Igor
Pingvin
Van mreže
|
 |
« poslato: 10 Oktobar 2007, 23:32:31 » |
|
Ako su mislili ovako da razvijaju paraglajding u Srbiji .......nemam komentar....Sve je napisano posle ove "reklamice" jednog od centara za obuku koji se naziva "akademijom". Zanima me "ko je ovde lud a ko zbunjen"... Voleo bih da objasne ovu cenu od 500e po stavkama jer ne razumem cifru 500. Zasto ne 200 ili 150...ili zasto ne "dodjite da se druzimo, obuka je besplatna placate prevoz i klopu" Sramota me ali procitajte i sami: ZA PILOTE KOJI POCINJU OBUKO OD POCETKA Prvo troskovi : -500 EVRA (250 NA UPISU OSTATAK U DVE MESECNE RATE) -6500 DINARA ADMINISTRATIVNE TAKSE ZA POLAGANJE(15 dana pred Ispit) -2000 DINARA ADMINISTRATIVNE TAKSE ZA IZDAVANJE DOZVOLE(15 dana pred ispit) U Austriji gde se ja trenutno nalazim cetverodnevni osnovni kurs "Grundkurs I" kosta 260e + 20e za ispit i izdavanje vazece dozvole.U tu cenu ulazi teoretska nastava, koriscenje opreme koju obezbedjuje skola, prevoz i osiguranje polaznika. Toliko kosta i "Grundkurs II" koji je napredniji i obuhvata letenje na visinama iznad 350m, vanredne postupke,poletanje sa jakim vetrom i specificnosti letenja u Alpima. Pored toga se svakog vikenda organizuju letacki izleti koji su veoma jeftini a svaki je organizovan tako da se nesto novo nauci.Na svakom skijalistu je jedna zicara ukljucena za potrebe letaca paraglajdera tako da nema pesacenja i unistavanja kola do starta. Ispadne jeftinije nego kod nas u Srbiji i to znatno.
Da nebi ispalo da lazem evo link pa proverite cenovnik http://www.flugschule-salzburg.at/index.php?m1=2&m2=3&m3=4&lang=en
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
covek je ostvario vecinu svojih snova ako ima porodicu i leti. Zivotno pravilo: ko nista ne ocekuje nikada se nemoze razocarati jer sve sto je lepo dolazi spontano
|
|
|
|
off_martin
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 11 Oktobar 2007, 00:19:26 » |
|
Pozz. Opste se radi o vazduhoplovnoj kulturi generalno na zapadu i kod nas. Tamo je akcenat stavljen na popularizaciji vazduhoplovstva na sve strane ( i paraglajdinga ) jer su svi, pa i mala deca svesni njegove svrsishodnosti dok u Srbiji vazduhoplovna svest nije na visokom nivou. U srbiji mnogi misle da profitiraju na izumirecem vazduhoplovstvu u svim granama. Pa tako ja i moj prijatelj vec godinu dana bitku bijemo sa osnivanjem aero kluba sa nasom cuvenom administracijom jer za to nikog nije briga, na zapadu to nebi tako bilo.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Avijatièari moraju prvo da nauèe da jedre i zbliže se sa vazduhom, pre nego što preduzmu ozbiljne korake kao što je postavljanje motora na letelicu. - Oto Lilijental - (1848-1896)
|
|
|
|
off_martin
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 11 Oktobar 2007, 00:22:12 » |
|
Ali tu smo gde smo. On je obuku zavrsio u izuzetnom paraglajding klubu GRUNF u Nisu. Cena obuke 250 evra prosle godine. Ja je na zalost nisam zavrsio iz razloga finansiranja. Ali hocu. Ljubavi prema letenju nikad kraja. pozz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Avijatièari moraju prvo da nauèe da jedre i zbliže se sa vazduhom, pre nego što preduzmu ozbiljne korake kao što je postavljanje motora na letelicu. - Oto Lilijental - (1848-1896)
|
|
|
Taki
Albatros

Van mreže
Model: Makalu
Marka: UP
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 11 Oktobar 2007, 15:47:52 » |
|
Pozdrav svima ,mozemo mi da se slazemo ili ne sa cenom obuke ili taksi oko polaganja ali narode nismo mi ti koji oredjuju pravila pa nam je stoga badava da mlatimo praznu slamu nego daj da vidimo sta moze da se uradi da cifre na budu tolike?  ??
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
off_martin
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 12 Oktobar 2007, 00:02:27 » |
|
Kako god. Samo sam rekao svoje misljenje. Ja to tako nebih radeo, pogotovo u ovakvoj zemlji gde je vazduhoplovstvo ovoliko zapostavljeno. Na ovaj nacin sa tim cenama necemo ga ponovo izgraditi. Bitno je to zbog drugih, ne zbog nas. Takva cena obuke je vrlo sebicna ! Pozzz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
JuVentus
Administrator

