JuVentus
Administrator

Van mreže
Model: Ares
Marka: Sky Paragliders
|
 |
« poslato: 10 Maj 2007, 21:48:00 » |
|
Po uzoru X-Alps ova "disciplina" moze da se ostvari i kod nas. Što da ne  zar ne  O èemu je reè... Krenemo sa brda ili ti odredjenog starta. Imamo cilj koj je udalje nekoliko stotina km. Treba stici do cilja iskljucivo letenjem ili hodanjem. Da, to je napor. Ali je zato avantura kakve nema. Posto smo mi ovde malo ne iskusni mogli bi da to odradimo timski... npr 2 letacha idu zajedno. Isto tako mozemo za probnu varijantu da odradimo deo i kolima , kad se neko zaglavi. Svorcan je to predlozio na VSS mejling listi i ja se sa njim slazem. O tome vec neko vreme razmishljam ali nisam bio siguran da bi iko hteo samnom. Ajde neke predloge i ko je zainteresovan da uèestvuje nek se prijavi  Pozz Djole
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
JuVentus
Administrator

Van mreže
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 11 Maj 2007, 10:31:53 » |
|
Svorci je odgovori na VSS-u, pa chisto da vam to predstavim jer neki nisu tu uchlanjeni  Svorci: Vazi, posto imamo samo par dana na raspolaganju a ne 12 kao u X-Alps, moze da se probna grupa i vozi tamo amo. Spavanje ako je ikako moguce da se uradi po planinarskim domovima, ili pod vedrim nebom. Ima web site, adresa je www.bobdrury.com ako se secam. Tu je, barem nekada, kad sam i ja visio na netu kao Pantic, bila riznica podataka o vol bivouc letenju. Autor je kako ime sajta kaze Bob Drury, avanturista, koji je sada urednik magazina Cross Country (PG i zmajarstvo). U istoimenom magazinu, je bilo dosta njegovih clanaka, mozda ih nadjem jednog dana i skeniram, koji govore o metodama prezivljavanja u Himilajskim uslovima, kad su leteli 800-1500km po indijskim, neplaskim i pakistankim Himalajima po 15+ dana. U Evropi je pionir ovakvog letenja Piere Boilloux, vlasnik firme Sup'air, koja proizvodi paraglajdersku i zmajarsku opremu. Piere cesto nosi samo usnu harmoniku na putovanjima i foto aparat. Porodica ga je naterala da ponese i mobilni za svaki slucaj, jer ni to nije nosio da smanji tezinu opreme. Ne nosi vrecu, vec se zamota u paraglajder i tako prespava na vrhu planine i ujutru odleti. Hrane nosi malo, ako me secanje ne vara, jede pecurke i bilje koje nadje u prirodi i tako zivi i leti 3-7 dana svake godine, jednom ili dva puta. Bas je smeker. O ovome sam cesto razmisljao jos od 1999., ali nikako da skupim hrabrosti da to uradim, nije bas prijatno prespavati na sred planine sam, ali sa nekim, sto da ne. Planirao sam da umeto protektora ubacim vrecu za spavanje, par konzervi i dve flase vode, sibice i tako da bar jednu noc odradim. Pre neki dan sam nadleteo Studenu planinu, iako nije neki prelet sa Stolova do nje, ima lepih mesta da se kampuje i startuje sutradan, a i ako se ne moze leteti, za oko 3 h se moze doci peske do civilizacije. Gugi, koji je mnogo bolje upucen u planine naseg kraja, moze pomoci u planiranju i nadam se da ce nam se pridruziti. Ako se neko drzne da odradi ovo na svoju ruku, preporucio bih Crnu Goru, jer je Svajcarska u malom, mini Alpi i omogucavaju da se preleti cela zemlja, dok je ovde u Sumadiji, ovo malo diskutabilno, zbog razdujenosti terena. Svorci
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
live to fly
Čovek ptica

Van mreže
Model: Electron
Marka: Ozon
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 11 Maj 2007, 11:31:18 » |
|
Kada bih se ostvarila ova vasa ideja jednoga dana,to bih bila jedna sasvim nova i verujem najuzbudljivija dimenzija letenja paraglajderom.Bili bih kao neka leteca kolonija ljudi-ptica dobre volje. Verujem da bih to bilo najlepsih par dana u godini svakom od nas.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Zivi da bih ostvario svoje snove ili si ziveo nizasta.I covek bez snova je kao i ptica bez krila.Malo budisticke mudrosti 
|
|
|
Svorci
Golub

