Paraglajding, druženje, skijanje, zezanje :D

23 Maj 2012, 04:55:21 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Nova mogućnost - dodajte vaš SKYPE nalog u profilu. Povežite se sa forumašima...

Početna   Pomoć Pretraga Kalendar Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Gluposti koje nam se desavaju,nase PG skolstvo....  (Pročitano 913 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
PilotProject
Gost
« poslato: 26 Septembar 2010, 19:31:08 »

pitanje 52. i odgovori...........
e pa vala svaka cast,gde li je kraj nasim glupostima.........
ovako nesto nebi smelo da se desi instruktoru a pogotovu SKOLI letenja i povrh svega Nadleznima koji su odobrili ovaj test sa greskom.
Naime upuceni ce me sigurno slediti :
Nepostoji prednji i zadnji trim nego SPEED SYSTEM i TRIM ili se varam mozda je neko nesto novo konstruisao pa cak i patentirao   Grin

* PG testovi.doc (113 KB - preuzeto 91 puta.)
Sačuvana
Sale
Orao

Van mreže Van mreže

Model: Vista
Marka: APCO

« Odgovor #1 poslato: 27 Septembar 2010, 10:28:31 »

Ima greska medju odgovorima. Pitanje 17 ako se povecava brzina.... dinamicki pritisak se ne smanjuje, smanjuine se staticki pritisak na opstrujavanu povrsinu, mada to stvarno nije Toricelijev nego Bernulijev zakon. Sve u svemu mislim da je odgovor "ne"

Ko ima prednost na padini: Onaj kome je padina sa desne strane

Sve u svemu ova pitanja su tako postavljena u kombinacij sa odgovorima da delije kao da je ideja da se onaj ko nesto zna zbuni, i da pokusa da nagadja.
Sačuvana

Cheesy
Pumba
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Model: Factor
Marka: Nova

« Odgovor #2 poslato: 27 Septembar 2010, 10:51:52 »

Ima jedna izreka od mog profesora srpskog (kog sam mrzeo iz dna duse btw): "Jasno u glavi, jasno u izrazu"
Sačuvana

"Aeronautics was neither an industry nor a science, it was a miracle";
http://gpspress.com/
radza
Patka

Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 27 Septembar 2010, 11:42:07 »

Test je moj!!! Normalno da ima gresako posto ga ja i polazem, a nadam se da cu uciti ceo zivot. Zucu sam zamolio za pomoc posto smo u kontaktu i nije mi ni na kaj pameti da ce se tema naci na nekom forumu. Da sam hteo javno pomoc ja bih ga licno objevio. Stvarno ne vidim problem ali ja sam samo laik jos uvek. Zasto etiketirati skolu ili instruktora? Neko negde ima bolju? U "delti" sam napravio prve letacke korake i docekan sam kao jedan od njih od prvog trenutka. Cak sam poceo obuku za paramotor i ako o tome u ugovoru i dogovoru pre obuke nije bilo ni reci. Mogu samo da im kazem jedno veliko HVALA!!!!
Sačuvana
Pumba
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 27 Septembar 2010, 13:38:38 »

Sto se tice Mikosa, ne znam coveka licno. Cuo sam dobre stvari o njemu i ne sumnjam da moze da nauci ljude da lete kako treba. Nista licno. Poz
Sačuvana

Dragan
Roda

Van mreže Van mreže

Model: Trango xc
Marka: UP

« Odgovor #5 poslato: 30 Septembar 2010, 21:25:28 »

Zuks, secas se aero mitinga u Kostolcu kad si bio sa Kiflom tamo smo se upoznali, sad znas ko prica ovo. Grin  Sto se tice testova za polaganje, drzava jos nije uradila zakon o polaganju za auto, sto je mnogo prece a kamoli testove za neke letece krpe. Pa u takvoj situaciji svako vuce na svoju stranu, i uzimamo zakone drugih drzava kao svoje, a koji nisu kod nasih vlasti ni odobreni ni odbaceni. Tako da imamo i bugarske i madjarske i slovenacke dozvole. Ali ne brini vazduhoplovni savez polako pocinje da uvodi red i pravila po kojima ce se polagati i za pilote i instruktore i vitlare i ateste za sve naprave koje lete. Wink Ajd uzdravlje!
Sačuvana
live to fly
Čovek ptica

Van mreže Van mreže

Model: Electron
Marka: Ozon

« Odgovor #6 poslato: 01 Oktobar 2010, 07:47:46 »

E od ovog zadnjeg sam se najezio!!!   Cry
Sačuvana

Zivi da bih ostvario svoje snove ili si ziveo nizasta.I covek bez snova je kao i ptica bez krila.Malo budisticke mudrosti Smiley
flyrabit
Orao

Van mreže Van mreže

Model: Biće
Marka: Biće

Carepe diem.

