Paraglajding, druženje, skijanje, zezanje :D

10 Septembar 2010, 17:47:44 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Letenje je jedini istinski nov osecaj koji je covek postigao u novijoj istoriji
~James Dickey

Početna   Pomoć Pretraga Kalendar Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Želeo bih da probam da vidim kako uživate :D  (Pročitano 612 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
JuVentus
Administrator
Albatros

Van mreže Van mreže

Model: Ares
Marka: Sky Paragliders

« poslato: 16 Maj 2009, 02:06:05 »

Pozz paramotoristi,

Jednom sam umalo probao Dinov paramotor i od tada me čačka da bar jednom letim sa tom spravom. Bio bih vam zahvalan kad bi mi pomogli/obučili da napravim taj let....

Pozz
Djole
Sačuvana

Veni, vidi, volo!
www.JuventusVentus.org
PilotProject
Albatros

Van mreže Van mreže

Model: Paramotoring i Paratrike
Marka: PilotProject licne proizvodnje

« Odgovor #1 poslato: 16 Maj 2009, 11:27:12 »

kao sto vec jednom rekoh letenje treba da bude uzivanje a ne stres !
letenje paramotorom to upravo i pruza jer leti se u mirnoj atmosferi u jutarnjim ili vecernjim satima !
NEZNAM DA LI JE NEKO DOZIVEO DA LETI U IZLAZAK SUNCA ILI SA PRVOM ROSOM DOK SVI SPAVAJU ILI PAK U VECERNJIM SATIMA SA ZALSKOM SUNCA : )

Paramotor ili Paratrajk !
letenje paramotorom :
obuka paramotorom prvi sati bi trebali da se rade na malom uzvisenju dok se pilot ne navikne i ne udje u stos poente !
zasto?
jednostavno zato sto na maloj strmini glajder je vec delomicno iznad pilota i puno je lakse startati.nimalo nije naivno poletati sa ravnog sa 25 kg na ledjima i izvuci glajder iznad sebe bez dejstva elise ! isto ovo vazi i za trajk jer u oba slucaja je jako bitno dati pilotu mogucnost da se navikne na na motor i dejstvo elise....posle ovoga se prelazi na start sa ravnih terena ! ovo je cista logika i iz iskustva licnih pocetaka davne 1993 govorim sta znam.....
neke skole letenja nezastupaju moje misljenje ali teorija i praksa se razlikuju !
visoka tacka kacista koja se kod nas leti ima svoje mane i prednosti !
ovo je zastarela kombinacija konstruisanja paramotora koju fresh breeze i i jos pokoja firma rade ali sve vise se orjentisu na nisku tacku kacista !
visoka tacka kacista je nepovoljna u startnoj fazi ali zato pruza mogucnost ublazavanja ziro sile samim tim manje zanjihavanja ali samo u fazi samog letenja itd....nezgodna je zato jer start je uzasno tezak cak i za dobrog pilota zatim i komande su visoko gore i treba glideru popustiti ih do odredjene dubine !
niska tacka kacista je idealna za start i sam let ali u letu ista je spustena direktno na teziste pilota i mase tako da svaka promena tezista utice na pilota i letelicu,stvar navike !
gledao sam snimak darkovog leta sa Dinovim motorom i primetio sam da je bila greska pilota sto se dvoumio gas ili ne zatim i greska onog ko ga nije uputio i obrazlozio mu dejstvo zirosile,odabiranje mesta za prvi kontakt sa paramotorom vec sam pricao sa darkom o ovome !

