Paraglajding, druženje, skijanje, zezanje :D

22 Maj 2012, 09:20:54 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: JuventusVentus Paraglajding portal www.juventusventus.org/pg

Početna   Pomoć Pretraga Kalendar Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Letenje u inostranstvu - dokumenta  (Pročitano 369 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Pumba
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Model: Factor
Marka: Nova

« poslato: 28 Januar 2010, 20:45:37 »

Naiso sam na ovu temu na paraglidingforum-u: http://www.paraglidingforum.com/viewtopic.php?t=17295

Radi se o informacijama o tome sta je potrebno da bi se letelo po raznim zemljama.

Zanima me jel ima neko iskustva oko papirologije, priznavanja nase dozvolole, osiguranja i sl. po Evropi? Znam da mnogi traze osiguranje treceg lica i to na pozamasnu sumu sto nisam siguran da u opste postoji kod nas barem ne na te sume.

Sačuvana

"Aeronautics was neither an industry nor a science, it was a miracle";
http://gpspress.com/
PilotProject
Gost
« Odgovor #1 poslato: 28 Januar 2010, 21:07:06 »

morate imati opremu atestiranu i to vecinom aktuelan DHV atest ( upravo se radi na normiranju u EU ali pojedinci kao austrija i nemacka stite svoje trziste jer CAMORA tj. mafija je navikla da nas dere ).....
zatim osiguranje koje kosta oko 80 - 150 € godisnje pod uslovom da vam je oprema ok.....
i ono najgore :
u austriji svaki policajac ulicar,prasinar ima pravo da vas pregleda isto kao u saobracaju( a i upuceni su znaju svoj posao) a da bi stvar bila gora ako letite u klubu skybird ciji sam ja clan naici cete na 10 klubskih pilota i bar jedan od njih ce se naci pametan da vas upozori ili cak zabrani letenje na terenima ako niste platili dnevnu kartu 5€ - 15 € ovisno o klubu u suprotnom zapise vam broj tablice automobila i stigne vam masna prijava.....
to je praksa u austriji odprilike ?!!!!!
Sačuvana
Zligor
Čovek-Lav ptica

Van mreže Van mreže

Model: Boomerang 16, dhv 7
Marka: Gin tonik

« Odgovor #2 poslato: 28 Januar 2010, 21:14:08 »

Tu je jedina dobra stvar osiguranje. Da to ima i kod nas, sad ne bih morao 3 ipo 'iljade eura shtete da platim.
Ipak, nigde dalje od balkana ne mrdam, jedino da mi je plata umesto 300e, 3000e Smiley
Sačuvana

Potpuno je isto kao i kada si bio dete i sanjao da letis.
Sada je jedina razlika u tome sto se probudis i znas da stvarno mozes Smiley
FLYtreMI
Golub
**
Van mreže Van mreže

Model: SptintEVO
Marka: Gin

« Odgovor #3 poslato: 05 Maj 2012, 00:11:01 »

E drugari
ova tema se ugasila na samom pocetku tj nije nesto mnogo zazivela a mislim da je znacajna.
Daj napisite svoja iskustva po drugim zemljama gde ste leteli. Blizi se leti, more, putovanja...
Trebali bi znati gde da se "letuje" xe xe

Moje iskustvo (govorim kao pilot rekreativac a ne takmicar) da u Juznoj Koreji ne traze nikakva dokumenta. Traze samo da imas propisanu opremu cak i ne preoveravaju nesto posebno sa cim letis.

Leteo sam na Kanarskim ostrvima, niko nista. Platis coveku vodicu dad te izveze na start, retransport i to je to.

Bosna, bio sam u Kupresu. Vreme je bilo lose pa me nisu ni pitali da li cu da letim a kamoli za neke isprave.

Crna Gora, trebaju dokumenti. Koji? Ne znam. Leteo sam samo jednom i naparvio sr..nje i to je to. xe xe Tek kada sam sleteo trazili mi dokumenta ali kasno...

