Paraglajding, druženje, skijanje, zezanje :D

22 Maj 2012, 08:51:19 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: JuventusVentus Paraglajding portal www.juventusventus.org/pg

Početna   Pomoć Pretraga Kalendar Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Greske pilota  (Pročitano 735 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
PilotProject
Gost
« poslato: 30 Oktobar 2009, 19:17:34 »

kao sto rekoh,pogledajte kad se pilotu potkrade greska i cim dozvolite i drugu onda sledi niz gresaka do katastrofe !
ovde kao prvo neiskusan pilot nema sta da trazi,drugo nestrpljiv....
da je bio strpljiv i udario na sletanju u vetar cucao i cekao i sletio bi na plazu ovako moglo je svasta biti !
SACUVAJ HLADNOKRVNOST;donosi pravovremeno POZITIVNE ODLUKE....
allways happy landing
pilotproject
zux
Dont forget to strap in
« Poslednja izmena: 30 Oktobar 2009, 19:55:17 PilotProject » Sačuvana
ekozelj
Patka

Van mreže Van mreže

Model: Firebird
Marka: Grid

« Odgovor #1 poslato: 30 Oktobar 2009, 21:49:16 »

Zux ne razumem tvoj komentar. Huh?
 Ovaj pilot je ZABORAVIO DA ZAKOPČA NOŽNE VEZE NA SISTEMU  :o
Njegovo letenje i ovakvo sletanje nema veze sa meteo uslovima i neiskusnošću (mada sam izostanak provere opreme pre poletanje verovatno ukazuje na neku vrstu neiskustva ali može biti i trenutna dekoncentracija) i ceo njegov let je u stvari borba za goli život. Lepo piše, a i vidi se, da mu je glajder na sletanju otišao niz vetar jer on uopšte nije njime upravljao nego se rukama grčevito držao za gurtne da nebi ispao (iskliznuo) iz sistema. Hladnokrvnost jeste sačuvao jer bi da se uspaničio sigurno ispao iz sistema još po poletanju.
U svakom slučaju dobro je prošao a svima nama je ovo dobar nauk da je "pre flight check" obavezan ma koliko nam se žurilo da poletimo.

Pozdrav
Edi
Sačuvana
Icepeak
Galeb
**

Van mreže Van mreže

Model: Magic 4
Marka: Airwave

« Odgovor #2 poslato: 31 Oktobar 2009, 07:41:07 »

Meni se isto to desilo da zaboravim da zakopcam nozne kaiseve i pri samom zaletu sistem se poceo prvi dizati odmah mi je jasno bilo sta je u tom momentu sam odlepio od zemlje i sa visine od jedno 2 metra povucem A gurtne i napravim frontalac sve je bilo ok osim razbijenog dupeta mada pad sa 2 metra i nije tako strasan s,obzirom kako sam mogao da prodjem !!!
Sačuvana
Pumba
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Model: Factor
Marka: Nova

« Odgovor #3 poslato: 31 Oktobar 2009, 09:29:49 »

Bio je negde snimak najboljeg nacina za izvlacenje iz ovakve situacije. Treba se uhvatiti za gurtne/karabinere in kao na karikama podici noge iznad glave zakaciti ih za gurtne, vezati se i vratiti u normalan polozaj. Zvuci blesavo al bio je snimak gde se covek upravo ovako izvadio i spasio zivot jer je ostao da visi samo na rukama. Kad tad bi se pustio. Znam neke primere kad se ovo kod nas desavalao. Safety T-lock je odradio svoj posao (nisu bile vezane nozne gurtne). Takodje stirup  muze puno da pomogne u ovakvoj situaciji.

Poz
Sačuvana

"Aeronautics was neither an industry nor a science, it was a miracle";
http://gpspress.com/
ekozelj
Patka

Van mreže Van mreže

Model: Firebird
Marka: Grid

« Odgovor #4 poslato: 31 Oktobar 2009, 12:38:40 »

Bio je negde snimak najboljeg nacina za izvlacenje iz ovakve situacije. Treba se uhvatiti za gurtne/karabinere in kao na karikama podici noge iznad glave zakaciti ih za gurtne, vezati se i vratiti u normalan polozaj.....

Upravo tako. Zato i kažem da je ovog čoveka i spasla hladnokrvnost jer postoje načini da se spase iz ovakvih situacija samo ne treba odreagovati brzopleto i uspaničiti se.

Pozdrav
Edi
Sačuvana
coik
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Model: Summit XC
Marka: UP

Coik

« Odgovor #5 poslato: 31 Oktobar 2009, 13:49:07 »

Hteo bih samo da dodam jos nesto... ovo je stari snimak i gledao sam ga vec !!
 Naime, ovaj pilot nije bio sam na startu, sta vise, bio je je sa jos par pilota na zemlji ,poenta je da ni NIKO OD NJIH !! nije uocio, da se nije vezao ! Iako je bio dugo okrenut licem ka njima !

Mozda ne bi bilo na odmet, kao nauk, svima nama, da bacimo pogled na drugara koji se sprema da poleti, na njegovu opremu itd ... sigurno cemo preduprediti ovakve greske koje se mogu svima desiti !!

pozz

« Poslednja izmena: 31 Oktobar 2009, 13:54:54 coik » Sačuvana

SanjaT
Pingvin
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 31 Oktobar 2009, 17:07:41 »

Uh, stvarno poucno...
Da li moze neko da postavi taj snimak izvlacenja iz ove situacije, koji je Pumba spomenuo..
i jedno pocetnicko pitanje -> sta je stirup Huh?

pozdrav
sanja
Sačuvana
coik
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Coik

« Odgovor #7 poslato: 31 Oktobar 2009, 18:01:00 »

Striup je oslonac za noge ... slicno je spid  kanapu, samo sto se njegovo povlacenje ne odrazava na krilo ... jednostavno sluzi da ti noge stoje na njemu u toku leta !!

