Paraglajding, druženje, skijanje, zezanje :D

22 Maj 2012, 08:00:39 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Penis bonus, pax in domus!!

Početna   Pomoć Pretraga Kalendar Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Da li znate da odvezete kravatu?  (Pročitano 1743 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
Svorci
Golub
**

Van mreže Van mreže

« poslato: 12 Maj 2007, 02:00:32 »

Kravata ili prebacaj
--------------------------------------------------------------------------------

Situacija moze da bude izuzetno opasna. Stabilizator se podvukao medju konopce i zalepio se za njih ili se kanap prebacio preko stabilizatora i napravio tzv. kravatu.

Kravata stvara jak ceoni otpor i ukoliko ne reagujete na vreme, paraglajder krece u strmoglavu spiralu, tako jaku da morate i sa dve ruke da povucete komandu da zaustavite spiralno poniranje. Najgori slucaj je kad glajder ode u SAT i tada je verovatno jedino resenje rezervni padobran, ako ste svesni uopste zbog jakih G sila.

Kako uopste moze da se desi ovako nesto?

U normalnim uslovima, paraglajder naidje na nispono strujanje koje podvije neku stranu. Najcesce to bude kolaps od 50% ili vise, stabilizator se nakako podvuce medju konopce, jedan deo krila naglo primi vazduh pri pumpanju i povuce celu strukturu u ravnotezni polozaj. Zbog trenja i dejstva vadusne struje platno se jednostavno zalepi ili obmota oko jednog ili vise konopaca u tom povlacenju i stabilizator se upeca.

Tokom akrobacija, los izlaz iz full stall-a, nekontrolisano izlazenje is strme spirale, vezbanja front stall-a ili nekontrolisani izlaz iz spina i sl. moze prouzrokovati kravatu. Nekad ova kravata ode na pola krila i preklopi ga. Tu nema filozofije, samo pomaze rezervni padobran.

Evo mojih zapazanja, posle dosta godina "vadjenja" iz slicnih situcija kad se desi kravata ili prebacaj. Napravio sam proceduru koje se pridrzavam, a kako mi se cini slicne savete cete dobiti i od svetskih SIV gurua.

Procedura je sledeca ukoliko konvencionalno pumpanje te strane ne rascisti situaciju:

1) Prebacite tezinu na zdravu stranu i zakocite paraglajder koliko da ne krene u spiralu, a da ga ne stolirate, a zatim:

2) Pronadjite kanap koji ide na stabilizator (obicno je druge boje). Povucite ga na dole. Ovo bi trebalo da rascisti vecinu situacija.

3) Ako ne mozete da nadjete kanap koji vodi na stabilizator, napravite usi na tom delu krila. Pustite usi i napumpajte ih. Da li je upalilo?

Ako nije napravite usi na oba kraja da kompezujete otpor na drugoj strani i tako idite na sletanje, a ako se ne predajete onda...

4) Povucite celu A gurtnu na deformisanoj strani i pustite. Ukoliko treba odradite istu proceduru koju ste ucili na SIV kursu za vadjenje iz asimetricnog podvijanja. Da li je pomoglo?

5) Neki autori savetuju da predjete na A stall (front stall) povlacenjem obe A gurtne jako na dole. Ovo bi trebalo da rastereti celu napadnu ivicu krila i da izvuce kravatu. Ovo nisam nikad probao, ali moze da bude od koristi ako imate visine i hrabrosti da eksperimentisete.

6) Ako imate visinu, uradite full stall, a zatim izadjite kako su vas ucili na kursu bezbednosti. Kako Jockey Sanderson navodi u zadnjem broju XC magazina, full stall je dugme za resetovanje kad sve ostalo zakuje.

7) Ako nista ne pomaze, nisko ste, hvata vas panika, bacite rezervu i pomolite se!!!

Enlau O'Conor, americki instruktor, obucava pilote na kursevima bezbednosti, akrobacije i napredne tehnike pilotiranja. On je uvideo da jedan nov i radikalan nacin vadjenja kravate "pali" u veliko broju slucajeva, cak kad je i beznadezna situacija. O cemu se radi?

