Paraglajding, druženje, skijanje, zezanje :D

23 Maj 2012, 14:39:29 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Letenje je jedini istinski nov osecaj koji je covek postigao u novijoj istoriji
~James Dickey

Početna   Pomoć Pretraga Kalendar Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Ucenje na tudjim greskama, pehovima..pouke  (Pročitano 1002 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Gavran014
Galeb
**

Van mreže Van mreže

Model: Avax XC2
Marka: Gradient

« poslato: 24 April 2011, 18:33:09 »

Pre bavljenja paraglajdingom leteo sam jedrilice i u nasem aero klubu bi se odrzavao sastanak letaca sa temom razrada udesa. Obavestenja o udesima su stizala iz vrha i upravnik-nastavnik letenja aerodroma bi nam pojasnjavao tudje greske i izvlacili smo pouke. Voleo bih kada bi (naravno ako je moguce i ako smatrate za pametno)administratori na ovom sajtu odredili i uredili poseban deo gde bi se razradjivala tema nemilih dogadjaja.Svedoci smo da ove godine ( a i u prethodnim godinama) na pocetku sezone toga ima dosta i price kruze , ali se i verovatno neki detalji ne prenose realno. Nebitna su imena ljudi kojima se to desilo, koliko nacin zbog cega je to doslo i pouka.Prvenstveno bih zeleo objasnjenja od nastavnika letenja merodavnog za tako nesto, pa tek onda komentare ocevidaca i slicno.Isto tako mozemo bezbroj informacija dobijati i od Djoleta koji aktivno leti u Francuskoj, pa nam moze dosta toga preneti kako to se radi u inostranstvu. Nadam se da cete moju zelju i zamisao shvatiti kao nesto sto moze pomoci u cilju bezbednosti i edukacije nas koji letimo. Pa Djole ako mislis da je ovo pametno, ja te molim da sa ljudima koji rade i uredjuju ovaj sajt napravis i osmislis (ta tema bi bila zakljucana za posetioce a clanovi bi imali pristup i sl.) nacin na koji bi mogli da ucimo iz tudjih dogadjaja..

Mihailo Maric (Miki Bonnet)
Sačuvana

Gavran
coik
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Model: Summit XC
Marka: UP

Coik

« Odgovor #1 poslato: 24 April 2011, 23:23:31 »

Odlicna ideja... ja sam za a verujem i ostali admini... Imalo bi sta da se kaze  :/
Sačuvana

Pumba
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Model: Factor
Marka: Nova

« Odgovor #2 poslato: 25 April 2011, 00:04:40 »

Miki, ideja je u potpunosti na mestu. Iz nezgoda moze jako puno da se nauci. Mislim da je njihova analiza jako bitna.
Sačuvana

"Aeronautics was neither an industry nor a science, it was a miracle";
http://gpspress.com/
Gavran014
Galeb
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 25 April 2011, 07:16:52 »

Pretpostavljam da meni nije prvom palo na pamet da se nesto ovako uradi, ali da je tu bilo niz teskoca zbog koga to nije moglo zaziveti. Zato mislim da je veoma bitno da to ne bude rasprava ili iznosenje prica i misljenja svih nas, vec da to bude misljenje merodavnog nastavnika koga mi mozemo da izaberemo glasanjem , pod uslovom da to on zeli. Isto tako da bi neko razradio i dao pravu pouku veoma je bitno da se ima izvestaj sa mesta dogadjaja, a to mogu ispred kluba ili organizacije rukovodioci letenja, sami piloti ili ucenici kojima se to desilo( ili pak najstariji letaci sa dozvolom koji su bili na mestu dogadjaja) tog dana u saradnji sa ocevidcima. Znaci veoma je bitno da nacin na koji se bude pricalo o tome bude izvan prepricavanja i ogovaranja i da cilj bude samo pouka iz iskustva koje je nazalost zasnovano na dogadjajima koji nisu pozeljni, ali se dosta toga moze nauciti na tudjim greskama. Tako da mislim da shvatate ozbiljnost ovakvog nacina rasprave i zasto ovo do sada nije zazivelo. Zelim da ovo dobro razradimo i neka Djole prenese iskustvo kako se to radi kod drugih(tamo gde to funkcionise kako treba), pa da to lepo primenimo ovde i ne pametujemo mnogo vec ucimo i bezbedno letimo..

