kao sto vec jednom rekoh letenje treba da bude uzivanje a ne stres !
letenje paramotorom to upravo i pruza jer leti se u mirnoj atmosferi u jutarnjim ili vecernjim satima !
NEZNAM DA LI JE NEKO DOZIVEO DA LETI U IZLAZAK SUNCA ILI SA PRVOM ROSOM DOK SVI SPAVAJU ILI PAK U VECERNJIM SATIMA SA ZALSKOM SUNCA : )
Paramotor ili Paratrajk !
letenje paramotorom :
obuka paramotorom prvi sati bi trebali da se rade na malom uzvisenju dok se pilot ne navikne i ne udje u stos poente !
zasto?
jednostavno zato sto na maloj strmini glajder je vec delomicno iznad pilota i puno je lakse startati.nimalo nije naivno poletati sa ravnog sa 25 kg na ledjima i izvuci glajder iznad sebe bez dejstva elise ! isto ovo vazi i za trajk jer u oba slucaja je jako bitno dati pilotu mogucnost da se navikne na na motor i dejstvo elise....posle ovoga se prelazi na start sa ravnih terena ! ovo je cista logika i iz iskustva licnih pocetaka davne 1993 govorim sta znam.....
neke skole letenja nezastupaju moje misljenje ali teorija i praksa se razlikuju !
visoka tacka kacista koja se kod nas leti ima svoje mane i prednosti !
ovo je zastarela kombinacija konstruisanja paramotora koju fresh breeze i i jos pokoja firma rade ali sve vise se orjentisu na nisku tacku kacista !
visoka tacka kacista je nepovoljna u startnoj fazi ali zato pruza mogucnost ublazavanja ziro sile samim tim manje zanjihavanja ali samo u fazi samog letenja itd....nezgodna je zato jer start je uzasno tezak cak i za dobrog pilota zatim i komande su visoko gore i treba glideru popustiti ih do odredjene dubine !
niska tacka kacista je idealna za start i sam let ali u letu ista je spustena direktno na teziste pilota i mase tako da svaka promena tezista utice na pilota i letelicu,stvar navike !
gledao sam snimak darkovog leta sa Dinovim motorom i primetio sam da je bila greska pilota sto se dvoumio gas ili ne zatim i greska onog ko ga nije uputio i obrazlozio mu dejstvo zirosile,odabiranje mesta za prvi kontakt sa paramotorom vec sam pricao sa darkom o ovome !
Paratrajk :
razlikuje se od paramotora u tome sto se gas nalazi na papucici i dodaje se nogom,ima tockove za rulanje i stedi zglobove nogu,elisa je daleko iza pilota,buka isto tako,nema sistem veza nego sediste gde se pilot komotno oseca kao u kabini samim tim su i ruke delomicno slobodne za fotoaparat sendvic itd !
obuka paratrajkom takodje bi trebala da krene sa malog brdasca da bi se na kraju preslo na ravan teren !
posle poletanja trajkom dolazi do zanihavanja istog levo desno i napred nazad sto je stvar navike sa vremenom i neprimecujemo to...
sta znam ja sam okoreli motornjak i preporucio bih svakom da proba da vidi sta i kako.....
upalis motor poletis,letis na 5-600 m ugasis..uzivas,iscuris ponovo kresnes i bla bla znas vec....kasnije kad naucis da letis izadjes motorom na 600 m ugasis i vrtis na 1200 m ......ali za ovo treba iskustvo i praksa....
za sve one koji zele mogu da pogledaju postavio sam na googlu vidi link SKOLA letenja Paratrajkom....
http://picasaweb.google.no/Apilotproject/SkolaLetenjaParatrajkom#nadam se da sam pripomogao bar informacijom !
lep pozdrav
zux