Paraglajding, druženje, skijanje, zezanje :D

11 Februar 2012, 10:34:46 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Nova mogućnost - dodajte vaš SKYPE nalog u profilu. Povežite se sa forumašima...

Početna   Pomoć Pretraga Kalendar Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Posledice otvaranja rezerve na maloj visini  (Pročitano 496 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Pumba
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Model: Factor
Marka: Nova

« poslato: 20 Januar 2010, 15:19:33 »

Citat
Juventus: Prošle godine na sletanju u Vršću NA MOJE OČI - se brzim bacanjem rezerve spasao Ćomi. Na 40-ak metara iznad zemlje uhvatila ga je pijavica(đavolko) i zgužvala mu krilo. Ćomi je, videvši da je vrag odneo šalu, bacio rezervni padobran u roku od pola sekunde. Ja sam bio zapanjen. Iako je uspeo u međuvremenu da delimično sanira krilo, rezervni padobran ga je barem sprečio da se polomi facom/glavom u zemlju te je dečko sleteo na noge i ledja.

Djole, sto se tice tog bacanja rezerve posle tog djavloka, mislim da je odluka bila pogresna. Rezerva je bacena na vrlo maloj visini i otvorila se u potpunosti tek nakon udara u zemlju. Pilot je pao razapet izmedju rezerve koja se otvarala i krila. Tj. nije imao ni jedno ni drugo iznad glave. Poprilicno sam siguran da bi krilo odradilo svoje da nije bacena rezerva i da bi stvar prosla bezbednije, jer se krilo ispravilo pre nego sto je rezerva pocela da ima ikakav uticaj.

Naravno doneti odluku u takvoj situaciji je jako tesko, i jedno je gledati sa strane a drugo biti u toj situaciji. Opet, niko ne moze da tvrdi sa 100% sigurnosti sta bi bilo kad bi bilo. Ja znam za sebe da na toj visini ne bi bacio rezervu sigurno (to mi je kao da skocim sa krova kuce od tri sprata i bacam rezervu) i da bi se trudio da ispravim krilo koje se u ovom slucaju i samo ispravilo. Nesto pre tog dogadjaja Darko je imao finu lambadu pre sletanja al je odlicnim pariranjem izvadio stvar.  Opet primer gde dobar handling mnogo znaci.

Poz
« Poslednja izmena: 21 Januar 2010, 18:04:51 JuVentus » Sačuvana

"Aeronautics was neither an industry nor a science, it was a miracle"
wizz
Roda

Van mreže Van mreže

Model: summit2
Marka: up

« Odgovor #1 poslato: 20 Januar 2010, 18:28:26 »

SUPER je ovaj Zucin snimak!  Cheesy Da se neko ne za.ebe kojim sluchajem na maloj visini...
Sačuvana
Buntovnik
Orao

Van mreže Van mreže

Model: trango 3
Marka: UP (jupi)

« Odgovor #2 poslato: 20 Januar 2010, 21:12:41 »

Posledice otvaranja rezerve na maloj visini: (08:55)

Paraglajding, drzavno prvenstvo '94 Zlatibor - drugi deo
OVO chika BUJKE PRICA
Bad full stall, SAT and crash
TAKODJE TREBA OBRATITI PAZNJA na pakovanje rezerve.. da ne dodje do slicnih slucajva
28 02 2007 otvaranje rezerve

(ZATONJE)ovako treba ..(1.10)...ne pokusavjte nista  slicno jako je opasno
« Poslednja izmena: 20 Januar 2010, 21:30:37 Buntovnik » Sačuvana

"Ima raznih vrsta ludila i neka su od njih pravo uživanje"
Bukowski
coik
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Model: Summit XC
Marka: UP

Coik

« Odgovor #3 poslato: 21 Januar 2010, 00:21:39 »

SUPER je ovaj Zucin snimak!  Cheesy Da se neko ne za.ebe kojim sluchajem na maloj visini...

Covek je demonstrirao, da vi ne biste morali  Smiley

Ja htedoh da ti kazem da ima snimak , gde se vidi da su vec morali  Wink  Cheesy Cheesy Cheesy  Cheesy Cheesy   Grin Grin Grin  hahaha kraljevi !!!!
Sačuvana

flyrabit
Orao

Van mreže Van mreže

Model: Biće
Marka: Biće

Carepe diem.

« Odgovor #4 poslato: 21 Januar 2010, 00:34:45 »

Nisam ni znao za onaj snimak sa Zlatibora, a ja sam leteo tim motornim zmajem. Pošto je tada napravljeno više snimaka, javite mi ako su postavljeni negde.
Sačuvana

Iskoristi dan - ko zna koliko ih je još preostalo ;-)
JuVentus
Administrator

Van mreže Van mreže

Model: Ares
Marka: Sky Paragliders

« Odgovor #5 poslato: 21 Januar 2010, 18:14:18 »

@Pumba - Slažem se sa tobom oko ne bacanja rezerve - da sam bio u toj sitaciji. Sigurno bi pokusao  nekako da rešim kolaps da mi se krilo što pre otvori i ne bi trošio vreme na pronalaženju ručice i povlačenju iste na toj visini. Ali pitanje je šta bi bilo. U Ćomijevom slučaju sve što je uradio NA KRAJU je ispalo dobro. Dal je mogao bolje da prođe a da nije bacio rezervu ne znamo i nikad nećemo znati! Možda bi se polomio a mžda bi još mekše sleteo. Ja se sećam jedne stvari tog dana - da se rezerva nije otvorila(iako se otvorila pri zemlji) sigurno bi sleteo na glavi, grudi ili ruke, a ovako je završio na nogama, dupetu i sastrane. Rezerva se otvorila tik nakon što je njegovo krilo jurnulo napred. Da ga nije zaustavila u mestu mislim da bi Čomiju falilo par zuba. No svako ima svoje viđenje te situacije Cheesy
Sačuvana

Veni, vidi, volo!
www.JuventusVentus.org
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Srpski prevod: Jovan Turanjanin Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
VLtop100!