Paraglajding, druženje, skijanje, zezanje :D

09 Februar 2012, 08:46:09 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Nova mogućnost - dodajte vaš SKYPE nalog u profilu. Povežite se sa forumašima...

Početna   Pomoć Pretraga Kalendar Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1] 2   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Citanje METEOGRAMA  (Pročitano 1404 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
coik
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Model: Summit XC
Marka: UP

Coik

« poslato: 05 Avgust 2009, 00:12:17 »

Dakle, zamolio bih nekoga KO ZNA ! da meni , a nadam se i onima koji to ne znaju objasni kako se pravilno cita meteogram,i koji su optimalni uslovi za letenje po njemu ... evo jednog meteograma  i nadam se da ce se naci neko ko ce ovo zeleti da podeli sa nama !!

Unapred  hvala !!!

Sačuvana

JuVentus
Administrator

Van mreže Van mreže

Model: Ares
Marka: Sky Paragliders

« Odgovor #1 poslato: 05 Avgust 2009, 09:16:05 »

U al si ga izabrao, evo ukratko ovaj meteogram znači - u naredna 3 dana sranje letenje.

Ok, krenimo odozdo. Prva kolona padavine. To ne mora mnogo da se objašnjava... Obratite pažnju na skalu koja može da se menja. Ponekad iako piše kiše ne mora da je i bude. To može biti da je prognoziran razvoj pa da su stavili kišu kao mogućnost.
Sledeće: Vetar na 10m. Smer vetra je određen smerom strelice(npr 5.avg u ponoć će duvati SZ) dok jačina je određena veličinom "repa" strelice(npr 5.avg u ponoć 10 čvorova). Ako je rep puna linija to e 10 čvorova(kn) ako je pola linije onda je to 5kn, puna i još pola 15kn i tako dalje... 2kn je otprilike 1m/s - znači 10kn=5m/s
DAlje - temperatura i tačka rose na 10m. Kada se crvena i plava dodirnu imaćete maglu ili jako nisku oblačnost. Što su razdvojenije to je veća visina do baze, ako podrazumevamo istu količinu vlage kroz celu atm. Ako je na primer relativna vlaga na visini od 1000m npr. 99% onda skoro bilo koja parcela sa iole malo vlage će se na tom nivo kondenzovati iako po razlici izmešu temp i tačke rose ukazuje npr na bazu na 2000m...
Sledeće je temp na 850hPa - to znači oko 1500m visine. - NASTAVIĆE se - moram da se vratim poslu...
Sačuvana

Veni, vidi, volo!
www.JuventusVentus.org
jovule
Galeb
**

Van mreže Van mreže

Model: Factor
Marka: NOVA

« Odgovor #2 poslato: 05 Avgust 2009, 09:42:06 »

Za crvenu i plavu liniju jedan mali dodatak... Plava linija oznacava prognoziranu temperaturu, a crvena oznacava temperaturu pri kojoj se bi se stvorila vodena para tj, oblak. Zbog toga je logicno da kada se te dve linije poklope imamo oblak tj maglu kako Djole rece. Slicnu stvar imamo na sondaznom dijagramu, na kojem pomocu te dve linije mozemo odrediti visinu baze, vertikalni razvoj itd...

Sačuvana
coik
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Coik

« Odgovor #3 poslato: 05 Avgust 2009, 11:09:10 »

Ja i dalje ne mogu da skontam ovo sa vetrom     Embarrassed    Huh?   ... to me je i pre najvise bunilo....   :( ne kapiram ovo oko smera i jacine ... mislim, verujem da je lako ali ga ne kapiram .... ne mogu ni da skontam to sa satnicom gde citate sate Huh?
Sačuvana

Flying_man
Menadžer foruma

Van mreže Van mreže

Model: Sigma 5
Marka: Advance

« Odgovor #4 poslato: 05 Avgust 2009, 11:40:28 »

Pogledaj sliku pa ce ti biti jasnije za sate. Sto se pravca vetra tice vidis na crtama "crtice - repice", to znaci da vetar duda iz tog pravca ka delju gde ih nema. Naravno gore je sever, dole jug, levo je zapad a desno istok.

* meteog_Kragujevac.jpg (94.66 KB, 800x600 - pregledano 80 puta.)
Sačuvana

coik
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Coik

« Odgovor #5 poslato: 05 Avgust 2009, 13:16:09 »

Ljudi po cenu da ispadnem zaista glup, ( verujem da je ovo ipak najbezbolnije mesto za ispasti glup Smiley ) zamolio bih nekoga da mi ako moze napise sta duva na primerima jedan 2, 3, 4, .... mislim da cu tako najbolje skontati (jer su strelice na svakom primeru u razlicitom polozaju)....  Flying man , hvala za ovo sa satnicom , sad sam skontao...nisam provalio da ce ovaj deo meteograma odnosi na ceo crtez, ja sam mislio da je to samo za ovaj deo sa padavinama na dnu !!!

