Paraglajding, druženje, skijanje, zezanje :D

23 Maj 2012, 05:50:23 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Nova mogućnost - dodajte vaš SKYPE nalog u profilu. Povežite se sa forumašima...

Početna   Pomoć Pretraga Kalendar Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: POCETNICI PAZNJA!!!!!  (Pročitano 1538 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
coik
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Model: Summit XC
Marka: UP

Coik

« poslato: 10 Decembar 2010, 15:21:49 »

Vec dugo razmisljam o tome da li da pokrenem jednu temu ili ne. Iskreno sam verovao da je to proslost, medjutim, neki dogadjaji su me naveli na suprotno misljenje. O tome se vec pisalo ovde, izgleda ne dovoljno.  Rec je o prodaji starih competisn krila pocetnicima. Svedok sam bar 3 takva slucaja. Necu navoditi nikakva imena, jer mi nije cilj da prozivam, vec da skrenem paznju na problem. Svaka veza i slicnost sa stvarnim dogadjajima i ljudima je medjutim namerna!
     Pre nekih mesec dana mi se javio jedan momak iz GM. Videli smo se, popricali i rekao mi je da ima problem sa opremom. Rekao je da su mu prodali takmicarsko krilo iz 99 godine i neki sistem sa rezervom za 800e. Rekao je i to da je pocetnik i da nema ni munata u vazduhu. Rekao sam mu da primi moje iskreno saucesce  Undecided i da nazalost nije ni prvi ni poslednji kome se to desilo. Kasnije sam u razgovoru sa nekim drugim letacima saznao da to krilo neki iz miloste zovu leteci sanduk... Jednom smo pri povratku sa Crnog vrha, svratili kod njega da krilo i vidimo Angry Gradient safir 2000. Generalni savet je bio da se ne zeza sa zivotom.
Rekao nam je da je to vec uradio i da je imao nezgodu i da se okacio na drvo. Na svu srecu prosao je bez povreda. Mi njemu vise nista nismo rekli, sve mu je bilo jasno. Sada je nabavio 1-2 krilo, polako uci ground heandling i sprema se za obuku!!
      Elem, sinoc se cujem sa jednim mojim drugarom i bezveze, spomene kako sece starog airwava. Kaze bice vetrokaza  Wink Setim se tog krila, kao i problema koje je imao sa njim. Evo i par slika kako treba sa takvim krilima. Namerno bez imena, ali akteri ce se prepoznati.

« Poslednja izmena: 11 Decembar 2010, 16:20:56 coik » Sačuvana

Pumba
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Model: Factor
Marka: Nova

« Odgovor #1 poslato: 10 Decembar 2010, 15:43:19 »

+ zatebe Coik. Ovo je vrlo ozbiljna tema. Iskreno, mislio sam da takvih stvari vise nema ili da su danas vrlo retke. Barem nisam skoro cuo za takav slucaj. Mozda sam ja naivan. Ljude koji prodaju takva krila zaista ne razumem. Ne samo pocetniku, vec bilo kome.
Sačuvana

"Aeronautics was neither an industry nor a science, it was a miracle";
http://gpspress.com/
Ixa
Orao

Van mreže Van mreže

Model: Mamboo
Marka: Nova

« Odgovor #2 poslato: 10 Decembar 2010, 22:24:17 »

Najgora stvar je to sto je gore pomenuti momak iz GM prodavca ovog krila nasao na INTERNETU preko sajta jednog naseg kluba!!! Kako mi je rekao, bio je potpuno iskren i rekao prodavcu (ako se tako moze nazvati) da je potpuni pocetnik. Onada mu taj lik prodaje gore pomenuto krilo Gradient SAPHIR 2000 - ANFOR Preformance

http://www.para2000.org/wings/gradient/saphir2000.html

zajedno sa sistemom veza slicnog godista i rezervom koja je "stara ali dobra  Wink "  Sistem je sa diagonalama - stariji piloti sigurno pamte tu tehnologiju...

Ja razumem kad neki politicar zezne birace ili sportski sudija igrace, ali ovo je zezanje sa necijim zivotom!!!
Sačuvana

Do not underestimate the power of stupid people in large numbers!!!
Flying_man
Menadžer foruma

Van mreže Van mreže

Model: Sigma 5
Marka: Advance

« Odgovor #3 poslato: 11 Decembar 2010, 03:39:38 »

Pa kad je bio iskren sa doticnim prodavcem opreme a ovaj ga posteno prevario, red je da kaze i njegovo ime da zastiti neke buduce naivne pocetnike.

Nekad sam i ja kupio slicno krilo u stvari dao sam polovan mobilni telefon za njega. Doduse ja sam znao sta kupujem, i nisam bas bio pocetnik, i dobro sam se informisao pre kupovine tog krila.

