Paraglajding, druženje, skijanje, zezanje :D

23 Maj 2012, 06:02:26 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Latinska izreka nedelje:
Vir bonus miser vocari, at esse non potest miser.
(Dobar čovek može biti nazvan bednikom,ali ne može biti bedan.)

Početna   Pomoć Pretraga Kalendar Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Odokativni test kacige  (Pročitano 479 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Pumba
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Model: Factor
Marka: Nova

« poslato: 25 Decembar 2010, 13:54:53 »

Posto sam od moje drage dobio za rodjendan novu kacigu, resio sam da staru testiram. Kako je kaciga matora, izguljena, nije sertifikovana i sam vise nisam imao mnogo poverenja u nju - bilo bi licemerno da je prodam nekom. Dakle, resio sam da je lomim Smiley Radi se o integral kacigi naseg proizvodjaca 4th Dimension.

Prema testu EN 966 koji je trenutno vazeci za testiranje pg kaciga, kaciga mora da izdrzi 2 udarca od po 90 J. Poredjenja radi skijaske kacige moraju da izdrze jedan udarac od 60 J - ocigledno znatno manje nego pg kacige. Kako je prosecna glava teska 4,5 -5 kg (nasao info na internetu - cisto da me ne shvatite pogresno Smiley ) u kesu sam stavio pasulj u tezini od 4.4kg. Kaciga je teska 0.92 kg sto je sve ukupno dalo oko 5,3 kg. Izracunao sam da kaciga treba da padne sa visine od 1,75m da bi udar imao jacinu oko 90 J. Ostalo je da je zveknem na beton. Koliko sam video na klipu sa EN testiranja oni testiraju kacigu na udar o ravnu povrsinu i ostru ivicu. Kako god, ja sam imao ravan beton pri ruci Smiley

Kacigu smo (Svetlana i ja) pustili sa visine od 1.75 cm tri puta. Rezultat je znatno manje ostecenje nego sto sam mislio. Osim ogrebotina nema nikakvih drugih ostecenja. Nema naprslina ni na spoljasnjem "oklopu" ni na unutrasnjoj peni kao sto se vidi na slikama. Ocekivao sam znatno vise.

Moram da napomenem da je ovo testiranje vise bilo zabave radi nego sto ima neki ozbiljan znacaj. Za ozbiljno testiranje treba i ozbiljnija oprema - nemojte da se rukovodite ovim rezultatima. Sertifikovana kaciga je sertifikovana kaciga i to je to.

P.S. Pasulj je ostao nepovredjen i trenutno se kuva Smiley

* P1020454.JPG (61.53 KB, 653x490 - pregledano 42 puta.)

* P1020458.JPG (51.57 KB, 653x490 - pregledano 45 puta.)

* P1020459.JPG (51.03 KB, 653x490 - pregledano 46 puta.)

* P1020460.JPG (49.06 KB, 653x490 - pregledano 42 puta.)

* P1020464.JPG (69.12 KB, 653x490 - pregledano 44 puta.)

* P1020465.JPG (57.95 KB, 653x490 - pregledano 48 puta.)
« Poslednja izmena: 25 Decembar 2010, 13:58:40 Pumba » Sačuvana

"Aeronautics was neither an industry nor a science, it was a miracle";
http://gpspress.com/
coik
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Model: Summit XC
Marka: UP

Coik

« Odgovor #1 poslato: 25 Decembar 2010, 14:12:27 »

Zanimljivo pumba! Ova kaciga lici na charly insider koju trenutno nosim... u svakom slucaju dobra tema i zanimljiv test. Inace, nadam se da ne treba mnogo govoriti  o znacaju ovog dela opreme u nasem sportu. Svedok sam jednog dogadjaja na Zlatiboru, gde je kaciga spasila zivot tada Vuletu. Naime zaneli smo se malo u letu i nismo primetili da je znatno pojacao vetar. On je tada pod usima i spidom pokusao da izgubi visinu u cemu je i uspeo, medjutim kako se sve to desavalo u nekom blago rotoru, nije uspeo da ih ispravi i sleteo je sa njima. Ono cega cu se secati je njegov izraz lica kada se vratio u nase vidno polje, sa pricom da ga je udar vetra dohvatio na zemlji i poceo da vuce po nekom kamenju i krsu. Pokazao nam je kacigu, koja je imala rupu od kamena i to ne malu.  Sigurna teska povreda glave ako ne i fatalna da je nije imao tada. Od tada nisam napravio ni jedan let bez kacige!
Ono sto bih ja preporucio pocetnicima, je da obavezno uzimaju kacige sa zastitom za bradu!! Pustite otvorene modele, itd ... ovaj stitnik za bradu moze i te kako da zatreba ( uletanje u krosnje, padovi pri startu itd...)
Sačuvana

