Buntovnik
Orao

Van mreže
Model: trango 3
Marka: UP (jupi)
|
 |
« poslato: 10 Januar 2011, 23:57:43 » |
|
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 11 Januar 2011, 00:53:08 Buntovnik »
|
Sačuvana
|
"Ima raznih vrsta ludila i neka su od njih pravo uživanje" Bukowski
|
|
|
|
raketa
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 12 Januar 2011, 16:12:37 » |
|
Brale sta bi sa ovim na 01:25? Ovaj sa zelenim niviukom?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Trazim shemu da se preselim u Interlaken  predlog?
|
|
|
Ivan
Galeb

Van mreže
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 12 Januar 2011, 19:43:42 » |
|
On ovde nije dovoljno zakocio levu stranu u pravom momentu, a poceo je da odmrsuje kravatu. Kada je izasao iz stola leva strana je bila mlitava (nije se krilo napunilo potpuno vazduhom) zatim dobija dovoljno vazduha i potrebnu cvrstinu da bi brzo jurnulo i preteklo desnu stranu (krilo je dhv 2-3 ili bez sertifikata) i okrenulo se paralelno sa zemljom tada osa rotacije prestaje da bude desni stabilizator i prebacuje se na sredinu krila i velika je G sila vidi se da ga krilo mlati, uopste nema dobar polozaj tela u sistemu.
Meni se ovo desilo na Advance Sigma 4 2008. godine posle jakog udara balona pri sletanju imao sam 5-6 uzastopnih naizmenicnih asimetrija uz veliko klatno i na zadnjoj asimetriji dobijam kravatu na desnoj strani i ostalo je isto kao i na ovom snimku. Izgubio kontrolu, leva komanda ne reaguje, naglo povecanje G sile, izbacilo me iz dobrog polozaja u sistemu, pokusavam da odmrsim kravatu i nakon dva kruga udaram u zgradu, upadam tacno na terasu drugog sprata udaram u limeni sto koji se totalno iskrivio od mene i za kraj glavom u zid, kod hirurga dobijem 4 kopce ostane mi oziljak za uspomenu, odem u Crkvu zapalim svecu i ne verujem da je sve proslo bez ozbiljnijih posledica. Krilo totalno unisteno licilo je na rezance, zakacilo se za gromobran na krovu.
Kada bih imao istu situaciju potegao bih levu komandu mnogo jace i zatim bi napravio male usi ili ako bih bio nisko bacio rezervu bez razmisljanja.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Pumba
Urednik foruma

Van mreže
Model: Factor
Marka: Nova
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 12 Januar 2011, 19:54:44 » |
|
Krilo je Artik 2, dhv 2/EN C.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Ivan
Galeb

Van mreže
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 12 Januar 2011, 20:06:07 » |
|
Deluje da je vitko kao takmicarac. Posto sam prosao ovo i dalje ne menjam misljenje 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Pumba
Urednik foruma

Van mreže
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 12 Januar 2011, 20:07:51 » |
|
Na 2:19 sam imao istu situaciju. Na zalost deo klipa sa stall-om i izlazom nemam. Ukratko posle stall-a glajder izlazi sa kravatom kao sto se vidi na snimku. Krenuo je u rotaciju - bila bi ista situacja kao na snimku gore da nisam reagovao. Samo sam malo prebacio tezinu na zdravu stranu i povukao komandu. Ostatak se vidi na snimku.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Pumba
Urednik foruma

Van mreže
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 12 Januar 2011, 20:08:26 » |
|
Ivane, ne vidim u cemu se bitno ne slazemo? Mozda je moja izjava da je pustio sve bi bilo ok malo suvise nagla. Dakle, tezina na zdravu stanu kao i komanda na istoj i sve bi bilo ok. Slazem se sa tobom oko toga sto si rekao. Brisem gornji post jer mozda navodi ljude pogresno sa tim "da je pustio..." Verujem da bi se kravata odpetljala bez nekih problema da je stabilizovao glajder sto je trebalo prvo da uradi. moze glajder da leti pravo i sa pola krila.
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 12 Januar 2011, 20:25:57 Pumba »
|
Sačuvana
|
|
|
|
Ivan
Galeb

Van mreže
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 12 Januar 2011, 20:26:50 » |
|
Ok nismo se razumeli, oprosti. Slazem se da se moze odreagovati i spreciti pad pre naglog poniranja. Samo kad krene da ponire pri maloj visini kao u ovom i mom slucaju nema ispravljanja, jedino rezerva. Ja nisam uspeo da ga ispravim jer mi je leva komanda otkazala, vucem je vracam i nista ne reaguje, a telo nisam mogao da prebacim na zdravu stranu jer me je G sila zakucala blize desnoj gurtni i kada krenem ka levoj strani vrlo malo uticem na nju, to je vec pri naglom poniranju.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Pumba
Urednik foruma