Van mreže
Model: Ares
Marka: Sky Paragliders
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 12 Oktobar 2007, 13:11:20 » |
|
po meni kao sto su neki rekli, cena obuke je do kluba, ali cena polaganja i administrativne takse su katastrofa. Takodje smatram da iako je na skolama koju 'e cenu da lupe, licemerno je govoriti da "razvijaju sport" a sa druge strane traze tu sumu!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Taki
Albatros

Van mreže
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 12 Oktobar 2007, 15:19:32 » |
|
Pozdrav svima!!! Ne bih puno da smaram i ke..m ali ljudi krajnje je vreme da shvatimo da 90% skola za obuku u nasoj zemlji je otvoreno prvenstveno radi dobre zarade a popularizaciju ovog sporta iz ljubavi i uzivanja radi jako mali broj ljudi medju koje mozemo da svrstamo i nas jer stalno pokusavamo nesto da organizujemo pricamo svima o letenju al bez ikakve nadoknade. Price o ciframa ma koliko one bile nerealne su nam uzaludne jer cifre odredjuju neki drugi ljudi u odnosu na nas sitne ribe, Dakle treba pokusati da se razgovorom dodje do ideje i mozda resenja kako bi mozda i uspeli da oborimo cenu polaganja zarad koristi i uzivanja svih nas. POZDRAV 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Pumba
Urednik foruma

Na mreži
Model: Factor
Marka: Nova
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 12 Oktobar 2007, 15:23:57 » |
|
Bitno da ima bar deo ljudi koji je dobre volje i hoce da razvija pg iz ljubavi. Cene zaista jesu prevelike i licemerno je da neko prica kako radi za dobrobit vazduhoplovnog sporta sa takvim cenama. Nekad smo bili sila u jedrilicarstvu sad smo jad i beda. Jos ako pocnu da nas hapse na neregistrovanim poletistima ostaje nam samo da pocnemo da igramo sah. Mada mozda i za to udare tarife.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Aeronautics was neither an industry nor a science, it was a miracle"
|
|
|
Pumba
Urednik foruma

Na mreži
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 12 Oktobar 2007, 15:35:20 » |
|
I da, jos jedna stvar! Da bi bili neko u pg-u moramo da inspirisemo mlade snage, znaci srednjoskolci da bi jednog dana bili svetski letaci. Ne ocekujemo od nekog ko pocne u 30 godina da bude svetski pilot. Ne kazem da ti ljudi manje vrede-svako je izuzetno dobrodoso sto se mene tice. Ali ako hocemo da razvijamo pg trebaju nam mladi piloti koji ce jednog dana postati extra piloti.
E sad, zamislite klinca u srednjoj koji dodje i kaze: "Tata, tata daj mi 500e ocu da letim, i jos malo za prevoz i jos za polaganje..." A tata:"Sine ide zimnica pa treba da pocne skolska godina , trebaju ti patike..."
i mi razvijamo pg!?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Taki
Albatros

Van mreže
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 12 Oktobar 2007, 17:42:56 » |
|
Ajd ovako da dodam ovaj primer. Jednom prilikom sam bioprisutan kada je jedan ucenik imao kacenje na drvo mislite li da je neko od pripadnika njihovog kluba pomogao da se skine sa drveta???
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Pumba
Urednik foruma

Na mreži
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 12 Oktobar 2007, 17:48:25 » |
|
Taki, mislim da znam slucaj o kome pricas. Ako je to to, koliko znam iz price, drugi ucenici su pomagali decku da sidje sa drveta. Mada nisam bio tamo pa ne mogu da tvrdim sigurno.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
|
|
off_martin
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 12 Oktobar 2007, 18:51:48 » |
|
Slazem se da je na skolama da odreðuju cenu obuke ali to je vrlo sebicno ! Ne trebaju nam old tajmeri koji jedini lete u ovoj zemlji vec mlade snage. Kako ce se mladi zainteresovati za vazduhoplovstvo kada i pored opste zapostavljenosti u medijima i svuda jos nekako i naðu neku skolu sa nekim matorim neozbiljnim instruktorima kojima je zivot preko k_rca i koji kazu nekom potencijalnom kandidatu a mozda i vrhunski talentovanom mladim kandidatu, "Sine 500 evra i ce letis ! Nekulturno, neprofesionalno i sebicno. Znam neke takve ljude.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Taki
Albatros

Van mreže
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 12 Oktobar 2007, 19:17:51 » |
|
Opet pocesmo da mlatimo praznu slamu. Ovo razglabanje vodi u nedogled necem vise o parama :(
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Ivy in the sky
Orao