A sto se ovog snimka tice i ja bih voleo da ga vidim, jer mi je nelogicno da neko pusti ruke da bi se uhvato za karabine , kada su ruke u tom slucaju jedino sto te drzi u sistemu ... Huh? ne kazem da pumba nije u pravu  samo mi je to malo cudno ...
« Poslednja izmena: 31 Oktobar 2009, 18:07:25 coik » Sačuvana

Pumba
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 31 Oktobar 2009, 22:32:05 »

Evo linka:
Recovery from untied leg straps

Ovde je i diskusija o tome:  http://www.paraglidingforum.com/viewtopic.php?p=18399

@coik Mislim da je najverovatnije da se covek kad pocne da ispada iz sistema uhvati za gurtne ili karabinere tako da ne treba nista da pusta. Opet ovo sve lepo zvuci ovako. Nikad nisam probao i nikad necu. Cisto sam se setio da sam nekad citao o tome pa sam napisao. Ako se dobro secam lik sa snimka je za ovu tehniku cuo par dana pre nego sto mu se desilo da zaboravi da se veze tako da je imao priliku da je proba. Verovatno i to pise tamo negde....
Sačuvana

Flying_man
Menadžer foruma

Van mreže Van mreže

Model: Sigma 5
Marka: Advance

« Odgovor #9 poslato: 05 Novembar 2009, 16:32:03 »

Paraglider Harness Leg Strap Recovery
Sačuvana

Pumba
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 05 Novembar 2009, 18:09:59 »

Extra video Flying Man, hvala.
Sačuvana

coik
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Coik

« Odgovor #11 poslato: 05 Novembar 2009, 22:27:17 »

hvala i od mene !...
evo jednog snimaka, koji ima veze  sa ovim o cemu smo pricali ... nazalost, ovaj pilot je to podizanje nogu iza  gurtni skupo platio ...
Verujem da ta promena balansa i tezista( ne racunajuci vezbanje na grani) moze da rezultira necim ovakvim ...
Zato je ipak najlakse proveriti da li smo dobro vezani jos jednom pre poletanja ...  Wink

Fatal Accident - accident - acidente fatal - piloto morre!

« Poslednja izmena: 05 Novembar 2009, 22:30:46 coik » Sačuvana

Pumba
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 05 Novembar 2009, 23:07:38 »

Ovo je vec cisto glupiranje. Ocigledno je vreme bilo turbulentno. Vidi se po krilu pre poletanja. Lik se odmah okrenuo naopacke, da je barem sacekao da se udalji od starta. Mada po takvom vremenu sigurno nije za ovakve zajebancije gde god...
Sačuvana

Buntovnik
Orao

Van mreže Van mreže

Model: trango 3
Marka: UP (jupi)

« Odgovor #13 poslato: 07 Novembar 2009, 00:21:58 »

Ja sam noge preko gurtni dizao bezbroj puta i nista .(Samo kad je bilo mirno...NARAVNO.)Ipak mislim daje ovde Pilot pogresijo tajming kada to da uradi . Popio je frontalac .(Koga bi mozda i ovako i onako popijo).Mislim da nije trebao to da uradi po ovom vremenu i u samom startu, kad je krilo jos nestabilno dok jos nije dobilo svoju putanju .(Nesto muje ispalo ..)..Po meni napravio je par gresaka ..Snimak sam video davno..(Gluposti slicne vise ne pravim  :Smiley :Smiley :Smiley :Smiley )                                                                                                   poz ........Pera                                                                                                                                                                                (Video sam takodje mog BIVSEG prijatelja Ziku  Wink Smiley kako je ispao iz sistema na startu ...nije se zakopcao...Sreca sa metar visine ...)
« Poslednja izmena: 07 Novembar 2009, 20:41:34 Buntovnik » Sačuvana

"Ima raznih vrsta ludila i neka su od njih pravo uživanje"
Bukowski
Zligor
Čovek-Lav ptica

Van mreže Van mreže

Model: Boomerang 16, dhv 7
Marka: Gin tonik

« Odgovor #14 poslato: 07 Novembar 2009, 09:39:46 »

Uvek probleme naprave one stvari na koje ni ne pomislimo da uopste mogu da se dogode. Ovaj je napravio gresku u startu jer nije to radio u mirnim uslovima, vec po termici i vetru, i blizu zemlje.
Ja kad sam prvi put ovo probao, vodio sam racuna itekako. Pametan ja Cool Cheesy
I apsolutno bez vetra i termike, i visoko iznad tla, ma ja supergenije Cool Cheesy
A dok visim tako naglavacke, nesvesno (valjda refleksno) se drzim nogama za kanape!!! Huh? Embarrassed
Lepo pogledam gore i imam sta da vidim, kramponi sa patika vuku kanape, a nista nisam osetio Huh?
I to bash nabo A galeriju Embarrassed Grin Srecom sam pogledao na vreme.

Uvek ocekivati neocekivano!!!

Sačuvana

Potpuno je isto kao i kada si bio dete i sanjao da letis.
Sada je jedina razlika u tome sto se probudis i znas da stvarno mozes Smiley
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
VLtop100!