JuVentus
Administrator

Van mreže Van mreže

Model: Ares
Marka: Sky Paragliders

« Odgovor #2 poslato: 25 Decembar 2010, 14:19:50 »

Bravo Svetlana i Mare. Svaka čast za odrađene testove. Sada je samo ostalo da prkačite izveštaj kakvog je ukusa pasulj jer ako nije dobar to možda znači da je pasulj imao potres mozga te test je dokazao da kaciga ipak nije dobra. Ako je pasulj dobrog ukusa i gust ko kad ga baba spremi onda je kaciga dosledna letačkim sportovima. Cheesy

Wink
+1 za Pumbu
Sačuvana

Veni, vidi, volo!
www.JuventusVentus.org
Pumba
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 25 Decembar 2010, 14:25:16 »

Djole, izvestaj o pasulju sledi. Mozda ce sad da bude meksi Smiley
Sačuvana

Pumba
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 25 Decembar 2010, 14:34:26 »

@Coik, Ove je u sustini kopija Insidera. Generalno i ja vise volim integral kacige. Misljenja su podeljena sta je bolje. Sve zavisi od srece kako padnes. Negde sam citao da se lekari u Alpskim zemljama maltene groze integral kaciga i smatraju da su kacige bez zastite za bradu mnogo bezbednije. Kako tvrde, ceste su povrede vrata bas zbog integrala. Druga stvar koju kazu je da im je mnogo lakse da poprave vilicu nego vrat. U alpinizmu su cak kacige sa zastitom za bradu strogo zabranjene. Jos jedan argument je da je sa integral kacigom mnogo teze izvesti ozivljavanje/vestacko disanje a nakon pada, ako se sumnja na povredu kicme i vrata, kaciga ne sme da se skida.

Svetlana je presla na otvorenu kacigu, ne zato sto ne voli integral, naprotiv. Kacige se najcesce prave po jednom kalupu nekom "M" recimo, a samo se unutrasnjost menja od velicine do velicine. Zbog toga je njoj integral kaciga bila velika i zaklanjala deo vidnog polja. Imala je cesto problema na padini u guzvi da vidi druge letace sa strane. Kako ovo nije previse bezbedno, odlucila se da predje na otvorenu kacigu. Ja i dalje preferiram integral kacigu. Najbolje da ne zatreba.
« Poslednja izmena: 25 Decembar 2010, 14:36:12 Pumba » Sačuvana

Flying_man
Menadžer foruma

Van mreže Van mreže

Model: Sigma 5
Marka: Advance

« Odgovor #5 poslato: 25 Decembar 2010, 15:40:43 »

Pre nekoliko godina sredjivali smo jedan start na 5 minuta kolima od moje kuce. Posto nam je jedan gazda parcele dozvolio da posecemo drva, a drugi iznad njega nije dozvolio da secemo start je prezahtevan i nema mnogo mesta za poletanje. Tako da je samo za vetrove od preko 3-4 m/s, i tata imas mogucnost za moksimalno 3-4 koraka. Ali je dosta strm i moglo je da se polece. Jednom prilikom dosli smo na start ali je vetar bio od 0- 1 m/s max. Drug je uspeo da iskorist udar i odstartao je bezbedno. Ja sam prikopcan u vezu sa nekom motoristickom kacigom cekao dobrih 40 minuta da poletim. Posto smo imali i publiku od njegove zene i mog brata koji su me pozurivali da poletim, u jednom trenutku osetio sam da mi se jeze ledja od povetarca. Podigao sam glajder, okrenuo se i posle dva koraka bacio sam se glavom unapred. Vetar ili to sto sam mislio da je bio vetar nije bilo dovoljno da me podigne. Sledeseg trenutka pogodio sam direktno u drvo koje je bilo desetak metara ispred mene. Na svu srecu nisam imao nikakve povrede, iako se udarac o drvo cuo i u podnozju brda nekih 100 m ispred i nize oko 150m. Drug je pomislio da je drvo puklo koliko je jak udarac bio. Otada nikada vise ni ne pomisljam na letenje bez kacige.
A imam i slucaj kada sam po jakom vetru uradio top landing, u trenutku kada sam dodirnuo zemlju udar vetra me je bacio par metara unazad i pogodio sam glavom u zemlju. Kaciga je i to izdrzala a mene je glava bolela narednih nekoliko dana.
Sačuvana

Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
VLtop100!