Van mreže
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 11 Maj 2007, 23:39:07 » |
|
E, oni clanci koji su objavljeni i XC magazinu su na adresi www.bobdrury.com tako da ne moram da listam casopise. Ovde cete naci sve sto vas zanima za zivot i letenje u visokim planinama. Uvideo sam da bi za ovakvu avanturu, bez logistike (sa kojom bi mi isli) trebalo oko 30 ili vise kilograma opreme i hrane. Da bi ste uvidelio cemu pricam procitajte sve price o preletu preko Himalaja. Kod nas uslovi nisu tako ekstremni, ali da se zna na cemu smo. Inace danas smo bili u Bogutovcu na letenju, bilo je jako turbulentno. U nedelju 13.05. organizuje se akcija "Narcisu u pohode". Ovu manifestaciju kraljevacki paraglajderisti prate vise od decenije, praveci drustvo planinarima koji po obroncima beru narcise. Pozivam vas sve da uzmete ucesce u ovome, ali vas upozoravam da se sami organizujete za prevoz, jer smo dupke puni, a treba vam terensko vozilo ili moze i obican auto ako vam ne smeta malo drndanja.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Svorci
Golub

Van mreže
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 11 Maj 2007, 23:44:00 » |
|
Taman cete uvideti odakle ce da krene X-Serbia, ako banete u nedelju na Stolove, ako se to ikad odradi, a mozda bi bilo zanimljivo da se krene sa Rajca, sledeci dan iz Kraljeva, pa sa Kopaonika ili negde iznad Raske, pa Tutin,sledeci dan eto nas u Andrijevici ili Rozaju, pa odatle na Pogoricu. Kod Podgorice ima planina Zlatica na kojoj je pokojni Vesko buldozerom napravio start za praglajdere i evo vec 10 godina tamo niko nije leteo. Od Podgorice do mora ima jos dan letenja i eto nas.
Ala sam mastovit. To je moj plan, a sad da ga pretopim u stvarnost,eee, to malo teze.
Vladimir Svorcan
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Boris
Galeb

Van mreže
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 13 Maj 2007, 12:04:57 » |
|
U junu nema ni jedno jedino takmicenje kod nas, predlozio bih celu sedmicu u junu. Ali bih voleo da se pozabavite malo sa stvarima koje morate ispostovati u takvom poduhvatu, transport pratnja, i ako mislite da polecete sa istog mesta i da svi slecete na isto mesto kretati se tih dana u grupi to je super, a sta ako jedan preleti 25 km a drugi samo 5 km, eto problema, da ne pricam ako krene pet ili vise letaca. Kao resenje predlozio bih tacke na kojima ce cekati voda, sendvic i osnovno da se to ne bi vuklo po rancevima jer primarna stvar u takvom poduhvatu je tezina opreme koja mora da se nosi, tacke na svakih 30ak km ali to teren diktira. Nadam se da ce te uzeti predlog ozbiljno na razmatranje i detaljisanje, svidja mi se ideja mnogo. To smo samo u mnogo kracoj varijanti hteli da radimo ove godine u Ivanjici na revijalnom alli posle smo dobili cross country i to moze da se ostavi za neki drugi put. Ivanjica - Zlatibor, teren nije surov a moze da posluzi kao trening ako zelite. Svorci imas CompeGps 6.4 na www.compegps.comPozdrav svima, Boris
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Glide as a sailplane!
|
|
|
Svorci
Golub

Van mreže
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 15 Maj 2007, 01:47:40 » |
|
Zeka peka pise:"Kada bih se ostvarila ova vasa ideja jednoga dana,to bih bila jedna sasvim nova i verujem najuzbudljivija dimenzija letenja paraglajderom.Bili bih kao neka leteca kolonija ljudi-ptica dobre volje. Verujem da bih to bilo najlepsih par dana u godini svakom od nas."
Pre bih rekao najtezih par dana: pentranje uz planinu + letnja zega + dehidracija + suncane opekotine + losa hrana + spavanje na ledini = vojnicki dril.
Vladimir Svorcan[/u]
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
live to fly
Čovek ptica

Van mreže
Model: Electron
Marka: Ozon
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 15 Maj 2007, 08:13:14 » |
|
Pa jedino ostaje da se nadamo da bih tu ustvari bilo vise letenja nego gore pomenutih aktivnosti.Ali i to je isto neki vid avanture i svima bih srca bila puna kada bih nam se na kraju na horizontu otvorio pogled na Jadran i kada bih smo postali svesni koju smo razdaljinu presli timski i sa svojim najomiljenijim prevoznim sredstvom  E to je nesto sto se prica unucima !!!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Zivi da bih ostvario svoje snove ili si ziveo nizasta.I covek bez snova je kao i ptica bez krila.Malo budisticke mudrosti 
|
|
|
JuVentus
Administrator

