Pozdrav
e ovako,duga je to prica....
prvo
ove nove ROGALO rezerve sto sad konstruisu i pripisuju sebi kao njihov izum svi ama bas svi.....situacija je ovakva :
negde 1990 i neke je konstruise firma u cehoslovackoj mislim da je to bila firma ANEX na karlovom trgu u pragu kod kojih sam odmah potom bio licno da se uverim i njuskam sta se to radi .....
nekada davno ovaj vid padobrana ili rezerve nastao je jos u rusiji davne 60tih godina....lezala je na ledu sve dok je nije uvideo vonblon-austrija te pokrenuo proizvodnju i prodaju s tim sto je pripisao sebi kao veliki izum i sve to pre samo max 10tak godina......i jos povrh svega na drzavnoj TV ORF 2 vonblon angazuje Mike kunga kao test pilota i promotera ove rezerve kao spasilacku rezervu za radnike u neboderima i pokrecu veliku akciju svega u Japanu i USA ali cvrc milojko !
zatim krece i firma junkersprofly sa istim projektom......nastala je neka vrsta euforije i svi su je sebi pripisavali kao njihov izum - ( e sad ima onih koji ce reci da sam i ja nesto pokrao i iskopirao ideje te da se odmah ogradim DA ALI IPAK JA ZNAM STA MOGU A STA NEMOGU PA STOGA I POKRADEM IDEJE IZ VISE SEKTORA DA BI IH INTEGRIRAO TAMO GDE HOCU npr.paramotori.....ALI NIKAD NISAM SEBI PRIPISIVAO IZUME ILI NESTO STO NIJE MOJE ovo samo da distanciramo neke stvari....)
itako to ide dalje proizvodnja atest prodaja......sve dok jednom prilikom na sajmu UL i paraglajdinga i sta znam svega junkersov test pilot je baca u letu glajderom,potom se ista umrsi i cvrc milojko ide druga regularna okrugla rezerva napolje .....
potom pocinju da se pojavljuju i test videoklipovi na kojima se vidi.....sranje......
pa zatim i video snimci klijentele gde jedan pilot otvara ROGALO blizu neke stene i sta se desava....desava se to da ROGALO otvara i krece u letnu fazu......ALI KA STENI gde pilot dolazi do povreda kaceci se na stenje -imao srecu jadnicak........
PROBLEM REZERVNOG PADOBRANA,JE BIO ON ROGALO ILI CETVRTAST JE U TOME STO JE PRI OTVARANJU NEURACUNLJIV U KOM CE PRAVCU OTVORITIp pa ti sad vidi sta ces ako se zadesis oko drveca sume stenja i sl.
NAZALOST OPET KRECE EUFORIJA NECEG STO NIJE TO TO PA OPET SE JAVLJAJU PROIZVODJACI ROGALO rezervi - IMA ONA I SVOJIH PREDNOSTI ALI TO JE NA DRUGIMA A NE NA MENI DA PAMETUJEM.......
da ROGALO prvo proizvode ANEX zatim JUNKERS PROFLY ZATIM VONBLON ovo je pravi redosled razvoja.......
nadam se da sam pripomogao i pokrenuo na razmisljanje kako proizvodjace tako pilote tj korisnike u NEBODERIMA

pozdrav
pp zux