Paratrajk :
razlikuje se od paramotora u tome sto se gas nalazi na papucici i dodaje se nogom,ima tockove za rulanje i stedi zglobove nogu,elisa je daleko iza pilota,buka isto tako,nema sistem veza nego sediste gde se pilot komotno oseca kao u kabini samim tim su i ruke delomicno slobodne za fotoaparat sendvic itd !
obuka paratrajkom takodje bi trebala da krene sa malog brdasca da bi se na kraju preslo na ravan teren !
posle poletanja trajkom dolazi do zanihavanja istog levo desno i napred nazad sto je stvar navike sa vremenom i neprimecujemo to...
sta znam ja sam okoreli motornjak i preporucio bih svakom da proba da vidi sta i kako.....
upalis motor poletis,letis na 5-600 m ugasis..uzivas,iscuris ponovo kresnes i bla bla znas vec....kasnije kad naucis da letis izadjes motorom na 600 m ugasis i vrtis na 1200 m ......ali za ovo treba iskustvo i praksa....
za sve one koji zele mogu da pogledaju postavio sam na googlu vidi link SKOLA letenja Paratrajkom....
http://picasaweb.google.no/Apilotproject/SkolaLetenjaParatrajkom#
nadam se da sam pripomogao bar informacijom !
lep pozdrav
zux
Sačuvana

fly the best - fly PilotProject
PilotProject
Albatros

Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 17 Maj 2009, 10:33:28 »

prva slika visoka tacka kacista...
druga slika niska tacka kacista....

* paramotor.jpg (25.03 KB, 250x274 - pregledano 267 puta.)
Sačuvana

Flying_man
Menadžer foruma
Albatros

Van mreže Van mreže

Model: Sigma 5
Marka: Advance

« Odgovor #3 poslato: 17 Maj 2009, 11:21:47 »

Nesto ti nije u redu sa prvom slikom, posalji je ponovo
Sačuvana

PilotProject
Albatros

Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 17 Maj 2009, 13:02:45 »

da nesto mi se ubrljalo izgleda da sam prosuo mastilo Grin
evo i prve slike visoke tacke kacista..
poz
zux

* sonstige09.jpg (48.9 KB, 640x480 - pregledano 42 puta.)
Sačuvana

dino
Moderator
Albatros
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 18 Maj 2009, 20:31:18 »

Uvek si dobrodosao u Palanku na druzenje i naravno let motorom!
Najavi se jedan dan kad vidis da je dobra prognoza pa naleti da se vidimo i da letimo.
Ako volis motore mozes odma da probas i Trial-a!
Adrenalin obezbedjen:)
Sačuvana
PilotProject
Albatros

Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 31 Maj 2009, 23:29:54 »

eto ako bas hocete mozete i isprobati.....
imao sam jedan projekt koji je bio na ledu vec 5 godina...
ponovo sam ga iskopao i krenuo da ga osposobim.
uzeo sam kuciste skutera,isekao mesto za membranu dovario i ugradio membranu,radilicu osposobio tj.ubacio joj iglicaste lagere i gore i dole jer sam predvideo da vrti 10-12000 obrtaja(imajuci u vidu da je ovo slabasan motor koji bi mogao da daje maksimum samo na gornjoj granici ) a njeni lageri nebi to izdrzali,srazmerno obradio sediste koje moze da prihvati malossi zilindar,malosi kanale zilindra razbusio,dodao rucno paljenje od testere ovde usput iskoristio rebra kao prinudno hladjenje napravio lim kanal koji sprovodi na cilindar i dobio idealno hladjenje,nakacio elektronsko paljenje testere,napravio prihvatiliste za karburator vakum membranski,stari rezervoar od kosilice okacio na karburator kao vazdusni filter,po matematickom principu napravio resonansni izduv i eto.....
prvo okacio sistem na airboat i testirao,zatim pre dve nedelje pokusao da letim ali riknuo mi difuzor nisam dobro sve predvideo....
juce okacio nov difuzor koji sam po treci put pravio jer ovde matematika ne pomaze nego eksperimenti cak sam morao u difuzoru ostaviti komoru za povratne gasove !
okacio 3kraku carbonsku elisu sa promenljivim korakom - lakse je podesiti idealnu silu potiska ali samo pod uslovom da motor ima dosta snage za odredjeni ugao !
i vidi cuda 42 kg potiska !
juce konacno poletio i letio doduse sa brda ali se pokazalo da isti moze i sa ravnog da gura lakog pilota negde 50 -70 kg pilot !
sledeci korak je aluminijumski zilindar extra konstrukcije tj.tuning zilindar koji ce dati jos 2-5 PS !!!
ah da skoro da zaboravim projektu sam dodao i mehanicki menjac sa betonske mesalice......
sve u svemu projekt sa otpada metala !
puno posla ali zato skoro da nista i ne kosta !
sve ovo samo da bih sebi dokazao da minimalne masine i investicije mogu doci do izrazaja !
iako reci cete mrsavo ali nije za zanemariti to bi bio top sistem za termicare,znaci jeftin projekt cak sta vise lak samo 16 kg pri nekih 12-14 PS i 42 kg potiska !
orginal motori imaju oko 25-35 PS potisak 50 - 90 kg a teski su oko 25-35 kg !
evo i fotki...
prosudite sami i razmislite isplati li se ovoliki trud..........
ako ipak odluci neko da krene ovim putem pitajte jer ne samo da cete nesto nauciti i vi nego i ja jer i od laika se da nesto nauciti,nemam nameru da sve znam nego ocu da ucim ono sto volim ono sto je deo mene !
znaci bez ustrucavanja pitajte jer nema glupog pitanja koliko ima glupih odgovora Grin
pozdrav
zux

