Mesto: Nis
Start: Niska banja NW
Datum:08.07.2007.
Pilot: Ovuka Zeljko
Krilo: Ozone Vibe
Nakon predevropskog prvenstva, gdje sam dosao kao posmatrac da odgledam trku i proglasenje pobednika, ostali smo nas nekolicina da letimo u nedelju, jer je bila dobra prognoza.
Krilo mi nije jos stiglo, pa sam posudio od Mise Ozone Vibe 1-2, kao i sistem veza.
Poleteli si Mladen, Milan, Ceki, V.jankovic, Uga, Valjevci i jos neki piloti, a Dule Arsovic i ja smo ostali zadnji.
Mladen, Ceki, Milan vec su bili visoko, a nas dvojica smo grebali oko starta ne bi li sta zakacili, ali nista. Dule se "udavio", a ja sam se borio malo ispred brda, pa na brdu.
Najzad termicki ciklus, i lagano sam poceo da centriram, i do nekih 1300 mnv je bilo lagano dizanje.
Od 1300 do nekih 1600 pojavilo se smicanje vetra od NW preko W do cistog S. Taj deo je bilo tesko centrirati i strpljivo sam to odradio da bi usledila nagrada sa juznom komponentom i izlazak u bazu na nekih 2,600mnv.
Mladen, i Ceka ne cekaju vec krecu malo prema Suvoj planini, ali ipak odustaju od te varijante i okrecu ka Sicevackoj klisuri. Milan odustaje i odlazi ka Banji, nazad.
Ja sam krenuo svojom nekom rutom ka Suvoj planini i video sam da i Milan ponovo izlazi ka bazi. Pozavo sam i njega i zajedno krecemo ka mestu Mokro. Gubimo visinu konstantno i jedva se dovlacimo do juzne strane Suve planine, ali nista se ne desava. Milan krece uz greben, a ja izlazim napred ka selu u pravcu Gadzinog Hana. Iznad sela nailazim na slabu termiku koja nakon 100 metara dizanja pretvara se u stabilan stub od 6-7 m/s. Pozivam Milana da se pridruzi, ali on nesto sporo prilazi i dugo se tu nesto mucio. Izlazi na 1,500m i vraca se na banju.
Nakon izlaska u bazu na nekih 2,700m trazim Mladena koji je ipak sleteo u s.Ravni Do. Ceki je takodje negde u bazi malo severnije od mene.
Imao sam tom prilikom veoma turbulentna dizanja i preko 10m/s.
Okrenem ka Beloj Palanci, stizem tamo i dalje planiram ka Pirotu. Svidela mi se nesvakidasnja ruta ka Sljivovickom visu tj. Babusnici. Izmedju visa i Suve planine nalazi se dolina sa blagim usponom.
Gubim visinu dolaskom do Sljivovickog visa i ulazim u rotor jer je prizemno NW (malo sam se dekoncentrisao), i bezim ka sredni doline gde se nalaze polja zita. Vec sam trazio gde cu sleteti, kada krenu lagana termika, ocajnicko centriranje, zanos ka Babusnici. Malo po malo, izlazim u visinu Sljivovickog visa, i stub ponovo zavija sada od juga ka severu, jer je na visini i dalje juzni vetar.
U toj turbulenciji mi ispada radio stanica sa nekih 2000m, iako je bila osigurana. Ni sam ne znam kako. Niko do sada nije prijavio stetu, niko nije ubijen..
Stub se povija sada ka Pirotu, i izlazim do baze koja je na 3,420m. Obaram svoj licni visinski rekord (3,303). Nisam ni momenta usao u oblak.
Pojavljuje se kumulostrada ka Pirotu, koristim situaciju, i dolazim do Pirota, i razmisljam da krenem ka Beloj Palanci, ali vetar je isuvise jak, "ground speed" oko 10km/h. Ukucavam Crni Vrh u GPS kao sledecu destinaciju i stizem tamo. Onda se odlucujem za Sukovo, mesto koje je 12km pre Dimitrovgrada. i dolazim tamo sa ledjnim NW, i blagim rotorom. Gubim visinu do maltene sletanja, vidim dobar termicki okidac i pokusavam da nadnem termiku na prelazu zitnih polja i nekih zelenih povrsina. Polazi mi za rukom i sa sletanja izalazim na 3,100m. Dolazim nad Dimitrovgrad i granicu sa Bugarskom.
Jasno vidim Sofiju i juzno od nje planinu Vitosu. Severno je Stara planina, i mogao bih lako preko jedne odskocne planine da stignem do tamo. Razmisljam o tome, ali setim se da bi bugari mozda i pucali odozdo, ili ako bi me nasli bez pasosa, bilo bi problema.

Odustajem od te varijante, okrecem Vibe-a u vetar i brzinom od 10-20km/h krecem ponovo ka Sukovu. Tamo sam sleteo nakon 5h 17min leta.
Imao sam grc u nozi, valjda posledica slabe letacke kondicije u zadnjih godinu dana, ali sletanje je bilo ok.
Dule, je vec bio sa dzipom u Pirotu, i zacas je stigao po mene, sto mi je veoma znacilo. Odlazimo nazad u Banju, krecu sms poruke...
Srdjan izracunava duzinu preleta postavljanjem tacaka na mesrta gde se lomi track log (23 tacke). Prelet je 106km, od kojih zadnjih 12km u vetar.