Paraglajding, druženje, skijanje, zezanje :D

22 Maj 2012, 09:24:25 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Latinska izreka nedelje:
Vir bonus miser vocari, at esse non potest miser.
(Dobar čovek može biti nazvan bednikom,ali ne može biti bedan.)

Početna   Pomoć Pretraga Kalendar Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Baza terena  (Pročitano 648 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
dejan_87
Galeb
**

Van mreže Van mreže

Model: Spirit
Marka: Flying Planet

« poslato: 06 Februar 2010, 17:19:48 »

Cao drugari,od kad sam poceo da letim(a to je bilo relativno skorije  Grin),gde god budem planirao da putujem mislim da cu gledati dal ima neki teren za letenje,kao sto bi Djole rekao jednom sad nemogu da zamislim letovanje bez letenja,pa jes ne ide  :o :o zanima me dal bi mogli da napravimo nesto slicno bazi terena srbije samo opsirnije,tj gde je ko leteo pa nek upisuje sta zna o tom terenu ili kako vec....naravno ce neki reci guglaj,to je i u redu al ako npr. trazim terene u grckoj vecina sajtova,foruma,konverzacija na istim je na njihovom jeziku pa je malo teze snaci se,ne i nemoguce al zasto da ne podelimo iskustva koja ce mozda nekome koristiti nekad.....znam i da postoji baza na paraglidingearth.com samo sa iskustvima nasih letaca bi bilo jos korisnije!!
Sačuvana
Zligor
Čovek-Lav ptica

Van mreže Van mreže

Model: Boomerang 16, dhv 7
Marka: Gin tonik

« Odgovor #1 poslato: 06 Februar 2010, 17:25:25 »

Kupi vitlo pa ga ponesi na put Cheesy
Sačuvana

Potpuno je isto kao i kada si bio dete i sanjao da letis.
Sada je jedina razlika u tome sto se probudis i znas da stvarno mozes Smiley
dejan_87
Galeb
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 06 Februar 2010, 17:35:12 »

Hahhahaha kao sto si video u razradi je vitlo by Gulija extrem team!!!nije losa ideja moram priznati  Grin
Sačuvana
coik
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Model: Summit XC
Marka: UP

Coik

« Odgovor #3 poslato: 08 Februar 2010, 01:55:49 »

zanima me dal bi mogli da napravimo nesto slicno bazi terena srbije samo opsirnije,tj gde je ko leteo pa nek upisuje sta zna o tom terenu ili kako vec....

Ideja je odlicna. Tako nesto vec postoji na forumu, samo ga malo treba oziveti  Wink
Dakle, ja predlazem da u postojecoj bazi terena koju imamo ovde ujedno i ostavljamo utiske, sa letova na njima. Svako od nas moze da napise par reci o nekom terenu na kome je leteo a koji  vec postoji u bazi. Verujm da ce to pomoci u boljem upoznavanju istih a i mozda u pronalazenju nekih mesta koja - stalno rade - na njima, tipa dezurni stubovi i sl ... (sto vise price o njima, to bolje za nekoga ko se pojavi na terenu, aj da kazemo da dolazi sa nekim pred znanjem start)
Naravno, najvise koriste iskustva lokalnih pilota, ali verujem da ce znaciti i kad utisak ostavi neko je prvi put na njemu! Kako ima vec ovde upisanih terena mozemo odmah poceti , ionako vreme za letenje nam bas i ne ide na ruku.
Sto se tice stranih terena ne vidim razloga da i oni ne budu u istom delu, eventualno moze da se promeni naziv i da umesto - BAZA TERENA SRBIJE- stoji samo  - BAZA TERENA-  ! Mada mislim da nije ni to potrebno. E sad, vezano za  guglanje i sl, mozemo da sa nekih foruma skinemo opise i prevedemo, (cisto ideja.) Bitno je samo da se napravi neki uzi ibor, tj da znamo sta trazimo.