Dakle 1............
        2 ..........
        3 ...........
        4 ...........
        5 ...........
Sačuvana

Flying_man
Menadžer foruma

Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 05 Avgust 2009, 14:51:37 »

1. Ne vidi se najbolje, ali mi deluje kao da je severo istok.
2. Severozapad vise sa severne strane
3. Takodje severozapad
4. cist zapad
5. severozapad
« Poslednja izmena: 05 Avgust 2009, 15:05:11 Flying_man » Sačuvana

JuVentus
Administrator

Van mreže Van mreže

Model: Ares
Marka: Sky Paragliders

« Odgovor #7 poslato: 05 Avgust 2009, 15:01:25 »

Dakle 1 Istokseveroistok (ISI) 0-5kn
        2 Severozapad (SZ) oko 10  +- kn
        3 Zapadseverozapad (ZSZ) oko 5 +- kn
        4 Zapad(Z) oko 5 +- kn
        5 Severozapad (SZ) oko 5 +- kn

Za crvenu i plavu liniju jedan mali dodatak... Plava linija oznacava prognoziranu temperaturu, a crvena oznacava temperaturu pri kojoj se bi se stvorila vodena para tj, oblak. Zbog toga je logicno da kada se te dve linije poklope imamo oblak tj maglu kako Djole rece. Slicnu stvar imamo na sondaznom dijagramu, na kojem pomocu te dve linije mozemo odrediti visinu baze, vertikalni razvoj itd...

Pobrka ti lončiće Jovule Cheesy , PLAVA linija označava tačku rose (DEW POINT) - to je temperatura pri kojoj će doći do kondenzacije vodene pare u tečno stanje(oblak/magla).
Crvena je te prognozirana temperatura vazduha - Kao što vidiš ono oko podneva skače i tokom večeri splasava(kad je vedro).

Jedna stvar, koja uvek stoji, je da tačka rose nikad ne može biti veća nego temperature vazduha, samo jednaka. Inače taška rose(rošenja) je često različita za različite(po visini) parcele vazduha. To može lako da se utvrdi gledanjem na bilo koj emagram/sondažu.
Sačuvana

Veni, vidi, volo!
www.JuventusVentus.org
Flying_man
Menadžer foruma

Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 05 Avgust 2009, 15:06:28 »

Djole ti je dao detaljnije pravce
Sačuvana

jovule
Galeb
**

Van mreže Van mreže

Model: Factor
Marka: NOVA

« Odgovor #9 poslato: 05 Avgust 2009, 20:51:32 »

Pobrka ti lončiće Jovule Cheesy , PLAVA linija označava tačku rose (DEW POINT) - to je temperatura pri kojoj će doći do kondenzacije vodene pare u tečno stanje(oblak/magla).

HEHE... Grin u pravu si Djole... jbg, za cas posla se pogresi... Postao sam daltonista...
Sačuvana
coik
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Coik

« Odgovor #10 poslato: 05 Avgust 2009, 21:04:19 »

Ljudi meteogram mi je postao jasniji , hvala svima za trud i objasnjenje .... !!!
Sačuvana

raketa
Orao

Van mreže Van mreže

Model: Ozone
Marka: R10.2

« Odgovor #11 poslato: 28 Avgust 2009, 13:12:15 »

E ljudi jel moze neko da mi prebaci link gdje mogu da nadjem ove meteograme?
Sačuvana

Trazim shemu da se preselim u Interlaken Cheesy predlog?
coik
Urednik foruma

Van mreže Van mreže

Coik

« Odgovor #12 poslato: 28 Avgust 2009, 13:14:21 »

Kazu da su ovde najbolji  Wink   ukucaj samo sirinu i duzinu ... http://www.arl.noaa.gov/READYcmet.php

A konkretno ovi meteogrami sto su gore postavljeni su uzeti odavde  ...  http://www.hidmet.gov.rs/eng/prognoza/meteogram.php    Smiley
« Poslednja izmena: 28 Avgust 2009, 13:30:25 coik » Sačuvana

raketa
Orao

Van mreže Van mreže

Model: Ozone
Marka: R10.2

« Odgovor #13 poslato: 28 Avgust 2009, 18:04:13 »

hvala hvala Cheesy
Sačuvana

Trazim shemu da se preselim u Interlaken Cheesy predlog?
Kšavu Gari
Pterodaktil

Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 28 Avgust 2009, 20:37:21 »

http://www.meteoblue.com/en/weather/weather-maps/europe/

na meteograms odabereš najbližu meteo stanicu,ili više u okolini da bolje sagledaš situaciju
Sačuvana
Stranice: [1] 2   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Srpski prevod: Jovan Turanjanin Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
VLtop100!