I tako, to je moje iskustvo

Isao bih ove godine u Rumuniju, Bugarsku, Makedoniju, Sloveniju,Grcku itd na po par dana na letenje.

Znacila bi mi  Vasa iskustva a predpostavljam i drugima,  iz zemalja gde ste Vi leteli.

Pozdrav
Mitre
Sačuvana

"Kad si jednom osetio let, ići ćeš zemljom, očiju uprtih u nebo,
tamo gde si bio i tamo gde želiš da se vratiš"
                                                                        Leonardo da Vinci
Pumba
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Model: Factor
Marka: Nova

« Odgovor #4 poslato: 05 Maj 2012, 08:42:07 »

Bio sam Ceskoj, rekli su mi da je potrebno osiguranje i dozvola pre nego sto sam krenuo, niko me nije nista pitao tamo. U Ohridu takodje niko nije nista pitao.

Savetujem ti da izvadis IPPL, koji se vadi u Vazd. savezu. Javi se Ovuki, on je nama pre odradjivao to. Bukvalno popuni obrazac i to je to, kostalo je mislim 500din.

Gugi prodaje osiguranja koja vaze za EU i bez kojeg mozda imas problema u alpskim zemljama. Na zalost, ovo osiguranje ne vazi kod nas. Mislim da je cena 70e za godinu dana, ali nemoj da me drzis za rec, najbolje zovi Gugija pa ce on da ti objasni detalje. Mislim da je to osiguranje na milion evra, plus spasilacki tim i osiguranje prema trecem licu.

Javi kako si prosao Smiley

Pozdrav,
Marko
Sačuvana

"Aeronautics was neither an industry nor a science, it was a miracle";
http://gpspress.com/
Parapumpkin
Galeb
**

Van mreže Van mreže

Model: Rush 2
Marka: Ozone

« Odgovor #5 poslato: 05 Maj 2012, 10:34:14 »

Ja samo da dodam da je nama Gugi svojevremeno rekao da mu treba najmanje dve nedelje da ti pribavi to medjunarodno osiguranje, pa planiraj da ga cimnes na vreme. Vrlo je moguce da ce ti ovo traziti u Sloveniji, ili bilo gde u Evropskoj uniji, posto osiguranje pokriva uniju.
Sačuvana

Never argue with an idiot, they drag you down to their level and then beat you with experience.
FLYtreMI
Golub
**
Van mreže Van mreže

Model: SptintEVO
Marka: Gin

« Odgovor #6 poslato: 05 Maj 2012, 12:32:27 »

ajmo jos odgovora, gde je ko leteo, iskustva...

Hm Ceska...Zvuci zanimljivo.

Da li za osiguranje treba dozvola? Milsim pitacu Gugija, nego to mi prvo pade na "pamet"

xe xe

Sačuvana

"Kad si jednom osetio let, ići ćeš zemljom, očiju uprtih u nebo,
tamo gde si bio i tamo gde želiš da se vratiš"
                                                                        Leonardo da Vinci
Parapumpkin
Galeb
**

Van mreže Van mreže

Model: Rush 2
Marka: Ozone

« Odgovor #7 poslato: 05 Maj 2012, 14:30:53 »

Nasa dozvola ti treba da bi mogao da izvadis IPPL, koji je medjunarodna dozvola (iliti International Paraglider Pilot License). Za osiguranje ne znam, ali svakako bi bilo bolje da imas dozvolu ako ides u inostranstvo...
Sačuvana

Never argue with an idiot, they drag you down to their level and then beat you with experience.
Flying_man
Menadžer foruma

Van mreže Van mreže

Model: Sigma 5
Marka: Advance

« Odgovor #8 poslato: 06 Maj 2012, 04:29:37 »

Idem za desetak dana u Slovacku ali ios nisam siguran da li cu moci da ponesem opremu, od dokumentacije jedino imam nasu dozvolu i drugo za sada necu da vadim pa videcu sta je i kako ako uopste ponesem opremu a idem turisticki-poslovno pa se nadam da cu bar naci nekog da se raspitam.
Sačuvana

Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
VLtop100!