Zaboravio sam da kazem da na portalu vec postoji i ovakav prikaz    http://www.juventusventus.org/pg/index.php/mapa-terena
Aj da cujem sta vi mislite ?

« Poslednja izmena: 08 Februar 2010, 02:22:03 coik » Sačuvana

dejan_87
Galeb
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 08 Februar 2010, 11:22:40 »

E Coik pa nisi ti zadjabe  Wink (karma za to  Grin ) sad ovde visi organ hehhe Djole je pravi izbor napravio  Grin Grin da naravno video sam nasu bazu terena tj srbije al i ona bi trebala da se dopuni i sa osnovnim stvarima kao sto su visina poletista,sletanje,generalno kakav je teren i za sta je najbolji!to nema na nekim terenima a ja koji nisam bio bas me zanima to da bi znao sta je za mene ok!tj da nije previsoko ili tezak start ili......

A ovo za stranu bazu sto da ne i ona da bude u bazi terena srbije samo cemo dopunjavati van srbije sta i kako ko zna i prevede naravno....posto mene a mozda i jos koga ko letuje u grckoj cesto,da se napravi za pocetak nesto vezano za nju!ja sam nasao par poletista u severnoj grckoj,okolina soluna,sto me i trenutno najvise zanima...samo sto sam nasao osnovne podatke,tip visine,dolaska na teren,kakav je generalno itd...al moze tu jos da se kopa pa da se nadje jos...samo sto je problem jezik jel ugl su grcima forumi na grckom!!sto je i primedba nasem!!ista prica  Grin Grin e sad ko koliko ima potrebu za tim ne znam...al eto i meni se to desilo...sto ne bi i nekom strancu da dodje kod nas da leti i vidi sta,gde i kako!tako da ja mogu uneti te podatke koje sam ja nasao na netu,i naravno da krenemo da prevodimo kako znamo i umemo!!
Sačuvana
Pumba
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Model: Factor
Marka: Nova

« Odgovor #5 poslato: 08 Februar 2010, 11:53:06 »

Cisto nadovezivanje na Dejanovu ideju vezanu za dostupnost foruma strancima: mozda osnovne stvari na forumu mogu da budu na engleskom (npr. tool bar-ovi...). Cisto da ljudima koji traze informacije o letenju u Srbiji bude lakse da se prijave na forum i da ga koriste. Ovako ce da vide da je sve nerazumljivo i da batale. E sad je pitanje kolko stranaca u opste dodje do ovog foruma. Meni u sigu na pg forumu stoji link za nas forum.

Bilo je razgovora na temu optimizacije za search engine. Kad se ukuca "paragliding serbia" u google-u JV se pojavljuje na ko zna kojoj stranici. Da bi se to promenilo izmedju ostalog je bitno da na forumu postoje reci koje je najverovatnije da ljudi ukucaju kad traze nesto vezano za pg u Srbiji. Druga stvar je da treba ostaviti link za JV na sto vise sajtova, foruma... Naravno pre toga treba omoguciti ljudima koji otvore forum a nisu iz Srbije da barem nesto razumeju.

Skinuli su nam vize sto znaci da cemo mnogo lakse otici negde preko grane na letenje. To je po meni preduslov za povecanje kvaliteta pg-a kod nas. Verujem da ce onda i drugi poceti da dolaze kod nas. Opet, znanje raste...
« Poslednja izmena: 08 Februar 2010, 11:56:22 Pumba » Sačuvana

"Aeronautics was neither an industry nor a science, it was a miracle";
http://gpspress.com/
Zgubidan
PG Pilots
Menadžer foruma
**

Van mreže Van mreže

www.PGPilots.com

« Odgovor #6 poslato: 08 Mart 2010, 21:30:04 »

Sve je to OK ali najpre treba zasukati rukave i prikupiti podatke za bazu poletista/sletista. Pretpostavljam da imate kontakata sa letacima koji mogu da posalju informacije o poletistima/sletistima