« Odgovor #7 poslato: 02 Oktobar 2010, 01:22:46 »

I ja. Bojim se da će nam oni dobro zabiberiti.
A ako nekog interesuje, objasniću i zbog čega.
Sačuvana

Iskoristi dan - ko zna koliko ih je još preostalo ;-)
coik
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Model: Summit XC
Marka: UP

Coik

« Odgovor #8 poslato: 02 Oktobar 2010, 03:06:28 »

Mene interesuje > ...
Sačuvana

Pumba
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 02 Oktobar 2010, 09:17:59 »

Koliko ja znam, postoje zvanicni testovi koje je pravio DCV. Takodje pravilnik je zavrsen i stupio je na snagu. Sve je vec definisano i zna se sta treba raditi da bi bilo po zakonu. Ne znam nista o uvodjenju novih pravila. Flyrabit objasni, interesuje i mene. Bas me zanima kakvo iznenadjenje nam sad spreamju.

Sačuvana

live to fly
Čovek ptica

Van mreže Van mreže

Model: Electron
Marka: Ozon

« Odgovor #10 poslato: 02 Oktobar 2010, 10:59:38 »

Sve zbog kontrole tudjih zivota i iskustava koja prolaze kroz isti.Jebena pravila,zakon,ne smes ovo-ne smes ono,Vazduhoplovni savez ce sad lepo da uvede jos stvari na kojima moze da uzme debeo novac i zajebava raju.A ni k....m nisu mrdali do sad osim nekih papiroloskih gluposti mozda.Sto nama inace u ovoj drzavi odlicno ide(Trosenje papira i samo to).Ja ne znam dali su dali neku paru za paraglajding u Srbiji,ali znam da su se Gorance,Gugi,Pera Loncar i ostala imena koja su nesto uspela u ovom sportu u Srbiji,prilicno namucili oko nabavke sredstava i opreme za takmicenja i klubove.I to bez pomoci saveza.
Necu vise ni da spominjem to.
Po meni sustina testova je ista iz koje god zemlje da dolaze,jer su principi paraglajdinga isti.
Nauci sigurno da letis i nemoj da bubas i ucis napamet kao u skolstvu koje nam je zastarelo,a posle kad se zakacis na krilo,samo visis kao na civiluku i ne mozes da se setis ni kako se zoves a kamoli silnih termina i cuda-muda.
E zato ja verujem u nas Vazduhoplovni savez taman toliko,koliko i u nasu skupstinu.Savez koji je kao i svaka druga institucija u ovoj i vecini drzava na svetu korumpiran.
Verujem samo u sebe i prijatelje i ljude koji su svojim delima pokazali da znaju i vole ovaj sport.
Tako da ta gospoda u savezu,mogu da uvedu pravila i zabrane kakve god zele.Mi cemo i dalje leteti i druziti se sa nebom i pticama.Makar i kao ilegalni emigranti.
A ko se zajebava sa svojim zivotom i izlazi iz granica sigurnosti,taj ce najebati i u prelazenju pesackog prelaza i za volanom isto kao i na glajderu.
I to je njegovo pravo kao slobodnog coveka.

SMRT INSTITUCIJAMA,SLOBODA NARODU !!!

Eto toliko od mene za ovaj dan kada propustam zajebanciju na Sakotincu sa dobrom ekipom!!! :(
« Poslednja izmena: 02 Oktobar 2010, 22:51:35 live to fly » Sačuvana

Zivi da bih ostvario svoje snove ili si ziveo nizasta.I covek bez snova je kao i ptica bez krila.Malo budisticke mudrosti Smiley
flyrabit
Orao

Van mreže Van mreže

Model: Biće
Marka: Biće

Carepe diem.