* 2 001.jpg (326.68 KB, 1024x768 - pregledano 29 puta.)

* 2 002.jpg (230.55 KB, 576x768 - pregledano 28 puta.)
Sačuvana

DaRX
Albatros

Van mreže Van mreže

Model: Edge
Marka: UP

« Odgovor #7 poslato: 01 Jun 2009, 08:48:22 »

Nema sta da me nagovaras, znas da ti uvek stojim na raspolaganju... Poz. Ljima!  Cool
Sačuvana

feel free - fly UP!
vuisa
Orao

Van mreže Van mreže

Model: apex (Proto )
Marka: U-turn

« Odgovor #8 poslato: 26 Jul 2009, 14:49:15 »

Paramotorasi predstavljam vam sisteme za sve tipove kacista cak i hibridan sa visokom i niskom tackom u dve tacke tako da se montira gotovo na svaki keidz koji naidjete....

* 28032009.jpg (74.91 KB, 525x700 - pregledano 20 puta.)

* 28032009(001).jpg (73.75 KB, 525x700 - pregledano 22 puta.)

* 28032009(002).jpg (64.9 KB, 525x700 - pregledano 16 puta.)

* 28032009(003).jpg (65.23 KB, 525x700 - pregledano 17 puta.)

* 28032009(012).jpg (87.87 KB, 525x700 - pregledano 15 puta.)
Sačuvana

No Dread On The Way To The Top
vuisa
Orao

Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 26 Jul 2009, 14:53:34 »

Crveni sa donjim i gornjim kacenjem,na donjem kacenju dve pozicijedve pozicije

* DSC05531.JPG (76.53 KB, 419x640 - pregledano 22 puta.)

* DSC05532.jpg (63.56 KB, 480x640 - pregledano 19 puta.)

* DSC05533.jpg (91.4 KB, 480x640 - pregledano 19 puta.)

* DSC05534.jpg (102.01 KB, 480x640 - pregledano 17 puta.)

* DSC05535.jpg (86.54 KB, 480x640 - pregledano 18 puta.)

* DSC05536.jpg (89.03 KB, 480x640 - pregledano 18 puta.)
Sačuvana

vuisa
Orao

Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 26 Jul 2009, 14:57:26 »

ROTOR 1

ByVuisa

* rotor a1.jpg (48.6 KB, 480x640 - pregledano 24 puta.)
Sačuvana

Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Srpski prevod: Jovan Turanjanin Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
VLtop100!