Drugi primer je moj na zalost pokojni prijatelj koji je kupio opremu na ebay, takmicarsko krilo iz 1997 i sistem neki sup air slicnog godista i na zalost platio je glavom zezanje. A samo nedelju dana pre toga ubedjivali smo ga da mu to krilo ne treba i toga dana ga nije leteo. No samo na kratko, nedelju dana posle toga opet se dohvatio tog krila i u kombinaciji sa sedistem, zahtevnijim uslovima za letenje tog dana i svojim neiskustvom nazalost nije vise sa nama.

Koliko god mi je tesko da pisem o ovome, ipak mislim da ce pomoci mnogima da shvate da se to ne desava tamo nekom drugom, vec da moze lako i nama da se desi ili nama dragim osobama.
« Poslednja izmena: 11 Decembar 2010, 03:41:33 Flying_man » Sačuvana

raketa
Albatros

Van mreže Van mreže

Model: Ozone
Marka: R10.2

« Odgovor #4 poslato: 11 Decembar 2010, 10:22:25 »

Po meni treba staviti javno imena ljudi koji imaju obicaj da uvale robu pocetnicima Smiley
Sačuvana

Trazim shemu da se preselim u Interlaken Cheesy predlog?
JuVentus
Administrator

Van mreže Van mreže

Model: Ares
Marka: Sky Paragliders

« Odgovor #5 poslato: 11 Decembar 2010, 13:03:12 »

Coi tebi +1 za pokretanje ozbiljne teme i isticanja klasične početničke priče.  Jedino mislim da nije potrebno staviti Stevino ime u naslov iako je to šala. S druge strane tema ipak nije za šalu. Naslov treba privući ljude na pravu namenu teme koja , kao što si pomenuo nema veze sa njim nego je vezana za vrlo ozbiljnu situaciju kod početnika na tržištu polovnih krila.
Ovu temu ću prebaciti u Bezbednost i SIV ili Nauči i ti da letiš kad smislim šta je pametnije ili kad mi neko da dobar predlog.

Bane tebi isto +1 zato što si dao jedan primer gde se nije sve završilo kako treba i iako je tebi to bolno sećanje, podelio si ga sa nama kako se to nebi ponovilo. Mislim da je TO jedan od ciljeva ovog foruma. Da širi znanje i da ljudi nauče nešto na tuđim greškama, jer u ovom sportu nekada se greške SKUPO PLAĆAJU.
Sačuvana

Veni, vidi, volo!
www.JuventusVentus.org
coik
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Coik

« Odgovor #6 poslato: 11 Decembar 2010, 16:22:02 »

OK Djole, slazem se. Evo dobila je prikladniji naslov. Postavicu je kao lepljivu.
« Poslednja izmena: 11 Decembar 2010, 16:24:21 coik » Sačuvana

Davor
Patka

Van mreže Van mreže

Model: Kantega 2

« Odgovor #7 poslato: 11 Decembar 2010, 17:58:06 »

Svaka cast Ivice na ovorenoj temi, nije za precutkivanje. Nije mi jasan takav covek i njegova svest i savest. Mislim da cemo se docepati imena na bilo koji nacin jer to je stvar za javnu osudu svih nas koji se bavimo ovim sportom i znamo sta znaci dobra i losa oprema, direktno ugrozavanje necijeg zivota, namerno guranje u ambis......nemam reci a on je tu medju nama i siguran sam da je prisutan na forumu...pozzzz
Sačuvana

ex je dobar ali je letenje zanimljivije !!!
Flying_man
Menadžer foruma

Van mreže Van mreže

Model: Sigma 5

« Odgovor #8 poslato: 11 Decembar 2010, 22:08:00 »

Ispustio sam da napisem u proslom postu, jos neke detalje.
Drug koji je nastradao imao je kintu, nije mu falila da ne bi mogao da kupi dobru opremu, a nije ni bio klinac (imao je oko 50 godina).
Toga dana ja i jos jedan drug smo napravili prelete oko 20 km, ja sa Sigmom 5 (dhv 2) i on sa Airwave kiss-om (dhv 1-2). Dok je ovaj najneiskusniji leteo takmicarca (ne mogu da se setim koje je krilo) ali dhv 2-3.
Sačuvana

Taki
Čovek ptica

Van mreže Van mreže

Model: Makalu

« Odgovor #9 poslato: 12 Decembar 2010, 23:49:32 »

Evo nađoh na sajtu DCV-a podatke o tom udesu.
Glajder Firebird, model G-sport, velicina М, DHV-2-3
Sistem veza SUP AIR PROTECH, model: Evolution,
Sačuvana
Ilidza
Jaje
*