• Sifra Poletista/Sletiste (sami je dodelite)
  • Poletista/Sletiste
  • Naziv (poletista/sletista)
  • Nadmorska visina (m)
  • Latituda (geografska sirina)(+/- nn.nnnnnn)   
  • Longituda (geografska duzina)(+/- nn.nnnnnn)   
  • Sezone letenja (meseci kada moze da se leti)
  • Smer vetra   (SZ, SSZ, ...      )
  • Najbliza meteorolska stanica (naziv stanice, telefon ili URL)
  • Parking
  • Tezina
  • Upozorenja (dalekovod, autoput, ...)
  • Okolina (grad, suma, livada...)
  • Kako se stize
  • Lokalci (email, URL, telefon pilota u okolini poletista/sletista)
  • Lokalni PG klub(ovi) (email, URL, telefon PG kluba u okolini poletista/sletista)

Kad se ovo sakupi, proveri i precisti onda nije problem da se ti podaci prezentuju i indeksiraju da budu lako dostupni web pretrazivacima.

U attachment-u je tabela koja se moze koristiti u tu svrhu. Ko god ima podatke o ma koliko poletista/sletista neka ih prosledi nekom od urednika foruma.

Ima li interesenata da poradi na prikupljanju ovih podataka?

* PGPoletistaSletista.xls (58 KB - preuzeto 54 puta.)
Sačuvana

flyrabit
Orao

Van mreže Van mreže

Model: Biće
Marka: Biće

Carepe diem.

« Odgovor #7 poslato: 09 Mart 2010, 02:06:26 »

I da se obeleži na GOOGLE EARTH-u, skine slika i priloži iz ostalo.
Sačuvana

Iskoristi dan - ko zna koliko ih je još preostalo ;-)
Zgubidan
PG Pilots
Menadžer foruma
**

Van mreže Van mreže

www.PGPilots.com

« Odgovor #8 poslato: 09 Mart 2010, 04:04:50 »

Naravno. Za to ce biti potrebna saradnja letaca koji bi trebali da posalju dobre fotografije da prate mape.
Video klipovi na YouTube bi takodje bili dobri da se priloze uz svako poletiste.
Sačuvana

Sale
Orao

Van mreže Van mreže

Model: Vista
Marka: APCO

« Odgovor #9 poslato: 09 Mart 2010, 11:45:17 »

mozda osnovne stvari na forumu mogu da budu na engleskom (npr. tool bar-ovi...). Cisto da ljudima koji traze informacije o letenju u Srbiji bude lakse da se prijave na forum i da ga koriste. Ovako ce da vide da je sve nerazumljivo i da batale.

Skinuli su nam vize sto znaci da cemo mnogo lakse otici negde preko grane na letenje. To je po meni preduslov za povecanje kvaliteta pg-a kod nas. Verujem da ce onda i drugi poceti da dolaze kod nas. Opet, znanje raste...

Eee, a verovatno jos mogu da se procitaju postovi iz vremena pocetka foruma u kojima se velika frka dizala oko toga sto su tool barovi na engleskom, a nesto se prisecam da je i latinica bila problem. Sve u svemu mislim da bi jako korisno bilo da makar baza terena i sve vezano za nju bude i na engleskom, ima ovde dovoljno ljudi koji bi mogli da pomognu da se to relativno brzo i dovoljno kvalitetno prevede.
Sačuvana

Cheesy
Pumba
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Model: Factor

« Odgovor #10 poslato: 09 Mart 2010, 12:08:45 »

Da Sale secam se tih rasprava, isle su mi na zivce mnooogo...
Sačuvana

"Aeronautics was neither an industry nor a science, it was a miracle";
http://gpspress.com/
Ixa
Orao

Van mreže Van mreže

Model: Mamboo

« Odgovor #11 poslato: 09 Mart 2010, 18:12:46 »

Mene su strasno zabavljale...

Do not underestimate...
Sačuvana

Do not underestimate the power of stupid people in large numbers!!!
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
VLtop100!