Sačuvana

Gavran
JuVentus
Administrator

Van mreže Van mreže

Model: Ares
Marka: Sky Paragliders

« Odgovor #4 poslato: 02 Maj 2011, 21:02:49 »

Mislim da je dobra ideja imati ovakav odeljak gde se stručno komentarišu nezgode i priča o bezbednosti. Odeljak "Bezbednost i SIV" je namenjen takvoj svrsi samo što teme nisu zaključane i niko poseban nije određen za "stručno lice". Ako se nađe volontera koji su dovoljno odgovorni i raspoloženi za takav posao neka mi pošalju poruku ili mejl na jorge@juventusventus.org
Možemo postaviti speciolazivani podforum gde će ti moderatori odgovarati na prijavljene dogadjaje ili postaljati sami teme?
Miki, slobodno daj predlog strukture i sve moguće ideje kako to da realizujemo.
Sačuvana

Veni, vidi, volo!
www.JuventusVentus.org
Gavran014
Galeb
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 02 Maj 2011, 21:59:17 »

Kao prvo zelim da izglasamo merodavnog nastavnika koji ce odgovarati na izvestaj. Nadam se da ce onaj koga izglasamo prihvatiti rad na forumu.Merodavni nastavnik treba da dobije vecinu glasova letaca koji posecuju forum i recimo da ga mozemo birati svake godine ili svake druge godine.Tako da odmah stvorimo listu nastavnika koji ce ucestvovati na glasanju za izbor merodavnog nasdtavnika.Predlazem da svako od nas predlozi nastavnika za koga misli da je odgovarajuci i da jedan odredjeni vremenski period od recimo desetak dana bude glasanje Pa stoga krecem sa predlogom da merodavni nastavnik bude Zoran Petrovic Gugi. Razlog zasto sam predlozio Gugija je zato sto smatram da on poseduje znanje , iskustvo i da kao profesor  u skoli ima dovoljno iskustva u radu sa ucenicima.Naravno moje misljenje ne treba da bude jedinstveno za sve nas pa stoga pozivam i ostale letace da daju predloge kako bi smo pristupili glasanju koje ce biti odredjeno u vremenskom periodu koje administratori odrede. Neka se formira tabela koja ce biti dostupna svima nama i neka glasanje bude javno.

Tema treba da bude obavestajnog karaktera i treba da bude poluotvorena za razmatranje od strane letaca. To znaci da sadrzi izvestaj i pouku sa objasnjenjem i  da se mogu postaviti pitanja vezana temu od strane letaca koja ce biti vidljiva tek po odobrenju administratora ili merodavnog nastavnika. Time bismo temi dali ozbiljnost i edukativni koncept .

Izvestaji koji se salju sa lica mesta predlazem da to dolazi od strane licno ljudi kojima se to desilo ili pak klubova , odnosno rukovodioca letenja koji su bili na licu mesta. U koliko se salju izvestaji po sluzbenoj duznosti u VSS onda bi preko naseg predsednika mozda mogli dobiti i zvanican izvestaj. Predlazem da ovaj forum ne crpi iskustva samo koja se desavaju kod nas u Srbiji vec da to bude sirih razmera.

Eto toliko od mene i ako mogu da pomognem jos nesto, ja sam tu. Nadam se da cemo uspeti da bezbednost letenja podignemo na sto veci nivo i time omasovimo letenje. 

