Deki dobro pitanje !
krilo bi trebalo da bude dhv 1 ili 1-2 !
logicno je da bi krilo trebalo da bude vece nosivosti ali............
ranijih godina smo to i cinili sa vremenom se doslo do zakljucka da vece krilo je i sporije mirnije bezbednije .....
vec par godina tendencija ide u sasvim drugom pravcu !
mala krila = veca brzina potrebna za poletanje takodje i za sletanje znaci trcanje trcanje i opet trcanje........ovakva krila su zato agilnija u letu sa vektorom brzine povecava se i stabilnost istog (krilo postaje jako kao fosna

) ) ali ako krene naopako otislo je naopako !
mislim da svi koji letimo bilo koji vid trebali bi da pokusamo razmisljati o zbivanju letenja....razumeti ono sto radimo.......moja prednost je bila sto sam imao konstruktera koji nije smeo da leti pa je mene koristio kao test pilota cak smo se i salili u klubu kako imaju dosta jugosa gastarbajtera pa ako omastim livadu i nije neka stavka.....
taj isti konstrukter je uz mene i proleteo Bujke ga zna upoznao sam ih covek je 77 godina star nemoze sam dici motor i pomazemo mu na startu a letiiiiiiiiiiii ubija.....valjda je pri kraju pa mu je i svejedno radi dead spiralu sa motorom cak je sada razvio i metodiku sletanja za koju ja bas i nisam..naime leti ROTOR nova 19 kvadrata i slece tako sto zvekne fullgas i stolira kupolu na 2 m iznad zemlje....super to odradjuje ali ja nisam za to radio sam par puta to sve dok nisam imao turbulenciju koja je podvila i zvekno o livadu....vise to neradim......
znaci pokusaj da razumes ono sto radis i videt ces tako se postaje Dr. za rockenroll !!!
postavljaj sebi pitanja i trazi odgovore na ista !!!
zahvaljujucu Gustiju tom konstrukteru koji je pcelica a terao me da i sam razmisljam i razumem sta radim tako da sam mu zahvalan jer me naucio leteti konstruisati i mnogo cega drugog !
steta sto ovakvi ce uskoro otici ali to je neminovno stoga je jos lepse kad znas da si nekog naucio da razmislja i sto vise razmisljas sve veca je opsesija letenjem opsesija u pozitivnom smislu !!!
moja nejveca nagrada je bila kada mali dragan mene pobedi u preciznom tek tada sam uvidio mnogo toga...ja sam opcinjen letenjem i to je jedina ljubav koja me nije izdala !
Deki pozdrav i vidim ima pilota na kojima mozemo ostaviti u nasledstvo..samo napred i allways happy landing
zux