« Odgovor #11 poslato: 03 Oktobar 2010, 00:01:10 »

Krajem osamdesetih prošlog veka nekoliko entuzijasta se angažovalo oko novog sporta koji je u susednim zemljama već pustio korene. Uvezeni su prvi motorni zmajevi, prevedeni su zakoni, propisi i drugi dokumenti vezani za taj sport. Posle mnogo uloženog truda i vremena, ti ljudi su uspeli da stvore uslove da se zmajevi mogu uvoziti ( privatno ), registrovati i leteti sa njima. 1988. g prva grupa u " onoj " ( staroj?, srednjoj?, drugoj?, ....) Jugoslaviji pohađa kurs u Bajši i krajem godine polažu ispit za pilota zmaja. Narednih godina bez nekih većih problema i materijalnih izdataka registrujemo zmajeve i produžujemo dozvole. Čak i za vrema rata i opšte zabrane letenja, mi, u Bečeju, smo dobijali dozvole za letenje. Od početka su nas " pravi " piloti gledali sa visine. To nam nije smetalo. Držali smo se uglavnom svojih livada i uživali.
Onda se neko setio da u zmaju postoje neki instrumenti i da ih treba redovno pregledati i imati papire za njih ( a mi uglavnom ne letimo dalje od mesta sa kojeg možemo videti svoju pistu). Napominjem da ja nikad nisam nosio ni jedan instrument dok sam leteo, izuzev na takmičenju. Na jednom državnom prvenstvu, na kome sam pobedio, leteo sam sa kompasom koji je bio na đačkom lenjiru i vezan konopčićem oko vrata ( bio sab državni prvak od 1996. do 2003. god. ). Na Prvim svetskim vazduhoplpvnim igrama u turskoj, od instrumenata smo imali brodski kompas i visinomer sa ruskih aviona ( i naravno štoperica).
Počele su se dizati takse, lekarski pregledi, osiguranje......
To je polako počelo da nas odvraća od legalnih i propisanih tokova. Sve manje ljudi produžuje dozvole i registruje zmajeve. Počeli su da padaju predlozi ( čak i od nekih zmajara )da treba uvesti polaganje engl. jezika, vazduhoplovnu terminologiju......
Vrhunac je dostignut prošle godine: tada je doneta odluka da pri registraciji motornog zmaja za osiguranje ( prema trećem licu ) treba platiti između 100.000 i 110.000 din GODIŠNJE. Nisam siguran da moj zmaj toliko vredi. Normalno, ljudi su prestali da registruju zmajeve. Onda su shvatili šta su uradili, pa su skinuli osiguranje na " samo " 50.000-60.000 din ( tako sam bar čuo).
1998. god sam platio kaznu jer sam leteo na Zlatiboru iza Zelenkade a nisam najavio let. Dobro sam prošao jer su uvažili okolnost da sam se spremao za svetsko prvenstvo.

Daleko od toga da sam protiv bilo kakvog regulisanja ovog sporta. Potrebna je obuka, i to dobra, meteorologija, propisi, ali da ne idemo u drugu krajnost. Motorno zmajarstvo su počeli da guše i pre nego što se u potpunosti razvio i stasao. Nadam se da sa paraglajdingom neće biti isti slučaj. Brojniji ste, jači i organizovaniji. I to se oseća.
Ja sam prvi put leteo paraglajderom 1990. u Čekoslovačkoj ( imam i slike ), posle 3-4 g opet, pa na Zlatiboru 1995. ili 96.U zadnjih desetak godina par puta godišnj poletim sa Titelskog brega, sa kule u Vršcu ili na vitlo kod Mikloša. Htedoh ozbiljno da se posvetim tome, ali je jača želja da se vratim slobodnom letenju zmajem ( počeo 1980. i leteo do 1990.)

Htedoh da budem kraći, ali mi se nije dalo. Toliko.

Pozzz.
Sačuvana

Iskoristi dan - ko zna koliko ih je još preostalo ;-)
Zligor
Čovek-Lav ptica

Van mreže Van mreže

Model: Boomerang 16, dhv 7
Marka: Gin tonik

« Odgovor #12 poslato: 03 Oktobar 2010, 10:22:48 »

Verujem samo u sebe i prijatelje i ljude koji su svojim delima pokazali da znaju i vole ovaj sport.

Apsolutno se slazem Cool

Lose je samo to sto nas ima malo, pa se osiguravajucim drustvima ne isplati da nas osiguravaju za male pare. Jedino za tako neke ogromne cifre kao sto rece leteci zec Smiley
U vecim zemljama je godisnje osiguranje u paraglajdingu, prema trecem licu oko 100 eura!!! A pokriva stetu do 1.000.000 eura!!!
Stvarno nemam vise nikakvih komentara Angry
Sačuvana

Potpuno je isto kao i kada si bio dete i sanjao da letis.
Sada je jedina razlika u tome sto se probudis i znas da stvarno mozes Smiley
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
VLtop100!