coik
Urednik foruma

Van mreže
Model: Summit XC
Marka: UP
Coik
|
 |
« poslato: 10 Mart 2010, 12:38:00 » |
|
Ovo je nesto jako dobro i mislim da ce koristiti. Fajl mi je poslao nas drug sa foruma Zgubidan, koji je ovo i napravio. Svaka cast za trud i za ideju. E sad, treba da razradimo nacin kako da svi ovo dopunimo, korigujemo i vratimo mu na doradu. Najbolje je da on sam da predloge. A vi pogledajte o cemu se radi ... Link ka recniku http://dl.dropbox.com/u/5229424/PGRecnik.doc
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 10 Mart 2010, 12:40:22 coik »
|
Sačuvana
|
|
|
|
Zgubidan
PG Pilots
Menadžer foruma

Van mreže
www.PGPilots.com
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 10 Mart 2010, 16:29:54 » |
|
Ko god ima sta da doda/oduzme/ispravi u prilozenom fajlu neka mi ga posalje email-om kako bih ja mogao da editujem master verziju dok ne bude spremna za publikovanje.
Periodicno bi se ova radna verzija recnika publikovala tako da svi zainteresovani budu u toku dokle se stiglo (da se ne bi ponavljali sa ispravkama koje je neko vec uradio).
Unapred hvala svima onima koji su voljni da pomognu ovoj inicijativi.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
flyrabit
Orao

Van mreže
Model: Biće
Marka: Biće
Carepe diem.
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 10 Mart 2010, 23:18:24 » |
|
Air Pressure - Mislim da je pojam PRITISAK adekvatniji u ovom slučaju od SILE.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Iskoristi dan - ko zna koliko ih je još preostalo ;-)
|
|
|
flyrabit
Orao

Van mreže
Carepe diem.
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 10 Mart 2010, 23:25:33 » |
|
Airfoil - dodati crticu ili zarez i staviti AEROPROFIL.
Stavljajući ova dva primera hteo sam da pitam da li ste mislili i na takve predloge i korekcije.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Pumba
Urednik foruma

Van mreže
Model: Factor
Marka: Nova
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 10 Mart 2010, 23:47:00 » |
|
Strana 2 - Airfoil, prevod treba da bude aeroprofil. Definicija moze da bude: Profil koji se dobija kada se krilo presece poprecnom ravni (ravan normalna na pravac razmaha na mestu koje se posmatra). Umesto date slike (nije tacna - znam da sam dosadan sa ovim) bolje da stoji ova sto sam je zakacio.
|
|
|
« Poslednja izmena: 11 Mart 2010, 00:22:49 Pumba »
|
Sačuvana
|
"Aeronautics was neither an industry nor a science, it was a miracle"
|
|
|
Pumba
Urednik foruma

Van mreže
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 11 Mart 2010, 00:01:10 » |
|
Chamber, nije krivina povrsine krila vec rastojanje (najbitnije je maksimalno) izmedju glavne tetive aeroprofila i srednje linije aeroprofila. --------------- Cage, aluminijumska, cvrsta konstrukcija - kavez za alternativni tip kontrolisanja paraglajdera. ---------------- Chord, nije "udaljenost izmedju napadne i izlazne ivice krila merena u smeru toka vazduha" vec treba da stoji samo: rastojanje izmedju napadne i izlazne ivice. Prevod termina je tetiva. --------------------------------- Collapse stoji: "Pojava koja se desava kada neduvano krilo gubi unutrsnji pritisak koji mu omogucava da odrzi cvrstocu i sto za posledicu ima deformaciju zeljenog oblika krila." Ovo nije tacno.
Do kolapsa dolazi kad napadni ugao na nekom delu krila bude manji od minimalnog napadnog ugla pri kome aeroprofil stvara pozitivan uzgon. U tom trenutku krilo pocinje da stvara uzgon na dole sto dovodi do savijanja - kolapsa. ------------------------------- Coriolis Effect pogresno stoji da smer rotacije zavisi samo od hemisfere. Zavisi i od hemisfere i od smera kretanja tela. ---------------------------
|
|
|
|
« Poslednja izmena: 11 Mart 2010, 00:24:09 Pumba »
|
Sačuvana
|
|
|
|
Pumba
Urednik foruma

