Paraglajding, druženje, skijanje, zezanje :D

23 Maj 2012, 06:04:40 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Nova mogućnost - dodajte vaš SKYPE nalog u profilu. Povežite se sa forumašima...

Početna   Pomoć Pretraga Kalendar Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rotor  (Pročitano 1167 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Sale
Orao

Van mreže Van mreže

Model: Vista
Marka: APCO

« poslato: 30 Septembar 2007, 18:50:28 »

Jedno pitanjce za sve. U stvari prvo snimak letenja u rotoru, a onda i razmisljanje o toj situaciji

E recimo iz ma kog razloga se nadjemo u zavetrenoj strani padine. Sta je najbolje uraditi. Pretpostavka je da kao na ovom snimku nemamo dovoljno visine da ostanemo iznad rotora. Da li je bolje ipak pokusati bezanje od padine, baciti rezervu ili grebati sto blize padini i spustiti se makar i na prvo drvo.
Ja sam citao preporuke da se u ovakvim situacijama rezerva baca samo ako nema drugog spasa jer je i ona jako osetljiva na rotor i nije mnogo izgledno da ce obezbediti bezbedno prizemljenje. Cini mi se da je najbolje ostati sto blize padini. Tu bi cak moglo da se uhvati i penjanje, mada mislim da tome treba odoleti jer mi deluje da bi u visini grebena sigurno doslo do guzvanja krila. Ja bih se trudio da ostanem sto blize uz padinu i da se sto pre prizemljim ako je moguce.
Lepo bi bilo cuti jos neka razmisljanja o ovoj poprilicno verovatnoj situaciji u letenju na brdovitom Balkanu.
Sačuvana

Cheesy
JuVentus
Administrator

Van mreže Van mreže

Model: Ares
Marka: Sky Paragliders

« Odgovor #1 poslato: 30 Septembar 2007, 22:02:30 »

Nisam dovoljno iskusan da pricham o tome ali mislim da bi pokushao da odletim niz vetar dalje od padine. Mozda chak povukao ushi.
neam pojma, nemojte da me obesite za moju glupu izjavu plizzz

pozz
Sačuvana

Veni, vidi, volo!
www.JuventusVentus.org
Sale
Orao

Van mreže Van mreže

Model: Vista
Marka: APCO

« Odgovor #2 poslato: 01 Oktobar 2007, 18:18:42 »

Evo kako ja zamisljam rotor. Mislim da bi pokusaj da odes od padine zavrsio ulaskom u turbulentnu zonu koja bi te stalno obarala i u stvari ti ne bi dala da prodjes kroz nju. Da se razumemo. Nisam siguran da sve to bas ovako izgleda, ali bih voleo da uz sto vise komentara i razmisljanja stvorim sliku o tome kako da reagujem ukoliko mi se desi maler da se nadjem na zavetrenoj strani brda. Citao sam u nekim izvestajima sa takmicenja da su ljudi leteli u rotoru, znaci moze to samo moras da znas kako...

* Rotor.JPG (21.18 KB, 962x616 - pregledano 573 puta.)
Sačuvana

Cheesy
Pumba
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Model: Factor
Marka: Nova

« Odgovor #3 poslato: 01 Oktobar 2007, 23:12:25 »

Ova prica me poseca na modelarsko dinamicko letenje modelima jedrilica. Probajte da izgooglujete nesto o tome. Koliko znam, ljudi jedre upravo na zavetrenoj strani brda. naravno ovo su RC modeli gde nije u opasnosti ljudski zivot.
Teorija iza ovoga je sledeca.Rotor savija iza vrha brda, malo dalje od vrha kretanje je usmereno na dole, da bi se vazduh penjao uz samo brdo. Modelari koriste deo sa nisponom da ubrzaju modele a onda ih vode u deo gde je uspon i zahvaljujuci njemu i nakupljenoj kinetickoj energiji u nisponu dobijaju visinu.
Sad, ovo bas nije moguce paraglajderom ali mozda moze da pruzi neku sliku o rotoru.

evo jedan link za pocetak
http://www.geocities.com/soaringbythebay/dsoar.htm
Sačuvana