Amerikanac preporucuje da se na strani koja je prterpela kravatu uradi negativa. Recimo desna kravata u nasem primeru. Povlacenjem desne komande do kraja, jako i odlucno, pre nego sto paragaljder ode u spiralu, izazvati negativni zaokret (spin). Tim se desava sledece:

1. Kravatirani deo krece se unazad, umesto unapred, i nema opstrujavanja da ga zalepi za kanape, znaci prosto ga oduva.
2. Kanapi se rasterete i popuste stisak i platno se napumpa.

Manje kravate se izvade na 1/4 rotacije, malo vece na pola spina, dok za najvece treba ceo krug ili krug i po. Ovo do sad nisam nikad vezbao i ne mogu da vam kazem dobre i lose strane manevra, niti preporucujem da se to uradi, ali Bruce Goldsmith, dizajner Airwave-a i kolumnista u XC magazinu je obradio i ovu temu. Ako on smatra da je tehnika dobra njemu, onda je i meni.

Vladimir Svorcan

PS Ne znam kako se dodaju slike, neka to uradi moderator!
[/url]
Sačuvana
JuVentus
Administrator

Van mreže Van mreže

Model: Ares
Marka: Sky Paragliders

« Odgovor #1 poslato: 12 Maj 2007, 02:38:59 »

Hvala Svorci na dobrom clanku Smiley Ovakve stvari volim da procitam jer ko zna kad ti zatreba. Slazem se da treba odraditi siv kurs, al poshto to nije chesta pojava na ovdashnim prostorima, oslanjamo se na teoriju do odlaska na SIV.

Slike cu ti okaciti ali ne znam de su Smiley, a za koj dan cu zavrsiti sa probama modula za dodavanje fajlova i slika uz teme i postove , tako da ce svaki korisnik moci to bez problema da uradi Cheesy

Pozz
Dj
Sačuvana

Veni, vidi, volo!
www.JuventusVentus.org
Flying_man
Menadžer foruma

Van mreže Van mreže

Model: Sigma 5
Marka: Advance

« Odgovor #2 poslato: 12 Maj 2007, 06:56:18 »

Pozdrav Svorci.

Lepo je ponovo citati tvoje kvalitetne tekstove i savete.

Bane
P.S. Ajde danas na Rtanj
Sačuvana

Svorci
Golub
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 12 Maj 2007, 09:39:03 »

Slike su naravno na PG listi pa ih preuzmi, a sto se tice Rtnja, pokusavam da ubedim ljude vec duze vreme,ali se nesto uvek ispreci...jos kad cuju da se pesaci 4 sata....... :-)

U svakom slucaju, da li je moguce Bane da ako ti se javim samo dan u napred da oragnizujes terenac da nam skrati muke barem za malo???

Ono sto mene najvise zeza je to sto nikad nemam cela dva dana na parsolaganju, jer uvek radm trecu smenu, tako da mozda banem na jedan dan i to je sve. Videcemo!

Vladimir Svorcan
Sačuvana
Svorci
Golub
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 13 Maj 2007, 01:58:30 »

Bliski susret trece vrste

Kopaonik, 29. novembar 2001.

U toku je kurs pakovanja rezerve. Na delu su test piloti iz firme Sky Paragilders, predvodjeni Tomazom Lednikom. Za danas je zakazano otvaranje rezerve po zadatku.

Dino Pasalic, moj nesudjeni partner u akro grupi "Dynamic Duo" duva u hladne prste da ih zagreje pred seriju sinhronizovanih wing overa koji ce kod mene poci neocekivano naopako. Startovali smo sa Kokorovca iznad Josanicke Banje istovremeno, gledamo jedan drugog u trku i smejemo se, ali ja startujem pogresno i krecem ponovo. Od sinhro wing overa danas nema nista.

Dino vec radi svoju akro rutinu i prelazi 90 stepeni nagiba.