Van mreže
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 11 Mart 2010, 00:13:04 » |
|
Induced Drag Stoji: "Sila otpora koja se desava kad god se telo ili krilo u podize"
Treba da bude: Indukovani otpor je sila otpora koja se javlja kao posledica stvaranja uzgona. Zavisi od napadnog ugla, i vitkosti. Veci napadni ugao - veci otpor, veca vitkost - manji otpor. -------------------------- Minimum Sink Stoji: "Brzina krila pri kojoj krilo dostize najmanju brzinu spustanja i radi toga ostaje u vazduhu duzi vremenski period."
To je definicija za speed of minimum sink.
Treba da stoji: Minimalna vertikalna brzina paraglajdera (brzina propadanja).
Minimum sink je isto sto i minimum sink rate. ---------------------------- Reflex Stoji: "Savijanje na gore zadnjeg dela krila kako bi se sprecilo propadanje." -nema veze sa propadanjem.
Moze da stoji: Vrsta aeroprofila, najcesce koriscena kod paramotor krila. Mnogi moderni paraglajderi dobijaju reflex aeroprofil gazenjem speed-a. Jedna od odlika je izlazna ivica povijena na gore. Cim se povuku komande - aeroprofil vise nije refleks (u koliko krilo u opste ima reflex aeroprofil). -----------------------
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Pumba
Urednik foruma

Van mreže
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 11 Mart 2010, 00:20:09 » |
|
Reynold's Number - navedena formula nije tacna. Treba da bude Re=U*c/v
Re - Rejnoldsov broj U - brzina c - tetiva aeroprofila v - kinematska viskoznost
Definicija: Re predstavlja odnos inercijalnih i viskoznih sila. Krila/aeroprofili sa vecim Re su efikasnija od onih sa manjim Re. Neka srednja vrednost Re za paraglajdere je oko 1 000 000. ------------------------------------
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Pumba
Urednik foruma

Van mreže
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 11 Mart 2010, 00:22:11 » |
|
Epa bas sam zaludan. Toliko od mene, gledao sam da ispravim tehnicke stvari, neka drugi detaljnije pregledaju ostalo. Ako vidim jos nesto ovih dana i budem zaludan napisacu.
poz,
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Zgubidan
PG Pilots
Menadžer foruma

Van mreže
www.PGPilots.com
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 11 Mart 2010, 00:35:40 » |
|
Izvrsno, to je ono sto se ocekuje. Svaki konstruktivan komentar je dobrodosao. Samo nastavite. Unecu ispravke u master file i postaviti ga online tako da vidite trenutnu radnu verziju.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
flyrabit
Orao

Van mreže
Carepe diem.
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 11 Mart 2010, 10:05:27 » |
|
Glide Angle - Ugao koji zaklapa pravac kretanja letilice i horizontale ( Ugao poniranja ).
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
flyrabit
Orao

Van mreže
Carepe diem.
|
 |
« Odgovor #11 poslato: 11 Mart 2010, 10:10:01 » |
|
Glide Ratio - ............, odnosno, odnos horizontalne i vertikalne brzine ( a može i odnos koeficijenta otpora i koeficijenta uzgona ).
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
flyrabit
Orao

Van mreže
Carepe diem.
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 11 Mart 2010, 10:12:57 » |
|
Glider - klizač ( jedrilica, zmaj, paraglajder... ) Mislim da je to tačan termin.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
flyrabit
Orao

Van mreže
Carepe diem.
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 11 Mart 2010, 10:16:52 » |
|
Headwind - Pogledaj " Head Wind "
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
coik
Urednik foruma

Van mreže
Model: Summit XC
Marka: UP
Coik
|
 |
« Odgovor #14 poslato: 11 Mart 2010, 11:21:13 » |