"Aeronautics was neither an industry nor a science, it was a miracle";
http://gpspress.com/
SkyLord
Orao

Van mreže Van mreže

Model: SelfMade
Marka: AXISpara

« Odgovor #4 poslato: 03 Oktobar 2007, 18:45:04 »

Misim da NAJBOLJI nacin kad se nadjes u takvoj situaciju je da drzis krilo pod pritiskom,pri sto ja misimda najbolji i najlaksi nacin je da URADIS SPIRALU...   kad si u spiralu krilo ima dosta vise pritisak nego kad letis normalno pa logicno je da tada je mnogo teze da se krilo zatvori... Drugi nacin je da bjezis sto dalje od brdo zatosto sa sama daljina rotore postanu slabij, naravno da pritom treba celo vreme pazlivo da sledis krilo da ne dobijes neki kolaps... Da, mnogo ljudi lete u rotori i to je naj normalna stvar, ali ne na terani kao ovi nasi, to letejne najcesto se koristi u alpima gde letejne za koje mi znamo ovde nema nikakvu vezu sa to tamo...

poz.
M.

P.S:Nadam se da ste me razumeli na ovaj moj srpsko/makedonsi jezik. :wink:  Cheesy
Sačuvana

Martin Jovanoski...
-Team Axis-
www.axispara.cz
www.avasportcentral.com
Flying_man
Menadžer foruma

Van mreže Van mreže

Model: Sigma 5
Marka: Advance

« Odgovor #5 poslato: 03 Oktobar 2007, 23:55:45 »

O ovome bi mogao Gugi nesto da kaže. Pricao je jednom prilikom o tome, i o iskustvima na evropskom prvenstvu u Francuskoj. Pricao je i o tehnici letenja u rotoru (èitaj vaðenju), kako da ga iskoristite kada curite. Ipak mislim da je to ipak za dosta iskusnije letaèe. Ja bih mogao nesto da kazem, ali bojim se da nisam bas najbolje razumeo, pa da ne pricam bezveze.
Sačuvana

Omega
Pingvin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 23 Oktobar 2007, 17:54:30 »

Letenje u rotoru...hmmm, nije bas preporucljivo, ali evo nekih objasnjenja.
Ako je jaci vetar, koji bi kao takav prouzrokovao veliki rotor, onda nikako ne ici od zavetrene strane brda, vec se drzati padine, ako je to ikako moguce. U tom slucaju i na zavetrenoj strani, vrlo lako je moguce da imas dizanje uz samu padinu. Ali ako je sve ok, pokusaj sleteti na padinu sto pre.
Ukoliko je zavetrena strana osuncana, bice turbulentno, ali mnogo manje opasno, i u takvim slucajevima cesto se moze pronaci stub i izvrteti ga.
Ili, ako i nema stuba, rotor ce biti u dobroj meri umanjen.
Cesto, na jacim takmicenjima, takmicari koriste ovu soluciju, i iako rizikuju, znaju da je ponekad ovo jedina mogucnost da se dobije na visini i krene dalje u prelet.
Ukoliko ipak dodjete u situaciju da vas zakaci rotor, tj gura vas, i vase krilo na dole i postoji mogucnost od kolapsa krila, najbolje je napraviti usi i na taj nacin smanjiti povrsinu na koju deluje rotor, a time povecati stabilnost krila. Sa usima ici do zemlje. Ne pustati ih pre sletanja i slicno, jer moze doci do dodatnih komplikacija, usled turbulencije i naglog prelaska iz vertikalnog propadanja u horizontalno. U takvim uslovima se moye desiti da se jedna strana ne otvori kako treba, pa eto dodatnih problema.
Medjutim, kao i sve u pg-u, pre bih svetovao da dobro procenite situaciju i uopste ne dozvolite sebi da glajder upravlja vama (da vas prevuce u rotor) vec da vi upravljate njime. Pratite vremensku situaciju, jacinu vetra, dolazak fronta, i ostale pojave koje vas mogu naterati na ovako nesto.  :shock:
Pozz.
Sačuvana

ly and Glide!
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
VLtop100!