Paraglajding, druženje, skijanje, zezanje :D

22 Maj 2012, 08:38:03 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Penis bonus, pax in domus!!

Početna   Pomoć Pretraga Kalendar Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Tehnike poletanja pri JAKOM VETRU  (Pročitano 2635 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
JuVentus
Administrator

Van mreže Van mreže

Model: Ares
Marka: Sky Paragliders

« poslato: 25 Maj 2007, 23:55:33 »

Dakle, kolko sam do sada prochitao i video, postoje razne tehnike dizanja krila pri jakom vetru.

Najveci problem sa standardnom tehnikom, ledjni start je to da glajder mnogo vuche i moze da povredi pilota u trenutku kada se tek dize... izmedju zemlje i iznad glave. Tada se glajder nalazi u pozi gde je sela donja povrshina izlozena vetru. Celo krilo postane jedro koje pilota vuche u nazad.

Jedna tehnika koju ljudi koriste(nisam probao) je "Cobra Launch" Krilo se postavi u desno(ili levo) od pilota na nekih 30-40° od vetra. Povuches A gurtnu koja je povezana sa levom(desnom) stranom krila i kada se nakostreshi u vis , nakochish tu stranu. Dalje se glajder sam polako otvara na gore(cobra) i puff ispravish ga i to je to.

Ima tu josh tehnika ali ih nisam josh prochitao...
Valjda ima ovde struchnijih pilota koji su voljni da dele znanje...

Pozz Djole
Sačuvana

Veni, vidi, volo!
www.JuventusVentus.org
Sale
Orao

Van mreže Van mreže

Model: Vista
Marka: APCO

« Odgovor #1 poslato: 10 Jun 2007, 22:00:50 »

ok, e sad ako je start kao sto je Vrsacki Breg, Titelski Breg ili pak Vinca, sto ce reci vrlo stram, onda silazenje ispod starta znaci da cete biti podignuti sa zemljice cim krilo izadje iznad glave. U pitanju su tereni sa velikim nagibom. Meni se to dogodilo na Titelu. Nista strasno, ali savet je i ovde, ne zuriti sa okretanjem iz ledjnog starta. U slucaju brzog okretanja usled inercije moze da dodje do uvrtanja gurtni i do dezorjentacije. Zato je mnogo bolje pustiti da nas krilo podigne, udaljiti se leteci u nazad od padine i tek tada se okrenuti, s tim da moze malo gimnastike da pomogne. Ako se noge i ruke rasire u stranu to ce da smanji brzinu okretanja i nece doci do uvrtanja na drugu stranu (setite se kako klizaci na ledu izvode piruetu i kako iz nje izlaze). Ipak mozda je bolje izbeci poletanje po vetru cija je jacina takva da pravi problem kod podizanja krila... Ja recimo ne polecem ako je vetar jaci od 8m/s....E da ona kobra moze da se vidi na DVD-u "Performance Flying". U jednom kadru co'ek tako podize krilo.
Sačuvana

Cheesy
Sale
Orao

Van mreže Van mreže

Model: Vista
Marka: APCO

« Odgovor #2 poslato: 10 Jun 2007, 22:11:20 »

e do k... izvinte, prijavljivao mi je neku gresku i eto sta napravih :oops:
Sačuvana

Cheesy
Taki
Čovek ptica

Van mreže Van mreže

Model: Makalu
Marka: UP

« Odgovor #3 poslato: 10 Avgust 2007, 13:04:47 »

Darko mozes li pojasniti dizanje krila u B stolu?
Sačuvana
Taki
Čovek ptica

Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 10 Avgust 2007, 13:16:36 »

Pa kad smo bili na Kustilju krajem merta znas da je kasnije bio malo jaci vetar. Zajedno sa A gutnama sam po Pecinom savetu pomalo mvukao u B gurtne da bih digao krili a kad krilo skoci normalno pustim gurtne malo nakocim i poleteo.
Sačuvana
Taki
Čovek ptica

Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 10 Avgust 2007, 13:23:34 »

Ok imas vise iskustva pa moram da pitam da bih nesto i naucio Cheesy
Sačuvana
Taki
Čovek ptica

Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 10 Avgust 2007, 13:28:05 »

Naravno da nam je cilj poleteti i naravno bezbedno leteti sto vise i sto duze.
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
VLtop100!