Sačuvana

Gavran
Mirče NAUTILUS
Albatros

Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 02 Maj 2011, 22:32:28 »

Vidi se da si novi na forumu , imaš dovoljno vremena , pa sam se u nekom trenutaku prepoznao u tvom intizijazmu isto sam ja mislio da ovom forumu fale ideje . Ne prijatelju , ovom forumu fale radnici koji će te ideje da sprovedu !!! Znamo mi ko je Gugi nebi ni moralo da se glasa , ali kada predažeš nekoga dali si razgovarao sa njim da li on prihvata obaveze koje mu ti nesebično nudiš . Možda si rad da mu platiš za njegovo utrošeno vreme , jer on ne drži školu paraglajdinga iz intuzijazma , što je razumljivo . Ne želim da ti ubijam volju i da te demorališem , samo bi želeo da ti skrenem pažnju da objektivnije sagledaš ovaj forum . Ideja je odlična , nemoraš toliko opširno da nam obrazlažeš šta si mislio , jer smo te shvatili kroz prve dve tri rečenice . Ako istinski želiš da ideja zaživi , stupi u kontakt sa Gugijem , Vojom ,....itd  pa ako se oni slože da daju svoj doprinos paraglajdingu na ovom forumu , stvar je rešena i rukovodstvo i članovi foruma su ti unapred zahvalni .
Sačuvana

Pozdrav , BRAĆO PO KRILU !!!
Flying_man
Menadžer foruma

Van mreže Van mreže

Model: Sigma 5
Marka: Advance

« Odgovor #7 poslato: 02 Maj 2011, 23:33:17 »

Mihajlo odlicne ideja, ali na zalost kao sto Mirce kaze sve je dzabe kad ti instruktori, iskusniji letaci ... ne zele da se ukljuce u rad foruma. Svi oni znaju za isti ali isto tako nisu se ukljucili u rad. Cak mislim da je Ivica (Coik) pokusao da sa nekima od njih stupi u kontakt ali nije umao uspeha.
E sad koji je razlog moraces njih da pitas... A mi smo vrlo radi da ih citamo.
Sačuvana

Gavran014
Galeb
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 03 Maj 2011, 07:25:06 »

Tacno je da retko ko zeli da se ukljuci i da bih trebao prvo razgovarati pa onda predloziti, ali to je zato sto je tema osetljiva i sto sve kosta.No u ovom slucaju mislim da imamo cilj koji je edukativnog karaktera i ako temu usmerimo ispravno, mislim da cemo dobiti pomoc u vidu znanja i iskustva. Ako neko od predlozenih ne zeli i nije u mogucnosti, mi ga ne mozemo naterati, ali zato postoji dosta ljudi koji lete i medju njima nastavnika koji mozda nisu tako dobri ili idealni, ali ce zeleti da pomognu i znace da u dobroj meri pruze savet ostalim letacima.Zato tema i nacin razgovora na ovom forumu treba da bude filtrirana od strane administratora.Znam da sve trazi vreme i da ga ja trenutno imam na pretek, ali cilj ovog foruma opravdava . Ako vi nekome mozete spasiti zivot time sto bi  ste deo svog iskustva preneli na papir, dali svoje misljenje , a uz to znate da niko nece vase reci izvrnuti i nece nastati ogovaranja i price koje su stetne za sve nas , onda cete sigurno ne gledajuci na cenu da sve kosta odvojiti malo vremena za sve one koji lete .Dakle znam da to kosta i da retko ko ima vremena , ali cilj opravdava sredstva.
    A sada predlog za resenje nastalog problema.Izaberimo merodavnog nastavnika i napravimo tabelu sa pet  nastavnika, pa ako nece ili ne moze prvi onda ce valjda mocu jedan od tih pet. Po izboru pet nastavnika zvanicno uputiti pismo prvom izabranom od strane administratora sa predlogom da pomogne rad u cilju bezbednosti i mogucnoscu da izabrani nastavnik moze prilagoditi nacin rada foruma kako bi isti zaziveo i radio bez posledica i ogovaranja.

