Tehnika leđnog starta koja je zvanično prihvaćena i obuhvaćena u obuci, od skoro, u Australijskim školama.
Dakle ukratko:(ovo je primer za okret u desno pri poletanju - sve isto važi za okret u levo samo obrnuto

)
1. Namestiš se za leđni start okretom na levo i prebacivanjem desne gurtne preko glave.
2. Sada je desna gurtna PREKO leve. Ako već prethodno nisi uzeo komande u ruke, uzmi desnom desnu(sa desne gurtne) a levom levu komandu izvusi od ispod desne. U suštini komande treba da ti stoje u rukama tako da kad se okreneš za poletanje one budu u pravilnoj poziciji.
3. DESNOM rukom uhvatiš OBE A gurtne
4. LEVOM rukom ODOZDO uzmeš OBE C ili D gurtne(zavisi od broja gurtni koje imaš i od tvoje volje

)
5. Krilo digneš povlačenjem A dok BOČNIM pomeranjem D gurtni kontrolišeš krilo, kao i pomeranjem tela(sebe) ispod istog.
6. Kad si spreman poletanje - brzo puštanje D i A grt., zatezanje komandi i okret u napred je dovoljan da se bezbedno vineš unebo.
Prednost ove tehnike je što pri jakom vetru krilo je konstantno pod kontrolom bez da te previše vuće unazad i ako zastane ili krene uvek ti je tu desna na A da ga povuče ka napred. Ovu tehniku i varijacije na nju sam viđao i ranije po startovima u Srbiji i šire ali se malo o njoj priča i ne koristi se toliko često. U poslednje vreme pogotovo na ovdašnjim startovima i terenima na Alpima sam koristio tu tehniku i mogu vam reći da je nivo kontrole pri jačem vetru izvanredan!
Uskoro planiram da snimim i sam neki klipić na srpskom ako me ne preduhitri Pumba koji vrlo dobro(čitaj:fenomenalno) zna ovu tehniku!!!
Evo klip na angličanskom za sada

:
Zooppp
Djole