-Ja moram da budem bolji-razmisljam u sebi i ne sluteci sta me ceka. Uskoro ce sva moja vestina i hladnokrvnost biti stavljeni na probu.

Krecem levi, desni, levi wing over, ali sam isekao idealni luk povlaceci levu komandu prerano. Zakon o odrzanju energije nema miljenike i ja gubim brzinu, a desna polovina paraglajdera gubi pritisak i kolabira. Jos dok sam u nultoj tacki, znate onoj u kome telo kao da se premislja hoce li nastvati da se krece gore ili ce nestaviti dole, povlacim levu komandu do kraja, jer znam da sad sledi spirala na desno. Panorama se muti u suludom okretanju, a boje se mesaju na horizontu.

Centrifugalna sila me je prikucala za sistem veza, a da situacija bude gora, shvatio sam da je desni stabilizator uhvacen u srednje kanape i uvukao desnu stranu do pola. Stabilizator je tako blizu da mislim da mogu da ga dohvatim rukom. Protivkocenje traje citav zaokret i po i zahteva veliku kolicinu snage da se ulozi. Dok ja to radim, stabilizator se izvlaci zbog prebacivanja pritiska iz zdrave strane i sada imam oko 60 % paraglajdera iznad glave.

-Brzina, brzina-odzvanja mi u usima glas moga instruktora (Gugi), koji iako fizicki nije prisutan motri na mene kao Obi van-Kenobi.

Telo je vec prebaceno na zdravu stranu od pocetka, dodajem komandu samo koliko da ne odem u spiralu, ali glajder je stoliran, pa popustam komandu da udjem u zaokret, ali ne jak.

Pumpanjem malo popravljam situaciju, pa pokusavam da nadjem kanap od stabilizatora. Medjutim na modelu koji ja letim, svi kanapi su zeleni, nije odvojeno kao kod drugih proizvodjaca i ne razlikujem grupe konapa u u klupku. Vucem druge kanape u pokusaju da na srecu povucem onaj pravi, ali mi ne polazi za rukom. Sve vreme bacam pogled na zemlju, vario, pa na paraglajder, iako sam imao visinicu da opustenije radim, sad sam vec nisko, vario pokazuje oko 4-5 m/s nadole.

Sad je vreme da malo upotrebimo znanje sa SIV kursa pametnije. Namerno popustim levu komandu i rasteretim tezinu na toj strani, da bih dao paraglajderu da udje u spiralu, sto on rado prihvata. Zatim opet ponovim proceduru od malopre, prebacim telo na levo, jako potegnem levu komandu i pritisak se prebaci u ispumpani deo krila. Kravata sad popusta na 30%, ali se vezala u povlacenju jos vise za druge kanape. U ocajanju stoliram glajder na levoj strani kao zadnju soluciju, u nameri da dodam i desnu komandu, kad pred sam ulazak u full stall kravata se vadi i ja pustam komande da glajder zahvati vazduh.

Sve ovo traje verovatno citav minut, koji se meni cini kao jedan dan. Dole gledam ljude ukocene od straha, pogleda uprtih u nebo, meni je smesno, jer sam se izvukao za dlaku. Let zavrsavam spiralom smrti koja i nije bas bila smrtonosna, ali je zacinila let. Tapsu me po ledjima, jedni tvrde da sam lud kad nisam odmah bacio rezervu, drugi kazu da nisu ni sumnjali da cu da se snadjem, svi se smeju i ja se smejem u pokusaju da prikrijem drhtanje u glasu.

Vladimir Svorcan
Sačuvana
JuVentus
Administrator

Van mreže Van mreže

Model: Ares
Marka: Sky Paragliders

« Odgovor #5 poslato: 13 Maj 2007, 10:57:40 »

Tooooo Svorciiiii,
Napokon strucnjak da kucka u SIV-AKRO kategoriji a ne ja da prevodim tekstove sa engleskog Smiley

Ok , kad se nalazis u takvoj situaciji - dali treba metode ispravljanja pokushati na samo sekund pa preci na sledecu metodu ili uzmesh pa drndash jednu varijantu par puta pa onda tek predjesh na drugu?