Dakle nadam se da me razumete jer isto kao sto ste vi razgovarali sa nekima i pitali da li hoce da se ukljuce  i ja sam pricao o tome i svi su u ubedjenju da to ne moze da zazivi i da su neki vec probali, ali nije islo.Glavni problem je sto kao moguce posledice mogu nastati ogovaranja, price koje imaju needukativni karakter i omalovazavanje i svi zastanu pri samoj pomisli na to. Cinjenica da mi zivimo u takvoj sredini i da je to sastavni deo nas , ali pak sa druge strane gledam da iz godine u godinu ljudim koji odlicno lete, ipak se desava da pogrese Uzmite zadnji slucaj koji nije vezan za paraglajding vec za motorno letenje a dogodio se u Mrcajevcima. Covek sa iskustvom od dosta godina letenja i naleta na klipnim motornim avionima je imao udes. Ostavimo sada price na stranu i razmislimo realno.Zar je moguce da covek sa takvim iskustvom i naletom pogresi. Koliko je letenje kompleksno i kako mu treba prilaziti, olako ili sa sa oslovljavanjem na Vi. Ja za sebe mislim da solidno letim i trudim se da letim bezbedno, ali se zapitam da li se meni moze desiti da pogresim, da li sam prelezao decije bolesti zvane Ikarov sindrom. Izgleda da je samo pitanje vremena kada ce se meni desiti nesto ili neka situacija u koju treba da budem upucen i da se dobro snadjem. Promena klime i pojava  sve boljih  i bezbednijih , ali i zahtevnih krila trazi da svakim danom i mi napredujemo, a ne da se uljuljkavamo i zivimo sa ubedjenjem da smo mi bezbedni i da znamo dovoljno. Zato trebamo biti snalazljivi i izvucimoi pouke i znanje iz svih situacija oko nas vezanih za letenje gledajuci i uceci a ne dozivljavajuci.
Sačuvana

Gavran
Mirče NAUTILUS
Albatros

Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 03 Maj 2011, 09:57:31 »

Ako nastaviš da pišeš referate od postova , postoje dve opcije koje će da se dese ;
1. Da forumaši izgube volju za čitanje tvojih postova
2. Da administratori ograniče broj karaktera u jednom postu za jedan dan     laugh laugh
Izgleda da ti slušaš samo sebe i ne želiš da saslušaš savet koji sam ti dao počim predlažeš " operaciju krajnika kroz dupe " . Dali ti čuješ sebe  Huh?
Citat
Izaberimo merodavnog nastavnika i napravimo tabelu sa pet  nastavnika, pa ako nece ili ne moze prvi onda ce valjda mocu jedan od tih pet. Po izboru pet nastavnika zvanicno uputiti pismo prvom izabranom od strane administratora sa predlogom da pomogne rad u cilju bezbednosti i mogucnoscu da izabrani nastavnik moze prilagoditi nacin rada foruma kako bi isti zaziveo i radio bez posledica i ogovaranja.
Lepo sam ti napisao
Citat
Ako istinski želiš da ideja zaživi , stupi u kontakt sa Gugijem , Vojom ,....itd  pa ako se oni slože da daju svoj doprinos paraglajdingu na ovom forumu , stvar je rešena i rukovodstvo i članovi foruma su ti unapred zahvalni .
ili bi morao dodatno da ti obrazložim šta sam mislio  Huh? laugh Cheesy !!!
PS. I još nešto , letenje se ne uči na forumu već u školama , klubovima ,... " ko se vrabaca plaši , ne seje žito " stoga strah da se desi nešto nepredviđeno je realan jer se bavimo takvim sportom i isto tako se nemože sve u životu predvideti  za to ti je primer nemio događaj koji se desio iskusnom pilotu u Nišu .
Sačuvana

Gavran014
Galeb
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 03 Maj 2011, 10:24:34 »

