Paraglajding, druženje, skijanje, zezanje :D

23 Maj 2012, 04:22:51 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Nova mogućnost - dodajte vaš SKYPE nalog u profilu. Povežite se sa forumašima...

Početna   Pomoć Pretraga Kalendar Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Gugijev izvestaj o bacanju rezerve  (Pročitano 1306 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Sale
Orao

Van mreže Van mreže

Model: Vista
Marka: APCO

« poslato: 06 Avgust 2007, 19:21:50 »

Gugijev izvestaj sa VSSPG

Zlatibor, 29.07.2007, poletiste: Farma, pilot: Bojan Arsenijevic, krilo: Firebird Spyder (DHV1-2).
Pilot je u kombinovanom padinskom i termickom jedrenju postigao solidnu visinu iznad starta cca150 do 200 m, posao napred u dolinu i usao u negativu odnosno spin. Ulazak nisam posmatrao jer sam centrirao stub, sa jos dva pilota u vazduhu. Bio sam iznenadjen kada sam ispred i vise od moje pozicije video Bojanovo krilo u spinu sa dosta nagiba u sedistu. Izlazak nije odradjen na vreme i adekvatno tako da krilo nekontrolisano dobija na energiji i stvar se komplikuje: brz gubitak visine, jako usukavanje gurtni, pilot usled centrifugalne sile u nepovoljnom polozaju. Situacija je za promptno aktiviranje rezerve, Bojan je to i uradio, ali po mom misljenju nedovoljno energicno baca  kontejner, pa je otvaranje rezervae bilo sporije sa provlacenjem gurtne kroz noge i kroz kanape paraglajdera. Pilot trzanjem gurtne pospesuje otvaranje i prebaca nogu, tako da je rezeerva kompletno otvorena uz blago njihanje. Pilot prizemljuje izmedju retkih borica bez ikakvih problema.

Da je Bojan bio na Kampu u Vrscu verovatno bi rezervu izbacio enegicnije i na taj nacin ubrzao proces otvaranja rezerve (u spinu je mali precnik rotacije i mala ugaona brzina sto uzrokuje malu perifernu brzinu)... Ipak, za pohvalu su odlucnost u aktiviranju rezerve i snalazljivost pilota u procesu otvaranja i prizemljenja, za kritiku je ulaz u negativu i neadekvatna sanacija.

Ovaj slucaj je jos jedna potvrda da visinska razlika terena na kome se leti i kategorija paraglajdera ne uticu na odluku o potrebi nosenja i upotrebi rezerve!?

Pozdrav
Gugi
Sačuvana

Cheesy
live to fly
Čovek ptica

Van mreže Van mreže

Model: Electron
Marka: Ozon

« Odgovor #1 poslato: 07 Avgust 2007, 08:04:07 »

Zar mislis da je covek sam sebi namestio igranku darx?!
A sto se tice reakcije znas i sam da kada adrenalin i strah udare u stanju si i da se u najvecoj muci i nesreci smejes kao lud na brasno i pricas kojesta.Svako od nas je imao bar jednu takvu situaciju u zivotu i mozda bar malo razumevanja za tog coveka.
A opet mozda i gresim...
Poz iz NSa
Sačuvana

Zivi da bih ostvario svoje snove ili si ziveo nizasta.I covek bez snova je kao i ptica bez krila.Malo budisticke mudrosti Smiley
Taki
Čovek ptica

Van mreže Van mreže

Model: Makalu
Marka: UP

« Odgovor #2 poslato: 07 Avgust 2007, 13:04:38 »

Darko hvala na ispravci. Pisao sam na pogresnom mestu. Sory Cheesy
Sačuvana
Taki
Čovek ptica

Van mreže Van mreže

Model: Makalu
Marka: UP

« Odgovor #3 poslato: 07 Avgust 2007, 13:06:38 »

Ako je to svesno uradio??? Trebao bi da se zapita do kada ce to biti bezbedno???
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
VLtop100!