Paraglajding, druženje, skijanje, zezanje :D

23 Maj 2012, 05:02:35 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Nova mogućnost - dodajte vaš SKYPE nalog u profilu. Povežite se sa forumašima...

Početna   Pomoć Pretraga Kalendar Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: "Mitsos" leđni start  (Pročitano 942 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
JuVentus
Administrator

Van mreže Van mreže

Model: Ares
Marka: Sky Paragliders

« poslato: 05 Oktobar 2010, 22:39:36 »

Tehnika leđnog starta koja je zvanično prihvaćena i obuhvaćena u obuci, od skoro, u Australijskim školama.

Dakle ukratko:(ovo je primer za okret u desno pri poletanju - sve isto važi za okret u levo samo obrnuto Wink)
1. Namestiš se za leđni start okretom na levo i prebacivanjem desne gurtne preko glave.
2.  Sada je desna gurtna PREKO leve. Ako već prethodno nisi uzeo komande u ruke, uzmi desnom desnu(sa desne gurtne) a levom levu komandu izvusi od ispod desne. U suštini komande treba da ti stoje u rukama tako da kad se okreneš za poletanje one budu u pravilnoj poziciji.
3. DESNOM rukom uhvatiš OBE A gurtne
4. LEVOM rukom ODOZDO uzmeš OBE C ili D gurtne(zavisi od broja gurtni koje imaš i od tvoje volje Cheesy)
5. Krilo digneš povlačenjem A dok BOČNIM pomeranjem D gurtni kontrolišeš krilo, kao i pomeranjem tela(sebe) ispod istog.
6. Kad si spreman poletanje - brzo puštanje D i A grt., zatezanje komandi i okret u napred je dovoljan da se bezbedno vineš unebo.

Prednost ove tehnike je što pri jakom vetru krilo je konstantno pod kontrolom bez da te previše vuće unazad i ako zastane ili krene uvek ti je tu desna na A da ga povuče ka napred. Ovu tehniku i varijacije na nju sam viđao i ranije po startovima u Srbiji i šire ali se malo o njoj priča i ne koristi se toliko često. U poslednje vreme pogotovo na ovdašnjim startovima i terenima na Alpima sam koristio tu tehniku i mogu vam reći da je nivo kontrole pri jačem vetru izvanredan!
Uskoro planiram da snimim i sam neki klipić na srpskom ako me ne preduhitri Pumba koji vrlo dobro(čitaj:fenomenalno) zna ovu tehniku!!!

Evo klip na angličanskom za sada  Tongue :
Mitsos reverse launch

Zooppp
Djole
Sačuvana

Veni, vidi, volo!
www.JuventusVentus.org
Zligor
Čovek-Lav ptica

Van mreže Van mreže

Model: Boomerang 16, dhv 7
Marka: Gin tonik

« Odgovor #1 poslato: 05 Oktobar 2010, 23:06:58 »

Zanimljiva tehnika, mada nema potrebe za zadnjim gurtnama ako se glajder postavi u vetar Cool Wink
Nego evo nesto offtopic da te priupitam: Daj donesi nam GoPro HD iz Francuske ako ima tamo da se kupi, ce te castimo pivom Grin
Al ozbiljno, evo hoce Pumba da pazari, ja, pa mozda i jos neko. Ugradis se po 10 evrica i taman da zanovis karabine Smiley Ili nove rukavice, ili pivo Cheesy
Sačuvana

Potpuno je isto kao i kada si bio dete i sanjao da letis.
Sada je jedina razlika u tome sto se probudis i znas da stvarno mozes Smiley
Pumba
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Model: Factor
Marka: Nova

« Odgovor #2 poslato: 06 Oktobar 2010, 10:26:00 »

Pumbi treba GoPro da snimi ovu tehniku Smiley
Sačuvana

"Aeronautics was neither an industry nor a science, it was a miracle";
http://gpspress.com/
PilotProject
Gost
« Odgovor #3 poslato: 06 Oktobar 2010, 15:09:53 »

DHV skolski film koji se koristi u skolstvu austrije i nemacke lepo pokazuje bas sve o paraglajdingu......poletanje sve varijacije i mogucnosti,handling,letenje,obaranje visine,rezervni padobran,sletanje itd itd......
neznam kome ali sam davno dao taj CD na kopiranje i podelio u srbiji u vise navrata,mislim da je jedan od tih CD i kod X  (KG) !
eto da nije onih koji to ljubomorno cuvaju za sebe komentarisali bi ovo pre 5 godina a ne sada...
nista kad je tako potrazit cu to u arhivi i ponovo iskopirati te poslati zainteresovanima postom.....
ko bude osecao potrebu neka se javi,nebih ga stavljao na sajt zbog autorskog prava DHV.....
to je stara verzija ali letenje glajderom je letenje glajderom tako da je uvek aktuelan CD.
pilotproject@live.at je moj mejl ukoliko neko zeli taj CD,nista nekosta cak i postarinu snosim ja....posalji mi tvoju adresu i cim prije saljem postom......na nemackom je ali je razumljivo snimljen......
pozdrav
zux
Sačuvana
Pumba
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 06 Oktobar 2010, 15:29:59 »

Evo linka gde moze da se skine Ozonov filmic o groundhandlingu:

http://thepiratebay.org/torrent/4253901/Paragliding_Ground_Handling_Techniques.mkv

Postoji gomila filmova o paraglajdingu, mislim da je bilo par tema sa linkovima. Ne moras da se cimas Pilotproject sa slanjem. Hvala u svakom slucaju na dobroj volji.

Sačuvana

Pumba
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 06 Oktobar 2010, 15:31:53 »

Mogli bi da stvarno snimimo neki filmic na srpskom sa zemljorukovanjem. Ako neko ima kameru i voljan je da se bavi time ja hocu da budem zamorce Smiley
Sačuvana

vujicicdragan
Jaje
*

Van mreže Van mreže

VALjDA CU USPETI

« Odgovor #6 poslato: 22 April 2011, 19:12:38 »

Pumba covece  ma ja bih hteo da budem zamorce tako bih brzo naucio ali imam nesto sto me muci
kada se okrenem prema paraglajderu totalno mi se konci pomrse neznam u stvari sa koje strane hvatam prednje gurtne to mi je problem za pocetak molim vas svi koji ste iskusni da mi pomognete oko toga ina ce sam ovako savladao i skapirao sam komande ostalo ce da pokaze volja (HVALA)... glajder
Sačuvana
Miša
Albatros

Van mreže Van mreže

Model: Sport 3
Marka: Airwave

« Odgovor #7 poslato: 24 April 2011, 08:48:16 »

Draganče, za početak bi trebao da bude neko od iskusnijih pilota pored tebe dok zemljorukuješ, veruj mi tako je najbrže, najbolje i najsigurnije i možeš na licino mesto da mu postaviš more pitanja koje te sada muče...a posle samo trening, trening, trening...

Uzgred i ja sam zainteresovan za GoPro 960...Poz. Miša glajder desant Grin
Sačuvana
raketa
Albatros

Van mreže Van mreže

Model: Ozone
Marka: R10.2

« Odgovor #8 poslato: 24 April 2011, 10:35:33 »

Ova tehnika se kod nas u skoli uci kao primarna....
Sačuvana

Trazim shemu da se preselim u Interlaken Cheesy predlog?
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
VLtop100!