Posto sam od moje drage dobio za rodjendan novu kacigu, resio sam da staru testiram. Kako je kaciga matora, izguljena, nije sertifikovana i sam vise nisam imao mnogo poverenja u nju - bilo bi licemerno da je prodam nekom. Dakle, resio sam da je lomim

Radi se o integral kacigi naseg proizvodjaca 4th Dimension.
Prema testu EN 966 koji je trenutno vazeci za testiranje pg kaciga, kaciga mora da izdrzi 2 udarca od po 90 J. Poredjenja radi skijaske kacige moraju da izdrze jedan udarac od 60 J - ocigledno znatno manje nego pg kacige. Kako je prosecna glava teska 4,5 -5 kg (nasao info na internetu - cisto da me ne shvatite pogresno

) u kesu sam stavio pasulj u tezini od 4.4kg. Kaciga je teska 0.92 kg sto je sve ukupno dalo oko 5,3 kg. Izracunao sam da kaciga treba da padne sa visine od 1,75m da bi udar imao jacinu oko 90 J. Ostalo je da je zveknem na beton. Koliko sam video na klipu sa EN testiranja oni testiraju kacigu na udar o ravnu povrsinu i ostru ivicu. Kako god, ja sam imao ravan beton pri ruci
Kacigu smo (Svetlana i ja) pustili sa visine od 1.75 cm tri puta. Rezultat je znatno manje ostecenje nego sto sam mislio. Osim ogrebotina nema nikakvih drugih ostecenja. Nema naprslina ni na spoljasnjem "oklopu" ni na unutrasnjoj peni kao sto se vidi na slikama. Ocekivao sam znatno vise.
Moram da napomenem da je ovo testiranje vise bilo zabave radi nego sto ima neki ozbiljan znacaj. Za ozbiljno testiranje treba i ozbiljnija oprema - nemojte da se rukovodite ovim rezultatima. Sertifikovana kaciga je sertifikovana kaciga i to je to.
P.S. Pasulj je ostao nepovredjen i trenutno se kuva