanja na gore proizvodi najnepovoljnije moguce opterecenje. Cela poenta je izbeci ovaj moment savijanja.
Posto ne mogu da svedem sve sile na sile zatezanja kod ovakvog oblika krila, sveo sam ih na jednu jedinu silu sabijanja - nema momenata. Tu silu nosi cvrsti deo. S obzirom da se radi o dugackom (vitkom) elementu, merodavno opterecenje je opterecene na izvijanje. Onda sam resio problem tako sto sam za ravan izvijanja odredio kao jedinu mogucu ravan krila. Kako je tetiva krila mnogo veca od debljine krila, to omogucuje da se celo opterecenje nosi vrlo jednostavnom i lakom konstrukcijom. Kako sam to izveo, to je vec druga prica. Ovo je U TEORIJI, a svi znamo da teorija u vecem delu slucajeva ne vredi mnogo bez prakse. Dok ne probam prakticno na modelu ne mogu da tvrdim da radi 100%, ali za sada logika govori da radi. Sad sam dao objasnjenje ko nasi politicari, pricam, pricam (da ne kazem nesto drugo) i nista ne kazem.
Sto se tice aerodinamike, radi se o klasicnom letecem krilu bez strele - nista novo. Kod takvih krila je uvek problem postici velike koeficijente uzgona na sletanju i poletanju. Sletanje sam resio, tj. nije problem usporiti i meko sleteti. Za poletanje imam resenje, ne tako dobro kao za sletanje, ali moze da zadovoljavajuce rezultate. Naravno, ceoni vetar mnogo olaksava stvari. A i poletanja su opciona a sletanja obavezna
Najveci problem je unutrasnja konstrukcija koja treba da bude laka, sklopljiva, jednostavna i da podnese barem 6g. Cilj je da se se sve skopi u ranac duzine 1,5m ili manje, da cela oprema bude laksa od 20kg tj. da se u prakticnosti na zemlji ne razlikuje od pg opreme.