Veliki ti pozdrav Svorci,
Djole
Sačuvana

Veni, vidi, volo!
www.JuventusVentus.org
Svorci
Golub
**

Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 13 Maj 2007, 23:27:41 »

>Napokon strucnjak da kucka u SIV-AKRO kategoriji a ne ja da prevodim tekstove sa engleskog

Ne smatram sebe pametnjakovicem, ali jesam dosta akcenta bacio na ovu problematiku. U paraglajdingu uvek ima odstupanja od pravila, te ne treba shvatiti sve ovo kao striktna uputstva. U opasnim slucajevima treba biti kretaivan, ako me shvatate sa hocu da kazem.

>Ok , kad se nalazis u takvoj situaciji - dali treba metode ispravljanja pokushati na samo sekund pa preci na sledecu metodu ili uzmesh pa drndash jednu varijantu par puta pa onda tek predjesh na drugu?

Videces sam kad se nadjes u toj situaciji. Ima niz faktora koji uticu: blizina padine ili tla, prisustvo ostalih ucesnika u vazdusnom saobracaju, zavisi koliko je incident uzeo maha.

Pri velikim kravatama moraces vise puta ponoviti isti manevar ili komandovanje. Ukoliko radi, ponovis. Cesto samo segment po segment krila oporavljas i takva situacija zahteva ponavljanje iste rutine. Takodje, mozes povuci stabilizator, ali da se na kraju jos vise umrsi u kanape zbog tvog potezanja, imas bolju, ali i dalje delimicnu kontrolu, pa ces morati da napravis npr. uvo da bi otklonio i zadnju petljavinu.

Pokusas onim redom koji je izlozen u prednjem i to nauci napamet, da te neko pita u 2 ujutru da znas kao recitaciju sta ide kojim redom. Ako ne nadjes konpac od stabilizatora ili njegovim povlacenjem se nista ne desava, naravno, ako imas vise pokusaj jos jednom i ako ne upali drugi put predji na sledecu tacku.

Situacije su toliko razlicite, kao i shvatanje svakog pojedinacnog pilota cele mehanike leta i problematike incidenta. Mnogim pilotima nije jasno sta se desava sa opstrujavanjem, zasto se to dogodilo i sta moze da sledi posle toga.

Pravo resenje je da se manevri vezbaju jednom mesecno, posle dobrog leteja, krenes sa visinicom na sletanje pred kraj dana i zacinis let. To ne mora biti radikalno kao full stall, nego podvijanje, fronatlac, potkovica i sl. nesto sto se cesto desava. Kad ocvrsnes porobas pod speed-om manevre (a za pocetak sve iznad vode sa instruktorom) itd.

Imao sam raznih situacija sa raznim paraglajderima. Cim uzmem novo krilo ja ga vec prvi dan stavljam na probu da znam koliko mi vremena daje da odreagujem i koliko radikalno reguje.

Kad budes prosao kurs bezbednosti, bilo da je kod Gugija, mene ili Jockey Sandersona, svi ce ti reci isto kad odradis sve lekcije, a sto je:

-Zaboravi sve sto si naucio do sad!

Ubrzo ces shvatiti da u 90% slucajeva sve sto treba da uradis, je da prebacis tezinu na zdravu stranu i ne diras komande, eventualno malo zakocis zdravu stranu. Ako ikad budemo leteli zajedno i meni se desi recimo podvijanje, videces da ja ne regaujem sve dok ne moram, vec pustam da sam glajder odradi sve i to je najveci savet koji mogu svima vama da dam.

Danas sam imao 60% podvijanje, spremio sam se da odregaujem, ali nisam, jer sam video da glajder sam odradjuje i da mi se kurs nije promenio, cak nisam ni telo prebacio-nije bilo vremena.

Svorci
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2008, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
VLtop100!