Van mreže
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 12 Januar 2011, 20:36:16 » |
|
Da, kad je krenuo u onoliko jaku rotaciju na maloj visini nema razmisljanja - rezerva. Bitno je da se zna da ta rotacija moze da se spreci.
E sad, na SIV-u u mirnom vazduhu je jedna stvar u realnosti i u zescoj turbulenciji (a tad ces i da imas kolapse) skroz druga ko sto si i sam imao prilike, na zalost, da iskusis. Moje skromno iskustvo je da su kolapsi u realnosti zeznutiji nego na SIV-u. U mirnom mozes sam da napravis 50% kolaps, drzis krilo savijeno i ako ne prebacis tezinu na kolapsiranu stranu i malo nakocis zdravu krilo ce bez problema ne da leti pravo nego i da skrene u zdravu stranu. U realnosti kad pukne asimetrija glajder ima mnogo vise tendencije da se zarotira na tu stranu, sto stvari cini zajebanijim i trazi brze i preciznije reakcije.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Ivan
Galeb

Van mreže
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 12 Januar 2011, 20:48:18 » |
|
Lepo si ovo srocio na kraju. I ja da dodam treba ici na SIV ali posle njega nikako se ne praviti vazan. Velika je razlika izmedju kontrolisane asimetrije pod budnim okom instruktora i ozbiljnih deformacija narocito u turbulentnim uslovima. Dok ne postignete tu kondiciju koristite rezervu bez razmisljanja. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Buntovnik
Orao

Van mreže
Model: trango 3
Marka: UP (jupi)
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 12 Januar 2011, 22:23:44 » |
|
Pumbo treba ici na SIV svakako ... Bar nesto se oseti od onoga sta sve moze date snadje, pa makar kako ti kazes da se siv radi u mnogo MIRNIJIM uslovima nego sto je realno letenje.. I sto kaze Ivan stice se kondicija .. Jer kolaps u realnom letunju mozes dobiti bilo kad i bilo gdje i na bilo kojoj visini .. Koliko sam se puta najezijo od snimaka na jouTube ... Mada uzivo nikad nisam video OZBILJAN kolaps sa padom ..na srecu .. Smatram da SIV kurs itekako pomaze i zato glasam za .. Mada nikad nisam bio, moram svakako otic u skorije vreme .. poz.......
na 2:50 je sranje..
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 12 Januar 2011, 22:30:27 Buntovnik »
|
Sačuvana
|
"Ima raznih vrsta ludila i neka su od njih pravo uživanje" Bukowski
|
|
|
Pumba
Urednik foruma

Van mreže
|
 |
« Odgovor #11 poslato: 12 Januar 2011, 22:35:59 » |
|
Daleko od toga da SIV kurs ne pomaze. Ni u kom slucaju mi to nije bila namera da kazem. Treba ici, ne jednom nego redovno. Vredi MNOGO. Samo smo napravili paralelu izmedju realnih uslova i SIV-a. Kolapsi su samo deo onoga sto se uci na SIV-u. Poenta je sto bolje upoznati krilo, reakcije i osloboditi se straha. Mislim da je ogroman broj nesreca produkt toga sto se pilot uplasi i onda ili preterano reaguje ili ne reaguje u opste.
Pozz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
raketa
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 12 Januar 2011, 22:50:26 » |
|
Ljudi mislio sam da li je ovaj pilot prezivio ovaj udar posto je dobro drmnuo u vodu u nezgodnom polozaju.
pozzzz raketa
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Ivan
Galeb

Van mreže
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 12 Januar 2011, 23:34:35 » |
|
To je vec pitanje rezije. Zaboravili su da napisu "Nastavice se..."  Mislim da je preziveo, da nije bar bi pisalo na kraju snimka "In memorial" Letice on jos. 
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 12 Januar 2011, 23:36:39 Ivan »
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
raketa
|
 |
« Odgovor #14 poslato: 13 Januar 2011, 10:45:36 » |
|
Pumbo treba ici na SIV svakako ... Bar nesto se oseti od onoga sta sve moze date snadje, pa makar kako ti kazes da se siv radi u mnogo MIRNIJIM uslovima nego sto je realno letenje.. I sto kaze Ivan stice se kondicija .. Jer kolaps u realnom letunju mozes dobiti bilo kad i bilo gdje i na bilo kojoj visini .. Koliko sam se puta najezijo od snimaka na jouTube ... Mada uzivo nikad nisam video OZBILJAN kolaps sa padom ..na srecu .. Smatram da SIV kurs itekako pomaze i zato glasam za .. Mada nikad nisam bio, moram svakako otic u skorije vreme .. poz....... http://www.youtube.com/watch?v=NQOUjCTCtAk#na 2:50 je sranje.. Ovaj lik leti dhv 2 Cayen-a. I moze se reci da je malo prehladjen u glavu ili u sta vec posto nikako nije kontrirao ovu asimetriju. Da se barem malo nageo u sistemu ili povukao komandu ne bi doslo do ovog...... pozzzzzytzyzyzzzzz ROket scientist 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|