Van mreže Van mreže

Model: mustang 2
Marka: airwave

« Odgovor #10 poslato: 13 Decembar 2010, 15:31:42 »

Bio je to lep glajder za secenje, makaze su prosto klizile po njemu. Slava mu!
Sačuvana
JuVentus
Administrator

Van mreže Van mreže

Model: Ares
Marka: Sky Paragliders

« Odgovor #11 poslato: 13 Decembar 2010, 18:06:32 »

Ilija evo ti prvog poena karme za davanje ispravnog primera sečenjem tog glajdera!!
Sačuvana

Veni, vidi, volo!
www.JuventusVentus.org
DraganGM
Pingvin
*
Van mreže Van mreže

Model: Epsilon 3

« Odgovor #12 poslato: 13 Decembar 2010, 18:42:50 »

Citajuci sve odgovore na postavljenu temu prosecan ucesnik foruma ce verovavatno izvuci pouku iz svega napisanog, a kako vreme prolazi, mozda ce se na kraju slatko nasmejati. Situacija je malo drugacija ukoliko ste bili jedan od junaka price. U ovom slucaju ja sam bio taj „momak iz GM-a”.

Znam da ce me ovog momenta mnogi od Vas okarakterisati kao prilicno lakovernog tipa, ali nema veze. Ceo svoj pristup ovom sportu pravio sam gledajuci nesto kao npr. http://www.youtube.com/user/coikon#p/u/4/0e4wge67NCs i upoznavajuci ljude koji su odavno u prici. Tada sam formirao  misljenje da su paraglajderisti ljudi izuzetnih moralnih crta, velikog srca. Ostvariti svoje decacke snove o letenju i uz put biti deo jedne takve populacije za mene je trebalo da bude cast i zadovoljstvo.

Medjutim, ni jedna prica ne moze da ima razradu bez onog “ali”...  Moja nadanja da cu ovde naici samo na one koji ni po cemu ne lice na drustvene grupe okupljene zarad licnog bogacenja na racun drugih, ispostavila su se kao pogresna. U trenutku kada neki izuzetni ljudi pokusavaju da preko ovog sporta Srbiju predstave u najlepsem svetlu, ili pak da naprave prvo srpsko krilo, istog momenta postoje i oni koji bi tudje zivote prodali za nekoliko stotina eura. I jedne i druge spaja isto nebo. Razdvaja ih obraz.

Nakon svega, ipak se nadam da su ovakvi slucajevi podvaljivanja minorni i da ih cine ljudi cija se brojnost moze smatrati statistickom greskom. Fantasticne ideje koje sam pominuo ne smeju biti minirani glupostima ove manjine.

Ne bih zeleo vise da duzim vec da dam svoj skromni doprinos bezbednosti. Nisam pravnik, ali imam nekih saznanja da ne smem bas javno na ovom forumu da ispisem ime i prezime “prodavca”. To automatski ne znaci da ga urednici foruma ne znaju. Bilo kako bilo, svako ko bude kupovao bilo sta od opreme moci ce da sazna da li je doticni vec nekog „usrecio”. U tom smislu Vam i ja licno stojim na raspolaganju.

Pozdrav svima!

Dragan
Sačuvana
live to fly
Čovek ptica

Van mreže Van mreže

Model: Electron
Marka: Ozon

« Odgovor #13 poslato: 13 Decembar 2010, 21:48:42 »

Jbg Dragane.U svakom zitu ima kukolja.Jing i jang druze.
puno pozz...!!!
Sačuvana

Zivi da bih ostvario svoje snove ili si ziveo nizasta.I covek bez snova je kao i ptica bez krila.Malo budisticke mudrosti Smiley
Mirče NAUTILUS
Albatros

Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 13 Decembar 2010, 22:16:57 »

Ne gubi veru prijatelju !!! Vidiš da se saosećamo sa tobom i kolektivno zgražavamo na NEdela pojedinaca . Tvoj slučaj je uzburkao paraglajding populaciju i pokrenuo opšte udruživanje u borbu protiv nesavesnih i nemoralnih ljudi . Tvoj primer je pokrenuo opštu diskusiju i hvala ti što si svojim izlaganjem stavio pečat na rešenost svih nas da u ovome istrajemo . Nažalost kao što si pročitao bilo je i tragičnih slučajeva , a opet ta tema nije pokrenuta na vreme , jer da jeste možda bi izbegao da budeš žrtva prevare . Jedna lasta ne čini Proleće , zato ne sudi o svima nama na osnovu pojedinaca . Zelim ti da ostvariš svoje letačke snove i budi , budi uporan i nepokolebljiv u tome !!!
Pozdrav od srca !!!
Sačuvana

Pozdrav , BRAĆO PO KRILU !!!
Stranice: [1] 2   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
VLtop100!