Paraglajding, druženje, skijanje, zezanje :D

09 Februar 2012, 08:27:55 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Latinska izreka nedelje:
Vir bonus miser vocari, at esse non potest miser.
(Dobar čovek može biti nazvan bednikom,ali ne može biti bedan.)

Početna   Pomoć Pretraga Kalendar Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Preletasi dajte savet  (Pročitano 590 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Pumba
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Model: Factor
Marka: Nova

« poslato: 24 Januar 2010, 01:26:51 »

Drugari iskusni piloti evo pitanja upucenog vama. Situacija kao na slici. Vetar recimo 3-4 m/s sa desne strane slike. Pilot hoce da ide na prelet u smeru u kome gleda slika. Zanima me analiza tri opcije koje postoje.

1. Ici delom u vetar doci do pozicije 1 i drzati se osuncane i blage padine. Na njoj ima mesta koja mogu da budu izvori termike. U nastavku te putanje nalilazi se na brdo koje je "skrece u desno". Ovo moze da oteza nastavak preleta.

2. Desno od ovog vrha ne treba ici jer je em zavetrina em strana koja nije osuncana. Ali sam vrh i malo brdo ispod njega deluje kao dobar kolektor i okidac + deo ispod brda meni deluje kao da moze da funkcionise kao levak i pravi venturi tacno na tom malom brdu. Opet moguce je jako dizanje iznad vrha.

3. Ova putanja sadrzi deonicu niz vetar pa deo uz padinu koja je dobro osuncana ali je na njoj verovatno nesto slabiji vetar (barem pretpostavljam).

E sad. Verovatno sam svasta nalupao ovde. Zanima me objasnjenje nekog iskusnog u preletim (naravno i misljenje ostalih je dobrodoslo) koju putanju izabrati. Naravno uz komentar zasto i sta je sa ostalim putanjama tj. zasto nisu dobre.

* CHILI2-10.jpg (47 KB, 640x470 - pregledano 107 puta.)
« Poslednja izmena: 24 Januar 2010, 01:31:12 Pumba » Sačuvana

"Aeronautics was neither an industry nor a science, it was a miracle"
JuVentus
Administrator

Van mreže Van mreže

Model: Ares
Marka: Sky Paragliders

« Odgovor #1 poslato: 24 Januar 2010, 10:27:04 »

Uff Pumba brate.

Lično bi izabrao putanju br 2 i 3. Prvo bi se uputio na 2 pa ako je jači vetar i slabiji stub on bi me "nabacio" na putanju br3. Prva putanja mi nije nekako sigurna. Morao bi prvo da ideš grebenom ka 2 pa posle da preskačeš na 1. To je malo komplikovano ako je vetar malo jači ili pojača. Prebacivanjem bi se stiglo dosta nisko na 1 te tu bi bilo i jako teško navatati nešto na toj blagoj padini.
Meni je nekako sigurica ipak br2 a pored toga ako to ne proradi očas posla si na grebenu 3 niz vetar.

P.S. Još jedan razlog što se ne bi zezao sa ovakvim danom i išao u vetar je to što je dan očigledno slab ili ima inverziju il plavu termiku(vidi se na slici Cheesy ). Pretpostavljam da bi dizanje bilo do visine brda/planine i još malo.

Šta bi ti Pumba uradio, ovako na prvi pogled.
Sačuvana

Veni, vidi, volo!
www.JuventusVentus.org
milimaks
Patka

Van mreže Van mreže

Model: Avax XC2
Marka: Gradient

« Odgovor #2 poslato: 24 Januar 2010, 12:28:35 »

Pa evo i ja da dam svoj skromni komentar.

3. Ono sto je Djole napisao je poprilicno ispravno razmisljanje, pogotovo sto je u pitanju plava termika. Drugo vetar je kao sto si rekao 3-4m/s i treba ti strmija padina za jedrenje sto je ona putanja pod 3. Tako da iako nema termike napredovao bi u zeljenom pravcu sa manje gubitka visine. Ta padina je okrenuta 90 stepeni u odnosu na pravac vetra i deluje solidno.
Sto se tice useka pre vrha 2 ja se ne bih kretao tuda, nego preko vrhova brda levo od njega. Vrh koji se nalazi ispod broja 2 na slici nije los i njega bi trebalo probati.

2. Opcija broj 2 moze da se pokusa jer onaj vrh deluje kao dobro mesto za stub. Nakon njega neminovno ides na putanju 3.

1. Putanja 1 je kratkog daha i neces daleko stici njome posebno zato sto da bi nastavio prelet moras se popeti visoko iznad tog grebena da nastavis dalje preko. Kako se vidi na slici, taj greben skrece blago udesno.

Bitno je na kojoj je visini inverzija i u ovom slucaju se ne bih slozio sa Djoletom da je u visini vrhova brda tj. planina.

Neko pravilo kaze, drzi se vrhova brda i planina tj. grebena kada ides na prelet.
Nekada, uglavnom u popodnevnim casovima u letnjim danima valja otici u dolinu, pogotovo gde su oranice tj. njive i livade jer se ugreju i "drze" a ti ides na prelet.

Mozda i gresim, ako neko zna bolje neka napise, da i ja nesto naucim.
Pozzz

Sačuvana
Pumba
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Model: Factor
Marka: Nova

« Odgovor #3 poslato: 24 Januar 2010, 13:31:02 »

Hvala na odgovorima.

Reklo bi se da su vam razmisljanja slicna i logicna. Ja bi takodje izbego opciju 1 jer treba ici u vetar, blaga je padina  i u nastavku treba preci greben koji je poprecno u odnosu na pravac preleta. Verovatno bi otiso na vrh 2 (mali kruzic) jer mi deluje kao mesto gde ce najverovatnije okida stub. A odatle ko sto ste rekli nema druge nego na putanju 3.
Generalno u realnosti, barem sto se mene tice, faktor koji bi jako uticao na donosenje odluke je postojanje mesta za sletanje u slucaju da se iscuri.
Sačuvana

"Aeronautics was neither an industry nor a science, it was a miracle"
milimaks
Patka

Van mreže Van mreže

Model: Avax XC2
Marka: Gradient

« Odgovor #4 poslato: 24 Januar 2010, 18:05:32 »

Generalno u realnosti, barem sto se mene tice, faktor koji bi jako uticao na donosenje odluke je postojanje mesta za sletanje u slucaju da se iscuri.
Pa ako kreces na prelet, retko kada ces krenuti nisko, a posle se drzis grebena i vrhova, a dole, dole uglavnom imas gde da sletis. To vazi za 85% mesta gde sam leteo.  Wink
Pozzz
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Srpski prevod: Jovan Turanjanin Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
VLtop100!