Slažem se sa tobom mr. Rocket,
I meni se čini da je ova asimetrija prošla bez dovoljne kontrole od strane pilota, ali mi smo ovde a on je bio tamo...
[Pre nego što nastavim sa kuckanjem o mom mišljenju, moram napomenuti da je snimak širokog ugla te da visina deluje da je mnogo veća nego što je u realnoj situaciji]
Dakle, imao sam sličnu situaciju kolapsa, sa spidom pošteno nagaženim, na preletu sa Rudnika. Šta je gore, u tom trenutku komande nisam držao a čak sam ih nakačio na magnetiće da mi ne landraraju - čitaj/šifra: retardirani debil.
http://www.juventusventus.org/forum/index.php/topic,1470.0.htmlNa pola puta mi se desila najžešće asimetrija do sada. Gazio sam spid oko 50-60%, zakačio komande za držače i skupio ruke da pravim manji otpor (kako leti supermen) i odjednom iz vedra neba PLJJJJAAAAAAASSSSS. Ode mi 70% krila. Već u žestokoj rotaciji zgrabio sam komande, jedna se odkačila aki druga zaglavljena na gurtni, nije 'tela da popustu. Kontra težište i komandom sam malo usporuio rotaciju ali nažalost napravila mi se kravata pri otvaranju i nastavio sam u nekoj poluspirali krug ipo. Uspeo sam da iskontrolišem glajder, saniram kravatu i vratim se na staru putanju - potrešen ali zadovoljan što se tako završilo...
Poenta svega ovoga je da kada se reaguje na vreme i imaš više od dva tri kruga poniranja visine iznad tla, ovakve stvari se mogu korigovari - treba biti JAKO ODLUČAN i PRECIZAN. Na Pumbinom snimku se vidi prebacivanje težišta ali samo on zna koliko je jako to uradio i koliko jako je povukao suprotnu komandu. Krilo ne treba stolirati ili izazvati spin ali takođe ne treba mu dozvoliti da te zaključa u spiralu bez potrebe.
S druge strane kao što je Ivanova situacija, manja visina, vrlo turbulentni uslovi - tu ako neslušaju komande ima da sluša rezerva! Time zaključujem da ovaj poslednji lik ipak odreagovao ispravno jer: sve se na kraju završilo kako treba. Mogao je da odreaguje drugačije, ali pošto nismo u njegovim čarapama i ne znamo kako bi to on izveo, ovo je pravi način za njega

Pozz
Dj