Ok ..Odustajem...Pozz
Sačuvana

Gavran
coik
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Coik

« Odgovor #11 poslato: 03 Maj 2011, 10:50:12 »

Ne odustajes!!! Kako da vratimo ovu temu? Mihajlo ju je izbrisao!?
Sačuvana

JuVentus
Administrator

Van mreže Van mreže

Model: Ares
Marka: Sky Paragliders

« Odgovor #12 poslato: 03 Maj 2011, 10:53:31 »

Miki, ne verujem da si odustao tako lako i tako brzo. Uzmi lepo preduzmi korak i kontaktiraj par stručnih osoba i vidi ko je zainteresovan. Pošto imaš vremena i dobru ideju realizuj je do kraja a mi ćemo ti dati tehničku podršku(podforum i ograničenja ko može i kako da postuje). Postavi temu glasanja za stručno lice i objasni ljudima zašta i za koga mogu da glasaju.
Sve je ovo vrlo prosto realizovati samo treba uložiti malo vremena. S obzirom da je tvoja ideja računam da bi trebao biti naoštren da je pokreneš jer vidiš da imaš podrške sa naše strane. Ne možeš da računaš da će se drugi ljudi polomiti oko ideje ako ni ti sam nisi spreman da ulužiš trud.
Djole
Sačuvana

Veni, vidi, volo!
www.JuventusVentus.org
Mirče NAUTILUS
Albatros

Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 03 Maj 2011, 17:32:03 »

Evo i po treći put da ti napišem koju reč ( ako i nju pogrešno ne shvatiš ?! ) .
Poenta mojih komentara nije da ti odustaneš i da se lako predaš , već da svoju energiju usmeriš u pravom smeru . Nevidim da sam ti nešto uvredljivo napisao da bi zbog toga imao grižu savesti prema tebi . Kao što rekoh citiram :

Citat
Ne želim da ti ubijam volju i da te demorališem , samo bi želeo da ti skrenem pažnju da objektivnije sagledaš ovaj forum .

Citat
Ako istinski želiš da ideja zaživi , stupi u kontakt sa Gugijem , Vojom ,....itd  pa ako se oni slože da daju svoj doprinos paraglajdingu na ovom forumu , stvar je rešena i rukovodstvo i članovi foruma su ti unapred zahvalni .

Nevidim šta je u ovim savetima bilo nejasno , a uvredljivo ?! To isto i Đole misli kada ti kaže :

Citat
Sve je ovo vrlo prosto realizovati samo treba uložiti malo vremena. S obzirom da je tvoja ideja računam da bi trebao biti naoštren da je pokreneš jer vidiš da imaš podrške sa naše strane. Ne možeš da računaš da će se drugi ljudi polomiti oko ideje ako ni ti sam nisi spreman da ulužiš trud.
Dj

Drugim rečima , kontaktiraj kompetentne ljude koji su voljni da isprete tvoju ideju pa onda organizuj glasanje !!! Što se mene tiče ( a verujem i rukovodstvo foruma misli isto ) smatram da glasanje nije ni potrebno , jer na ovoj temi ima mesta za rad više stručnijih lica . Na taj način bi se dobilo na kvalitetu . Jedini problem je da pridobiješ njihovu pažnju i pristanak na ovu vrstu saradnje , a sve ostalo je tehnički problem koji se može rešiti za jedan dan . Ako sam ti i sada kojim slučajem bio nejasan i uvredljiv , onda izvini neću više imati komentara na tvoje ideje .

« Poslednja izmena: 03 Maj 2011, 18:07:46 Mirče NAUTILUS » Sačuvana

raketa
Albatros

Van mreže Van mreže

Model: Ozone
Marka: R10.2

« Odgovor #14 poslato: 11 Maj 2011, 21:29:02 »

Ljudi postajete gori i od Njemacke sto se tice birokratije na ovom forumu.....
Sačuvana

Trazim shemu da se preselim u Interlaken Cheesy predlog?
Stranice: [1] 2   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
VLtop100!