Van mreže
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 16 Maj 2007, 14:51:42 » |
|
Posetite stranicu : http://www.redbullxalps.com/index.htmlX-Alps - RedBull Napisao sam im mejl u vezi nas i sledece godine. Recicu kad budu odgovorili. pozz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Svorci
Golub

Van mreže
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 21 Maj 2007, 00:38:12 » |
|
Koji je odgovor organizatora X-Alpsa?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
JuVentus
Administrator

Van mreže
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 21 Maj 2007, 04:08:11 » |
|
za sada nazalost nikakav. cute. Pokushacu ponovo na neki drugi mejl.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Svorci
Golub

Van mreže
|
 |
« Odgovor #11 poslato: 21 Maj 2007, 14:02:25 » |
|
Ili ih zabole uvo da odgovaraju nekom kao sto smo mi i podpadamo pod definiciju:paceri iz Srbije!
Pored toga sto bi svoje iskutsvo podelili sa nama, boje se da im ne budemo konkurencija, mada oni ne znaju da im ni nismo ni primaci.
Znajuci Hannesa Archa, menadzera Red Bull Acro Teama i koji stoje iza svega ovoga, odgovor ces dobiti za 20 dana u dve recenice :-)
Svorci
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Jenka
Roda

Van mreže
Model: / TRANGO RACE /
Marka: /UP
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 21 Maj 2007, 17:42:10 » |
|
Ja sam za! Snage u nogama imam za take ludorije. Nema lepseg izazova za nas, nego da se popnemo na brdo peske, pa da onda nastupi uzivanje u letenju!
Je li ukljucen i mountain bike?!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
KO LETI ZNA ZA STA ZIVI!!!!!!!
|
|
|
Svorci
Golub

Van mreže
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 22 Maj 2007, 14:59:29 » |
|
Polako momci, jesu svi pozvani da prisustvuju, ako se ovakav dogadjaj uopste desi, ali nisu svi pozvani da ucestvuju.
Vidim mnogo ljudi za koje nikad nisam cuo da se bave paraglajdingom, dosta je iz Vojvodine, bez jaceg letackog iskustva u planinskom letenju.
Kad kazem planinskom letrenju, to ne podrazumeva, poletanje i sletanje sa Kule u Vrscu, a nikako letenje na Titelskom bregu.
Ova avantura moze postati vrlo opasna, a u najmanju ruku je vrlo zahtevna sa tehnickog i taktickog aspekta koje letenje zahteva ovde kod nas u Kraljevu.
Turbuletno je katastofa, ako iscurite usred popodnevne zege, da vam suze naviru na oci. Ovde nema mesta za pocetnike, tako da ce entuzijasti morati da sacekaju neku drugu X-Serbia organizaciju, jer ce dogadjaj biti pozivnog karaktera, odnosno bice selekcija.
Barem dok je ovo organizovano od strane moje malenkosti, svaki ucesnik ce morati da posalje svoj letacki rezime. Ovako se radi i na X-Alps-u, na koji ne mozete tek tako da se prijavite, morate da imate preporuke nekih eminentnih licnosti iz sveta paraglajdinga da se samo prijavite, a onda sledi surova selekcija na ternu u pravim uslovima.
Sta reci, kad sa takvom organizacijom Hannes Arch (menadzer) salje samo 20-ak timova na takmicenje (tim=pilot+vozac). Naravno, mi necemo insitirati na takvim ekstremima, ko ne moze da pesaci desetine kilometara sa opremom, moci ce koristiti vozilo (auto stop ili zvanicno vozilo koje ce nas pratiti ako ga obezbedim).
Nadm se da nema ljutnje oko ovoga i da se sada razumemo. Odmah da vam kazem da ako nemate paraglajder koji je 2003. godiste ili mladje, vario, GPS, radio stanicu, rezervu, kacigu, 3 godine iskustva u XC, barem 50-ak km preleta, prepouko od nekog naseg asa, slobodno ne racunajte na ovo.
Meko sletanje, Vladimir Svorcan
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
JuVentus
Administrator

Van mreže
|
 |
« Odgovor #14 poslato: 22 Maj 2007, 18:22:38 » |
|
Svorcane, uslovi su ti prestrogi! Ne prelecemo alpe i ne prelazimo 1000km i ne peshachimo tolko.... S' druge strane shvatram ozbiljnost tog poduhvata. Treba trenirati za takve stvari. U ostalom, ovo bi trebala da bude avantura i dobar provod za sve koje uchestvuju. Na primer: moze da se ide kao "mini tim"(2pilota + 1 vozach + 7dana) ili "ekipno"(vishe mini timova). Prvi pokushaji na lakshim trasama a posle dalje.
Bilo kako bilo, radije izabiram drugarsko letenje u X-Serbia varijanti. Dok takmicharsko podrzavam!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|