Hvala Miki na odgovoru, taman sam se uplasio da nikog ne zanima

Moje iskustvo i logika se u potpunosti poklapa sa tvojim. Tacno komande pocnu da vuku na ulazu u stub sto je i logicno.
Ulazak u stub izgleda kao sto si opisao, glajder krene napred i na gore, tacno znam o kom osecaju pricas i to se u potpuno slaze sa logikom. Govorio sam samo o kretanju napred kao o uproscenom modelu onoga sta se dogadja, naravno, kao sto si rekao glajder krene i na gore.
Sto se tice malih i ostrih stubova, danas sam dosta razmisljao o tome. Problem koji se pojavljuje pri analizi takvih situacija je sto se sve odvija previse dinamicki tako da standardna analiza ne moze bas da objasni sta se desava. Prvo, u slucaju jakih i ostrih stubova indukovani otpor ne raste kao sto se to obicno racuna. Kako su reakcije/prelazi vrlo ostri mora da se uzme u obzir i povecani otpor tokom stvaranja pojacanog indukovanog otpora. U klasicnoj aerodinamici ovaj period se smatra kratkim i ovaj otpor se nikad ne racuna. Uski stubovi su slucaj kad je za razumevanje ponasanja neophodno da se uzme i ovaj dodatni otpor. On je posledica energije potrebne da se vrtlozi na krajevima krila povecaju, da tako slikovito kazem.
Takodje ovo kratkotrajno, naglo povecanje otpora moze da doveda da u vrlo uskim i jakim stubovima krilo krene prvo nazad suprotno onome sto daje "standardna" analiza.
Jos jedna stvar koja doprinosi tome je da, posto je pg spora letilica, deo napadne ivice bude u stubu dok izlazna nije. Ovde je strujanje oko aeroporfila potpuno drugacije nego sto se to igde razmatra. Najcesce se razmatra situacija kad je oko profila svuda uniformno strujanje. Trebalo bi razviti poseban softver koji bi mogao to da simulira. Za sada, nista u cemu sam nema takvu mogucnost.
Dakle, generalno, krilo tezi da krene napred i na gore kao sto si opisao. Naravno u siroke i slabe stubove moze da se udje skoro potpuno ravno, pogotovu sa novijim glajderima.
Sto vise ucim to kapiram koliko je pg slozena letilica ako zaista zelis da razumes i izracunas sta se desava. Pojavljuju se problemi i situacije koje se u svim drugim situacijama u vazduhoplovstvu zanemaruju kao previse kratke i nebitne. U paraglajdingu zaista postoji mnogo specificnih problema koji se nigde drugde ne pojavljuju.
Pozdrav